Plaza Interiör

NYGAMMAL CHARM

Christina Thunbergs våning i det historiska huset i Liljeholme­n fick en helrestaur­ering invändigt såväl som utvändigt. I dag är den fylld med design, konst och växter – och en och annan restaurera­d möbel.

- Foto PATRIC JOHANSSON Styling MYRICA BERGQVIST Text SOFIA EDGREN

Christina Thunbergs våning i det historiska huset i Liljeholme­n fick en helrestaur­ering invändigt såväl som utvändigt. I dag är den fylld med design, konst och växter – och en och annan restaurera­d möbel.

Det är andra gången som Christina Thunberg bor i det gula huset vid vattnet intill Liljeholms­bron i Stockholm. Första gången det begav sig var på 90-talet då hon levde med sin stora familj i en lägenhet på 220 kvadrat i huset. En lika fin våning som tid då ” barnen åkte både skateboard och rullskrids­kor inomhus”.

– Vi trivdes jättebra, men barnen gick i skolan i Bromma och vi valde så småningom att flytta dit, säger Christina.

Sex utflyttade barn och två decennier senare är hon sedan några år tillbaka i huset. Christina berättar hur hon letade efter lägenhet i stan i ett par år utan att hitta rätt och plötsligt fick höra att en lägenhet i familjens gamla hus var till salu. Hon slog till direkt.

– Jag såg annonsen på fredagen och skrev kontrakt på lördagen. Jag visste direkt att jag ville bo här igen. Och grannarna kom och hälsade mig välkommen hem!

Snabba puckar kan tyckas, men att byta bostad – och det mellan vitt skilda miljöer – har Christina gjort många gånger i livet.

– Från Älvsjö till Dalarna till Södermalm via Kungsholme­n, Liljeholme­n, Bromma och så tillbaka till Liljeholme­n.

Förutom en viss äventyrsly­stnad har barnens behov till stor del styrt boendet. Det kändes lättare att bo i hus än i lägenhet med småbarn, och barnens skolgång har till stor del styrt bostadsval­et.

– Jag är väldigt glad över alla olika typer av bostäder jag fått uppleva – från lägenhet mitt i stan till villa, till en stor gård på landet med djur

”Jag såg annonsen på fredagen och skrev kontrakt på lördagen. Jag visste direkt att jag ville bo här igen”

”När jag flyttade in här – bara jag – skulle jag för första gången bestämma hur jag själv ville ha det, utan att ta hänsyn till någon annan”

och egen odling. Men när jag flyttade in här skulle jag för första gången bestämma hur jag själv ville ha det, utan att ta hänsyn till någon annan. Den här lägenheten passar mig perfekt, och huset är väldigt speciellt.

Ja, speciellt tycks huset onekligen vara. Byggnaden, som uppfördes som municipalh­us i början av förra seklet, rymde då såväl polisstati­on (med fängelsece­ller!) som bank och borgmästar­bostad. Under 80-talet inreddes flera av lägenheter­na till kontor. Så också Christinas lägenhet i vilken hon valde att göra en totalrenov­ering när hon flyttade in.

– Det var rester av kontoret kvar här med gulnande kabelränno­r i plast i stället för stuckature­n som var nedriven.

Vid sidan av en ombyggnad av kök och en genomgåend­e målning och slipning byggdes ett nytt badrum och väggfasta garderober. Därtill återställd­es den gamla, på 60-talet rivna, balkongen och nya stuckature­r i taket – i samma stil som de som en gång funnits.

– Jag fotografer­ade grannarnas stuckature­r för att kunna beställa likadana i gips. Vi har en väldigt fin grannsämja här. Många av de som bor i huset var mina grannar på 90-talet också. Folk bor kvar och många byter lägenhet inom huset om man behöver större.

Inrednings­mässigt rymmer våningen en hel del konst såväl som designklas­siker – som matbordets halvcirkel­formade stolar. Christina köpte dem av möbelformg­ivaren tillika goda vännen Niels Jørgen

”Jag fotografer­ade grannarnas stuckature­r för att kunna beställa likadana i gips. Vi har en väldigt fin grannsämja här”

Haugesen. Men trots den ombonade känslan i våningen säger sig Christina inte vilja ha för mycket saker. Och eftersom hon inte blir nostalgisk av prylar gör hon sig av med det som inte behövs. Oavsett så bär flera av våningens möbler på spännande historier. Som det lindblomsg­röna skåpet i sovrummet som Christina ”räddade”. Det stod i en skola som hon arbetade på för 25 år sedan. Efter att några elever sågat det mitt itu skulle det till soptippen när Christina lyckades få intendente­n att sälja det till henne för en femhundrin­g. En annan möbelhisto­ria har den antika spegeln i hallen. Den hängde ursprungli­gen hos Christinas mormor som var sömmerska.

– Jag minns hur jag som barn satt och tittade på alla eleganta damer som provade festklänni­ngar framför spegeln hemma hos mormor och hur de skrattade. Kanske är spegeln det enda som har affektions­värde här, ler Christina.

Med tanke på lovorden över lägenheten, huset, grannarna och läget – huset ligger ett stenkast från stan men samtidigt nära natur och vatten – kan man tro att Christina skulle stanna för gott. Men nej, hon ska faktiskt snart flytta. Anledninge­n stavas kärlek.

– Vi kommer att börja ett nytt liv tillsamman­s och vi vill få plats med flera arbetsrum och en snickarver­kstad. Så nu passar det bättre med hus igen.

 ??  ?? Öppen planlösnin­g med vardagsrum och kök. Här luftigt möblerat med ett runt matbord och Niels Jørgen Haugesens stolar String Chair. Lampa, Louis Poulsen. På väggen syns en litografi av Lennart Rodhe.
Öppen planlösnin­g med vardagsrum och kök. Här luftigt möblerat med ett runt matbord och Niels Jørgen Haugesens stolar String Chair. Lampa, Louis Poulsen. På väggen syns en litografi av Lennart Rodhe.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Christina njuter av utsikten över Årstaviken varje dag.
Christina njuter av utsikten över Årstaviken varje dag.
 ??  ?? Soffa från Gärsnäs (- 91) inköpt på auktion. Jutematta från Ikea skapar ombonad stämning i soffhörnan.
Soffa från Gärsnäs (- 91) inköpt på auktion. Jutematta från Ikea skapar ombonad stämning i soffhörnan.
 ??  ?? Ett gammalt bokskåp inhandlat på Blocket, målat med gul linoljefär­g.
Ett gammalt bokskåp inhandlat på Blocket, målat med gul linoljefär­g.
 ??  ?? Över matbordet hänger taklampan Enigma från Louis Poulsen.
Över matbordet hänger taklampan Enigma från Louis Poulsen.
 ??  ?? Lägenheten är fylld av gröna växter.
Lägenheten är fylld av gröna växter.
 ??  ?? En bas av ljusa färger med enstaka kontraster, stora växter, naturliga material och så få saker framme som möjligt är receptet för ett trivsamt hem, tycker Christina.
En bas av ljusa färger med enstaka kontraster, stora växter, naturliga material och så få saker framme som möjligt är receptet för ett trivsamt hem, tycker Christina.
 ??  ?? Köket renoverade­s och byggdes om för fyra år sedan. En köksö används flitigt till matlagning och bakning. Vid stora fester dukas buffén upp på köksön.
Köket renoverade­s och byggdes om för fyra år sedan. En köksö används flitigt till matlagning och bakning. Vid stora fester dukas buffén upp på köksön.
 ??  ?? Platsbyggd­a garderober som rymmer allt man behöver var det första som byggdes efter inflyttnin­gen. Två taklampor från Le Klint inköpta på auktion.
Platsbyggd­a garderober som rymmer allt man behöver var det första som byggdes efter inflyttnin­gen. Två taklampor från Le Klint inköpta på auktion.
 ??  ?? I sovrummet ryms också ett stort arbetsbord och hyllor till arbetsplat­sen.
I sovrummet ryms också ett stort arbetsbord och hyllor till arbetsplat­sen.
 ??  ?? Det gröna skåpet inköptes i söndersåga­t skick på en skola. Christina fick köpa det, limmade och spacklade och målade om det med oljefärg. Nu rymmer det verktyg, material för textil och färger.
Det gröna skåpet inköptes i söndersåga­t skick på en skola. Christina fick köpa det, limmade och spacklade och målade om det med oljefärg. Nu rymmer det verktyg, material för textil och färger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden