Plaza Interiör

FANTASTEN: EMMA OLBERS

Emma Olbers är en av landets mest uppmärksam­made formgivare – inte minst för sitt hållbarhet­sengageman­g, som genomsyrar hela hennes produktion. Och intresset för bevarande går igen i hennes hobby – på fritiden fördjupar sig Emma i husrestaur­ering enligt g

- Text SOFIA EDGREN

Formgivare­n Emma Olbers restaurera­r sitt lantställe från 1895 på ett respektful­lt, och hållbart, sätt.

varifrån kommer intresset för byggnadstr­adition?

– Jag är uppvuxen i ett hus från 1850 och jag tror det har påverkat min kärlek till äldre byggnadstr­aditioner. Som designer fascineras jag av hur man för hundra år sedan löste olika delar rent byggnadste­kniskt. Och den otroliga materialkä­nnedom man hade! Exempelvis kallades tallar som vuxit långsamt för ”fönstertal­lar” – deras trä tålde det hårda slitage som ett fönster måste utstå. Allt var tänkt att hålla väldigt länge. Har du något renovering­sprojekt på gång just nu? Och vad innebär det?

– Vi håller alltid på att renovera på vårt lantställe, som är byggt 1895. Jag gillar att återställa, men ser det även som en typ av skyldighet. Som ett slags omtanke om dem som byggde huset. Det kanske låter flummigt – men för mig finns det en själ och en historia inbyggd i huset som inte får gå förlorade. Så snart vädret tillåter kommer jag att plocka ur innanfönst­ren för att börja skrapa, olja och måla dem. vad krävs för ett lyckat renovering­sprojekt?

– Det är klart mycket enklare om det är sommarstug­an, så att man kan åka därifrån när man inte orkar hålla på längre. Allt går ju verkligen upp och ner när du renoverar. Ibland går allt precis som man tänkt sig – för att sedan plötsligt vända och bli till problem. vad har du på gång i huset just nu?

– Just nu håller jag mest på i trädgården. Jag målar med linoljefär­g och det går inte att börja med förrän temperatur­en är över femton grader. var hittar man material och komplement till sådant som behövs vid en husrenover­ing?

– Gällande färger arbetar jag bara med linoljefär­g, äggoljetem­pera och slamfärg och det köper jag på ABC Färgekonom­i, Byggfabrik­en, Ovolin, Engwall & Claesson, Kulturhant­verkarna eller Gysinge. Viktigt är då att man satsar på en bra pensel som man underhålle­r och sköter rätt.

 ??  ??
 ??  ?? Emmas ”girl cave” där hon restaurera­r och bygger.
Emmas ”girl cave” där hon restaurera­r och bygger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden