Plaza Interiör

NYGAMMALT

- Text/styling ANNA BJELKHOLM Foto REBECCA MARTYN

Familjen Gelinder har byggt sina drömmars hus, omgivet av höga tallar, vilt blåbärsris och gärdsgårda­r. Det är svårt att föreställa sig att det faluröda huset inte alltid har legat där.

Omgivet av höga tallar, vilt blåbärsris och grånade gärdsgårda­r – det är svårt att föreställa sig att det faluröda huset inte alltid har legat där. Genom omsorgsful­la val och miljövänli­gt tänk har familjen Gelinder byggt sina drömmars hus.

Ida-Maria och Simon har varit tillsamman­s mer än halva livet och gifta i snart 20 år. De kommer båda från Örebro och länge hade de en gemensam dröm om ett rött hus på landet. I takt med att familjen växte gick flyttlasse­t från lägenhet till radhus för att sedan, fyra barn senare, landa i huslivet.

– Vårt förra hus var en gammal sommarstug­a som var tillbyggd, och vi trivdes väldigt bra i huset och området med det lugna läget och närheten till naturen. Efter att ha bott i huset ett tag fick vi upp ögonen för granntomte­n där det stod en gammal stuga, och vi började då fantisera om att en dag förverklig­a vår dröm om ett stort rött hus i gammal stil, säger Ida-Maria.

Området Rullstensb­acken ligger vackert beläget i ett skogsområd­e, men med cykelavstå­nd till centrala Örebro. Runt knuten ligger elljusspår­et som lämpar sig för såväl löpturer som längdskidå­kning.

– Det här området är en blandning av landet och stan, och det underlätta­r att ha nära till allt när man har många barn. Dessutom älskar vi att vara ute i naturen – Simon jagar och äldsta sonen har precis tagit jägarexame­n.

Ida-Maria och Simon hade länge drömt om ett gammalt hus på landet, och när de fick möjlighet att köpa granntomte­n påbörjades deras resa mot husdrömmen. De hade tydliga visioner om hur huset skulle se ut, inte minst att den vackra tomten skulle bevaras.

– Vi ville skapa ett hus som såg ut som om det alltid stått där. Vi älskade den lummiga skogstomte­n och var försiktiga med att ta ner träd. Vi var till

och med måna om att behålla det vildvuxna blåbärsris­et och var extremt noga när vi grävde att maskinerna inte fick köra på blåbärsris­et.

Och de lyckades få till precis den där gammaldags känslan de hade hoppats på.

– Det är faktiskt många som frågat om det är ett gammalt hus, vilket är en enorm komplimang för oss.

Från början hade paret planerat att bygga ett lösvirkesh­us men en släkting som arbetade i husbransch­en fick dem på andra tankar. Det landade i ett lågenergih­us som var en blandning mellan lösvirke och modulhus, där paret hade stor möjlighet att påverka mycket själva.

– Våren 2016 började vi gräva, och eftersom tomten ligger på en rullstenså­s så passade vi på att spara mängder av fina stenar som vi sedan använt i trädgården. När grunden till huset var färdig hade vi redan lagt vår första stenmur, skrattar Ida-Maria.

Sedan fortsatte bygget av bara farten, och under sommaren målade paret huset, anlade gräsmatta, fixade rabatter, göt grindstolp­ar och byggde en trappa av gamla stenblock.

– Hantverkar­na skrattade åt oss, men vi jobbade på snabbt för vi ville att så mycket som möjligt skulle vara klart när vi flyttade in.

”Vi ville skapa ett hus som såg ut som om det alltid stått där. Vi älskade den lummiga skogstomte­n och var försiktiga med att ta ner träd”

”Det är faktiskt många som frågat om det är ett gammalt hus, vilket är en enorm komplimang för oss”

Ida-Maria och Simon var måna om alla detaljer för att få till den rätta tidstypisk­a känslan. Huset målades med falu rödfärg, taket fick ett vackert lertegel och i stället för plåtbleck användes dekorativa vattbrädor.

– Inne valde vi omålade snickerier, pärlspont och massiva furudörrar. Väggarna som inte tapetserad­e kläddes med grålumppap­p.

Allt målades sedan för hand med äggoljetem­pera. Färgen blandade målaren på plats, så det gick åt hundratals ägg. Det är en levande färg som ger ytan en fin karaktär och gör mycket för den gammeldags känslan. Golvet är ett massivt furugolv med dekorativa frisar som såpskurats. – Vi älskar våra såpskurade golv! De är inte bara härliga att gå på utan åldras fint och ger en gedigen känsla. Ett plus är även att det är en miljövänli­g behandling och att det doftar ljuvligt. Att lägga friser tog en extra tid men blev en fin detalj som vi är väldigt glada över i dag.

Hemmet genomsyras av en sober färgskala med inslag av antika möbler och arvegods med patina. Att återbruk ligger dem varmt om hjärtat går inte att ta miste på.

– Jag älskar att hitta gamla möbler med fina detaljer som jag sedan målar med äggoljetem­pera om det behövs. Det är bra på så många sätt, både för miljön och plånboken. Blir det inte riktigt bra är det lätt att sälja vidare.

”Vi älskar våra såpskurade golv! De är inte bara härliga att gå på utan åldras fint och ger en gedigen känsla”

 ??  ?? Loungemöbl­er från Bali, där familjen Kirsebom bodde i ett halvår under renovering­en.
Det grå köket är ett platsbyggt shakerkök från Novaflex, modifierat av Stockshamm­ar Kök och Inredning. De infällda luckorna har dekorativa speglar som går i linje med de gamla originaldö­rrarna. Höga fotlister löper runt köksskåpen och skapar en helhetskän­sla i rummet.
Loungemöbl­er från Bali, där familjen Kirsebom bodde i ett halvår under renovering­en. Det grå köket är ett platsbyggt shakerkök från Novaflex, modifierat av Stockshamm­ar Kök och Inredning. De infällda luckorna har dekorativa speglar som går i linje med de gamla originaldö­rrarna. Höga fotlister löper runt köksskåpen och skapar en helhetskän­sla i rummet.
 ??  ??
 ??  ?? Den gedigna trappan är placerad mitt i huset. Tillsamman­s med de pärlsponts­klädda väggarna ger de hallen ett ombonat intryck.
Den gedigna trappan är placerad mitt i huset. Tillsamman­s med de pärlsponts­klädda väggarna ger de hallen ett ombonat intryck.
 ??  ?? Den loppisfynd­ade kryddhylla­n fick en självklar plats under ett av vitrinskåp­en. Köket är målat med äggoljetem­pera från Av jord.
Den loppisfynd­ade kryddhylla­n fick en självklar plats under ett av vitrinskåp­en. Köket är målat med äggoljetem­pera från Av jord.
 ??  ?? Huset ligger omgivet av skog och ängar, och som sig bör har det både grusgång och flaggstång.
Huset ligger omgivet av skog och ängar, och som sig bör har det både grusgång och flaggstång.
 ??  ??
 ??  ?? Pärlsponte­n, liksom alla andra snickerier i huset, är målade med äggoljetem­pera. Slagbordet och stolarna är köpta på loppis.
Pärlsponte­n, liksom alla andra snickerier i huset, är målade med äggoljetem­pera. Slagbordet och stolarna är köpta på loppis.
 ??  ?? Den blommiga tapeten Vera från Sandberg klär vardagsrum­mets väggar. Tavlor med fåglar från Dear Sam.
Den blommiga tapeten Vera från Sandberg klär vardagsrum­mets väggar. Tavlor med fåglar från Dear Sam.
 ??  ?? Det gamla vitrinskåp­et är fyndat på loppis och målat med äggoljetem­pera.
Det gamla vitrinskåp­et är fyndat på loppis och målat med äggoljetem­pera.
 ??  ?? Den vackra spegeln i hallen kommer från Simons mamma.
Den vackra spegeln i hallen kommer från Simons mamma.
 ??  ?? Hallen på övervåning­en är tapetserad med Ava från Sandberg. Trasmattor, Rusta.
Hallen på övervåning­en är tapetserad med Ava från Sandberg. Trasmattor, Rusta.
 ??  ?? Helmers rum går i mintgröna toner. Kista i korg från Ikea. Taklampa, Clas Ohlson.
Helmers rum går i mintgröna toner. Kista i korg från Ikea. Taklampa, Clas Ohlson.
 ??  ?? Profilerad­e trappräcke­n och ledstång i sekelskift­esstil ger trappan karaktär.
Profilerad­e trappräcke­n och ledstång i sekelskift­esstil ger trappan karaktär.
 ??  ?? Parets sovrum går i en vacker grön nyans och över sängen hänger foton på barnen, tagna när de var två veckor gamla.
Parets sovrum går i en vacker grön nyans och över sängen hänger foton på barnen, tagna när de var två veckor gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden