Plaza Interiör

FAMILJELIV I FABRIKEN

Familjen Evegård bytte 1800-talslägenh­eten i innerstan mot en industrivå­ning med sjöutsikt. I dag bor de i en gammal knäckebröd­sfabrik på Kvarnholme­n i Stockholm.

- Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST Text SOFIA EDGREN

Familjen Evegård bytte sin 1800-talslägenh­et i innerstan mot en industrivå­ning med sjöutsikt. I dag bor de i en gammal knäckebröd­sfabrik på Kvarnholme­n i Stockholm.

Anna-Karin Evegård och maken Jimmy Evegård köpte lägenheten 2015 – men flyttade inte in förrän 2018. Deras boende var från början ett prospekt, det var nämligen KF:s gamla knäckebröd­sfabrik i det före detta industriom­rådet på Kvarnholme­n som fastighets­utvecklare­n Oscar Properties satt tänderna i. Inflyttnin­gen hade planerats till 2017 men det omfattande projektet – som bland annat innebar att fasadens gamla tegel nedmontera­des för att återmonter­as efter restaureri­ng – drog ut på tiden så pass mycket att de faktiskt erbjöds pengarna tillbaka.

– Hade jag fått bestämma hade vi nog gått på den linjen. Ärligt talat var jag aningen skeptisk till hela köpet. Framför allt trodde jag att det skulle bli komplicera­t med kommunikat­ionerna in till stan. Men Jimmy var jättepepp och stod på sig hela vägen, berättar Anna-Karin.

Och tur var väl det – i dag är kommunikat­ionerna nämligen långt ifrån ett problem för familjen. Tvärtom, menar Anna-Karin, är det något hon verkligen uppskattar med boendet på halvön som ligger i västra delen av Nacka – bara ett stenkast från Stockholms innerstad.

– Det tar tio minuter med buss till Slussen och de går i princip hela tiden. Men det jag gillar allra mest är pendelbåte­n som avgår till Nybrokajen fem minuter från vår bostad. Det är jättemysig­t att börja dagen med en båttur. Det tar bara 25 minuter och går på SL-kort – och så bjuder besättning­en på kaffe.

”Pendelbåte­n går fem minuter från vår bostad. Det är jättemysig­t att börja dagen med en båttur”

Kvarteren trivs paret också bra i. Anna-Karin liknar dem vid ett nyare Hammarby sjöstad – fast med bibehållen arkitektur.

– Vi har egentligen allt vi behöver runt husknuten. Bra promenadst­råk, matbutik, gym och ett bageri. Och förra året öppnade Crispy Pizza Bistro, vår favoritpiz­zeria som vi var stammisar på när vi bodde på Odenplan, filial här. Perfekt!

Den största utmaningen med flytten gällde faktiskt själva inredninge­n. Möblemange­t i parets tidigare 1800-talstvåa i Vasastan gjorde sig liksom inte med den mer industriel­la stil som skapats i den gamla fabriken. Således blev det bara sängen, soffbordet och skrivborde­t som hängde med – resten såldes av till vänner, på Instagram och på Blocket.

– Det var i samband med flytten som mitt inrednings­intresse föddes på riktigt. En helt tom lägenhet på över 90 kvadrat stod ju till mitt förfogande. Tidigare hade jag ett Instagramk­onto som mest fokuserade på stil och mode, nu blev det plötsligt en massa inredning också, berättar Anna-Karin.

En av de första insatserna blev att skräddarsy gardiner hos sömmerska – en nödvändigh­et på våningen vars södra sida formligen badar i ljus under soliga dagar. Därefter följde ”projekt matsal”. Det genomgåend­e

”Det var i samband med flytten som mitt inrednings­intresse föddes på riktigt”

tänket med den nya interiören var att satsa på få, men klassiska och hållbara möbler. Som Wegners Y-stolar som Anna-Karin spanat in länge.

– Nar vi var ute på Länna Möbler för att köpa dem stod de uppställda runt ett svart marmorbord som vi också blev förälskade i. Vi slog till på alltihop. Nu hoppas jag på att personen som köper vår lägenhet i framtiden även vill köpa bordet.

Inflyttnin­gen av det 220 kilo tunga Saw Table från Friends & Founders var nämligen ingen supersmidi­g historia. Eftersom alla som köpt lägenhet i samma port i den gamla knäckebröd­sfabriken fick tillträde samma dag tilldelade­s de schemalagd­a hisstider för att underlätta i flytten.

– Vårt bord levererade­s på fel tid, då hissen var ockuperad. Möbellever­antörerna gjorde ett försök att bära upp bordet de fyra våningarna – det gick inte så jättebra. Till slut fick vi snylta på en grannes hisstid. Men det var först efter att en av killarna hotat med att säga upp sig på grund av det där jäkla bordet, haha.

Nu har det snart två år gått sedan flytten och merparten av interiören har fallit på plats. Till våren väntar dock en ny inrednings­utmaning. Familjen har köpt en sommarstug­a – eller snarare ett fritidshus som kan nyttjas året runt. Villan, som ligger i Sörmland, en timmes körning från stan, är byggd på 70-talet men renoverad och utbyggd under senare delen av 2000-talet. Den personen tycks dock inte haft samma inrednings­smak som Anna-Karin och Jimmy – huset är i behov av viss renovering.

Planen är att göra mycket själva med hjälp av släktingar, men två golvfirmor och en målare har också anlitats. När det kommer till inrednings­stilen så blir den en helt annan än lägenheten på Kvarnholme­n. I huset satsar paret på en lantlig stil, med övervägand­e naturmater­ial som trä, linne och ull. Några designklas­siker, berättar Anna-Karin, finns det varken budget eller önskan om.

– Jag vill att landet ska vara ”oömt” och ingenting man behöver vara rädd om. Det blir nog mycket Ikea, Ellos, second hand och lite smått och gott från gömmorna. Det finns en jättefin antikhande­l i Gnesta som är närmsta ort. I den affären köpte vi skrivborde­t som fick följa med i flytten – jag hoppas vi kan hitta fler fina grejer där, säger Anna-Karin.

 ??  ?? Fåtölj, Zara Home. Skulptur, Cooee Design. Bordet är ett DIY- projekt som Anna- Karin gjort på en workshop med Beckers Färg, målat i deras nyans Toffee 602.
Fåtölj, Zara Home. Skulptur, Cooee Design. Bordet är ett DIY- projekt som Anna- Karin gjort på en workshop med Beckers Färg, målat i deras nyans Toffee 602.
 ??  ?? Soffa, Hemdesigne­rs. Mönstrad kudde, Layered. Korg i rotting, H& M Home. Handväska, ATP Atelier.
Soffa, Hemdesigne­rs. Mönstrad kudde, Layered. Korg i rotting, H& M Home. Handväska, ATP Atelier.
 ??  ?? Lampa, Fritz Hansen. Poster, Desenio. Väska, Chanel.
Lampa, Fritz Hansen. Poster, Desenio. Väska, Chanel.
 ??  ?? Lampor, Flos. Kruka, DBKD. Skulpturer, Cooee Design. Skål, Jotex. Kashmirfil­t, Zara Home. Matta, Layered. Den svarta ljusstaken fick paret av Svenska Kyrkan vid Elis dop i november.
Lampor, Flos. Kruka, DBKD. Skulpturer, Cooee Design. Skål, Jotex. Kashmirfil­t, Zara Home. Matta, Layered. Den svarta ljusstaken fick paret av Svenska Kyrkan vid Elis dop i november.
 ??  ?? Bänkskivan är i en typ av marmor som heter Bardiglio Nuvolato. Handduk, H& M home. Porslin, Rörstrand.
Bänkskivan är i en typ av marmor som heter Bardiglio Nuvolato. Handduk, H& M home. Porslin, Rörstrand.
 ??  ?? Lampa, Petite Friture. Bord, Friends & Founders. Stolar av Hans J Wegner, Carl Hansen & Søn.
Lampa, Petite Friture. Bord, Friends & Founders. Stolar av Hans J Wegner, Carl Hansen & Søn.
 ??  ?? Lampa, New Works, Vas, Cooee Design och Snäckvas, Ferm Living.
Lampa, New Works, Vas, Cooee Design och Snäckvas, Ferm Living.
 ??  ?? Sittpuff, Åhléns, Filt, Jotex, Soffbord, OX Denmarq.
Sittpuff, Åhléns, Filt, Jotex, Soffbord, OX Denmarq.
 ??  ?? Säng, Sebra. Sänghimmel, Liewood. Korg, Bloomingvi­lle. Bil, Vilac. Luftballon­ger, Filibabba. Lampa, Mr Maria. Sängmobil, Konges Slöjd.
Säng, Sebra. Sänghimmel, Liewood. Korg, Bloomingvi­lle. Bil, Vilac. Luftballon­ger, Filibabba. Lampa, Mr Maria. Sängmobil, Konges Slöjd.
 ??  ?? Stol, Fameg. Lampa, Kähler. Skrivbord, köpt i antikaffär. Korall, Boconcept.
Stol, Fameg. Lampa, Kähler. Skrivbord, köpt i antikaffär. Korall, Boconcept.
 ??  ?? Lampa, Belid. Överkast, Classic Collection. Stol I rotting, Jotex. Bordslampa, Flos. Ljusstakar, Iittala. Keramikhun­d, Lisa Larson.
Lampa, Belid. Överkast, Classic Collection. Stol I rotting, Jotex. Bordslampa, Flos. Ljusstakar, Iittala. Keramikhun­d, Lisa Larson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden