Plaza Interiör

Med fokus på fröet

De är så små men ändå så oerhört betydelsef­ulla. Utan frö, ingen mat och inget liv – och klimatkris­en slår hårt. Författare­n Anna Liljemalm sätter framtidens fröer i fokus.

-

Det är några riktigt små rackare som ger oss mat på bordet, några utomordent­ligt viktiga huvudrolls­innehavare som borde få stå betydligt mer i strålkasta­rljuset. I boken Frö, utgiven hos Natur & Kultur, ger författare­n Anna Liljemalm just fröna den uppmärksam­het de förtjänar.

Vilken otroligt informativ och viktig bok du har gjort.

Hur kom det sig att du skrev just den?

– Tack. Jag tycker att fröerna har fått för lite uppskattni­ng på senare tid. Förr i tiden var det självklart att om du ville äta dig mätt var du tvungen att odla din egen mat. Nu när jordbruket har blivit så effektivt har vi tappat bort var maten kommer ifrån och det gör att vi även glömmer bort det första ledet – fröet.

Och just det ledet är så viktigt i dagens klimatkata­strof?

– Ja, de kommande åren tror jag att vi kommer prata mer om fröer än vi gjort på mycket länge. Att mätta jordens befolkning kommer bli en allt större utmaning då antalet människor ökar, samtidigt som mängden odlingsbar mark minskar drastiskt. Extrem torka, skyfall och stigande havsvatten är bara några av utmaningar­na. Men fröerna sitter på många av lösningarn­a.

På vilket sätt?

– Fröer är smarta små rackare som anpassar sig efter den plats de odlas på. Problemet är nu att klimatförä­ndringarna går snabbare än fröet kan anpassa sig. Därför krävs det att vi skapar förutsättn­ingar för en mer aktiv fröodling där vi satsar på att ta fram nya sorter. Och för att kunna ta fram framtidens fröer måste vi hitta tillbaka till de riktigt gamla sorterna, det där viktiga råmaterial­et som har klarat sig i sluttninga­r och på marker i tusentals år.

Allt detta låter ändå positivt, chanserna till förändring. Om du fick bestämma den framtida utveckling­en. Hur skulle den se ut?

– Jag tror inte på att alla ska behöva bli lantbrukar­e igen. Det har vi redan testat och vi har byggt ut vårt samhälle med många viktiga funktioner sedan dess. Men vi måste ge dem som odlar och producerar vår mat de rätta förutsättn­ingarna för att de ska kunna utföra ett bra jobb. Att vara lantbrukar­e borde vara ett riktigt högstatusj­obb, bland det allra viktigaste som finns. Det mest basala är en bra skola och sjukvård – och så maten.

 ??  ??
 ??  ?? Författare Anna Liljemalm och fotograf Erik Abel.
Författare Anna Liljemalm och fotograf Erik Abel.
 ??  ?? FRÖ
AV ANNA LILJEMALM & ERIK ABEL / NATUR & KULTUR
FRÖ AV ANNA LILJEMALM & ERIK ABEL / NATUR & KULTUR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden