Plaza Interiör

Liljan blommar igen

Arne Jacobsens klassiker Lily fyller 50 år. För att hylla den ikoniska designen lanserar Fritz Hansen en jubileumsu­tgåva i valnötsfan­er, i samma karakteris­tiska form.

- Av LISA ROSMAN

Den danska designlege­nden och funkisfavo­riten Arne Jacobsen (1902–1971) var nära att göra något helt annat – han utbildade sig faktiskt till murare innan han som tur var läste vidare till arkitekt. Det är få formgivare som åstadkommi­t så mycket under sin karriär: från hela bostadskom­plex och fritidshus till offentliga byggnader och hotell, och kanske framför allt möbler. Stolarna Myran och Sjuan, fåtöljen Ägget och AJ-lamporna är några av hans mest kända kreationer – men det finns en annan favorit som nu får ny kostym.

– Lily var den sista stolen som Arne Jacobsen formgav, men den är kanske också hans mest genomarbet­ade. Den liknar en lilja med öppna kronblad, där Jacobsens livslånga intresse för botanik och konst tydligt återspegla­s, säger Christian Andresen, designchef på Fritz Hansen, som nu ger ut stolen Lily i ett nytt utförande.

Lily (ofta Liljan på svenska, även känd under namnet Måsen) formgavs ursprungli­gen för Danmarks centralban­k och fick till en början namnet Serie 8. Den första modellen utan armstöd (3108) lanserades 1968. Modellen introducer­ades senare med armstöd (3208) på den danska möbelmässa­n 1970.

Jubileumsm­odellen – komplett med jubileumss­tämpel på undersidan – finns med eller utan armstöd i äkta valnötsfan­er med kromade ben, med det innersta fanerlagre­t i björk. Det intrikata valnötsfan­eret är komplicera­t att få till, på grund av att det är svårt att forma de böjda armstöden utan att det yttersta lagret av faner spricker. Men det är också det som gör stolen så speciell.

 ??  ?? Lily 3108 (utan armstöd), i valnöt, björk och krom, 6 669 kr. Lily 3118, i valnöt, björk och krom, 11 856 kr, Fritz Hansen.
Lily 3108 (utan armstöd), i valnöt, björk och krom, 6 669 kr. Lily 3118, i valnöt, björk och krom, 11 856 kr, Fritz Hansen.
 ??  ?? Arne Jacobsen.
Arne Jacobsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden