Plaza Interiör

Hallå där!

Maria Gustavsson, formgivare och grundare av design- och möbelföret­aget Swedish Ninja som hon driver med Sheridan Meadows.

- Text SOFIA EDGREN

På designveck­an i februari visade ni bland annat upp nya Eye Candy Sofa Table – berätta om bordet!

– Det är ett handgjort soffbord i 100 procent komposterb­ar plast – gjort av återvunna sminkflask­or faktiskt. Vi hittade materialet när vi ställde ut på en mässa London 2018 och jag, som har en passion för återbruk, blev helt till mig. Det är charmigt, för i bordet kan man se texter från plastflask­orna som malts ner. Bordet är verkligen som ögongodis – man blir glad av att se det!

Godis alltså – hur skulle du annars beskriva Swedish Ninjas signum?

– Jag gillar att leka med färgkombin­ationer och mönster. Och jag inspireras nog en hel del av 80-talet, då jag själv var barn. Det känns som en tid då man vågade vara lite tokig, och i ett nytt sammanhang känns 80-talet väldigt i tiden. I Swedish Ninja vill jag föra in något nytt, men även bevara det gamla.

”SWEDISH NINJA ÄR FÖRANKRAT I DEN SVENSKA DESIGNTRAD­ITIONEN – MEN MED MER HUMOR OCH EDGE”

Hur tänker ni kring hållbarhet?

– En viktig hållbarhet­saspekt är att producera lokalt i så stor utsträckni­ng som möjligt. Många av våra produkter tillverkas i Gnosjö – vilket är kul eftersom jag själv är smålänning och känner många av dem vi jobbar med sedan tidigare. Sedan tittar vi ständigt på nya, innovativa material som är bra för miljön.

Lampan Little Darling, som lanseras i blått till våren, sägs ha en koppling till dig och din man?

– Haha, ja, jag är kort och han är lång. Man brukar säga att lika barn leka bäst, men vi är helt olika varandra. För oss gäller nog snarare att motsatser attraherar.

Var kommer namnet Swedish Ninja ifrån?

– Det uppstod när jag pluggade i Australien och åkte buss med en kompis. Den var fullproppa­d, och eftersom jag stod upp och föraren körde aggressivt fick jag parera svängarna hela tiden. Min kompis skojade om hur akrobatisk­t jag rörde mig och efter det började han kalla mig Swedish Ninja. Namnet fastnade och när jag flera år senare startade företaget tyckte jag det kändes passande. Swedish Ninja är förankrat i den svenska designtrad­itionen – men med mer humor och edge. En ny take på det skandinavi­ska skulle man kunna säga.

Vad har ni på gång i framtiden?

– Vi får förfrågnin­gar från hela världen, och just nu satsar vi stort på marknaden i Australien och USA. Och så fortsätter vi spränga skandinavi­ska gränser med fler fina produkter. Vi ska växa, men vill samtidigt leverera den kvalitet som man ska kunna förvänta sig av Swedish Ninja. Så vi skyndar långsamt helt enkelt.

 ??  ?? Designern Maria Gustavsson grundade Swedish Ninja 2016.
Designern Maria Gustavsson grundade Swedish Ninja 2016.
 ??  ?? Lampan Little Darling finns nu i en ny, ljusblå färg, 5 595 kr. Bordet Eye Candy Sofa Table, 13 500 kr, är skapat av återanvänd­a sminkflask­or.
Lampan Little Darling finns nu i en ny, ljusblå färg, 5 595 kr. Bordet Eye Candy Sofa Table, 13 500 kr, är skapat av återanvänd­a sminkflask­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden