Plaza Interiör

BOKLÅDAN

Planera kreativt, med närvaro och – en penna. Nu kan alla vi slarvmajor och drullputta­r lära oss styra vår vardag på ett bokstavlig­en mer handfast sätt för att komma ur stressfäll­an.

- MOA SAMUELSSON, chefredakt­ör på Plaza Interiör, ger månadens boktips i varje nummer.

Chefredakt­ör Moa Samuelsson tipsar om böckerna som lockar mest just nu.

Det är en bok skriven till alla oss som önskar att vi var lite mer ordningsam­ma. För är det något hon har lärt sig, författare­n Lise Hellström, så är det att stress gör oss mindre effektiva och betydligt långsammar­e. I boken Lises planering, utgiven hos Norstedts, lär hon ut kreativa knep som både ger en mer hållbar och lugnare vardag.

Hur kommer det sig att du skrev just den här boken?

– Jag har varit inne i den berömda väggen och vänt, vilket har gjort att jag har funderat mycket på vad det är som gör att så många blir utbrända. Rent allmänt är vi duktiga på att tänka att vi kan hålla många saker i huvudet, men det är inte det som hjärnan är riggad för. Vi ska göra en sak i taget, det är då vi har en hög arbetskapa­citet. I min egen rehab var ritandet en viktig del, och jag tror på att låta orden komma ut i sin egen takt, via en penna, och att det går lättare att komma ihåg vad man ska göra när man har varit jordad vid själva antecknand­et.

Så du skapade ett kreativt kom-ihåg-system?

– Ja. Och du kan närma dig det på den nivå du själv väljer. En ingång kan vara att skissa ner sin fritid. Fördela om, prioritera på andra sätt och se till att det som är viktigast för dig får plats. Efter ett tag kan du lyfta blicken lite mer och rita upp nästa månad, eller nästa halvår. När du planerar dina veckor, dina månader och ditt liv i stort blir det så tydligt vad du stoppar in i det.

Och vad har du själv blivit bättre på att stoppa in?

– Luft. Och jag tar betydligt fler pauser och kontroller­ar mer hur jag använder mig av min telefon. För att kunna jobba lugnt och koncentrer­at måste den ligga i karantän. Och så har jag ett tydligt stopp på min arbetsdag, fastän jag är egenföreta­gare.

Vad tycker du vi missar om vi aldrig håller i en penna?

– Att jobba digitalt gör att vi kan jobba med en distans till oss själva. När du skriver med en penna – i den lugnare takt det kräver – öppnas andra dörrar och du kommer åt en större kreativite­t. Och du hamnar även ur stress-loopen lättare. Den där jädra loopen har en tendens att vara oändlig annars. ♦

 ??  ??
 ??  ?? Kreativ planering främjar ett lugnare tempo.
Kreativ planering främjar ett lugnare tempo.
 ??  ??
 ??  ?? LISES PLANERING
AV LISE HELLSTRöM / NORSTEDTS
LISES PLANERING AV LISE HELLSTRöM / NORSTEDTS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden