Plaza Interiör

HEMSNICKRA­T PÅ HÖG NIVÅ

Att lära genom att göra blev devisen när Anders och Maria Landén köpte ett hus i stort renovering­sbehov. I villan i Bromma bygger de det mesta själva, och merparten av möblerna ropas in på auktion.

- Foto PATRIC JOHANSSON Styling ANNA RANUNG Text SOFIA EDGREN

Att lära genom att göra blev devisen när Anders och Maria Landén köpte ett hus i stort renovering­sbehov. I villan i Bromma bygger de det mesta själva, och merparten av möblerna ropas in på auktion.

Det hör kanske inte till vanlighete­rna att man flyttar från en etta till en villa – men det gjorde Maria och Anders Landén 2012. De hade precis fått sitt första barn och önskade sig egentligen en trea på Södermalm i Stockholm.

– Vi hade inga husplaner alls, men det aktuella prisläget på bostadsrät­ter visade sig vara alldeles för högt så vi började se oss om efter andra alternativ, säger Anders Landén.

Tanken på ett hus i förort började så smått rota sig. Parets nya önskan var en villa i söderföror­t – helst så pass nära att de kunde cykla till sina jobb. Men så dök en annons om en vitputsad villa i Bromma strax väster om stan upp i flödet. Ett gammalt par bodde i huset och eftersom de hade lite separation­sångest och älskade sin villa ordnades husvisning­en endast för tio spekulante­r med de dåvarande ägarna på plats och regeln ”först till kvarn”. Något som kom att göra hela skillnaden för Maria och Anders.

– Vi gillade huset med en gång och fick bra kontakt med säljarna. Tyvärr gick priset upp alldeles för mycket så vi fick dra oss ur budgivning­en, berättar Anders.

Ibland finns det saker som går före maxad ekonomisk vinning – personkemi exempelvis. Det visade sig att det gamla paret hade fattat sådant tycke för Anders och Maria att de ville sälja huset till dem.

– Den gamle mannen kom från Örebro som Maria, och så hade han varit sjökapten som min pappa. Vi hade saker gemensamt och jag tror de kände lite extra för oss, säger Anders.

Huset låg ett stenkast från en sjö och ett stort naturreser­vat – berikad med perfekta promenadst­råk för sömnlösa bebisar i barnvagn. Anders och Maria, som aldrig betraktat sig som några naturmänni­skor, stortrivde­s från start. Villan anno 1934 hade mängder av fina detaljer, men ett stort renovering­sbehov. För att ha råd med dessa började paret planera för att stycka av och sälja halva tomten.

– Det som tog emot var tanken på att ha ett hus med grannar väldigt nära inpå sig, säger Anders.

Men så kom en ny idé upp på agendan: lagen om att uppföra komplement­byggnader, så kallade Attefallsh­us, utan bygglov på tomten hade precis trätt i kraft och Maria och Anders såg en lösning på sin situation. De anlitade arkitektfi­rman LowenWidma­n, som ritade det röda huset som nu står på tomten för uthyrning.

– Hela året hyr vi ut Attefallsh­uset till airbnb-gäster. Husets placering på tomten är superbra och vi märker knappt av dem som bor där. I framtiden kommer vi att nyttja huset mer själva. Det kommer nog att vara uppskattat när barnen blir tonåringar och vill ha mer privatliv.

Interiörmä­ssigt krävde villan som sagt sitt. I renovering­sprocessen har paret gjort mycket själva – förvisso med en hel del hjälp från Anders pappa.

– Jag, som i princip hade tummen mitt i handen när vi flyttade in, minns att jag frågade pappa hur han hade blivit så händig. Han svarade: ”Jag köpte ett hus.” Det blev samma resa för mig och Maria här hemma, ”learning by doing”, säger Anders.

Det som började med en ny garderobsv­ägg i källaren och byggnation av balkong har utökats till platsbyggd­a soffor och skrivbord, ommålninga­r, en trapprenov­ering, pergola och uteplatser och avslutades

”Jag, som i princip hade tummen mitt i handen när vi flyttade in, minns att jag frågade pappa hur han hade blivit så händig. Han svarade: ’Jag köpte ett hus.’”

”Hela året hyr vi ut Attefallsh­uset till airbnb-gäster. Husets placering på tomten är superbra och vi märker knappt av dem som bor där”

nyligen med en restaureri­ng av familjens kök. Även om de valde att spara de befintliga skåpluckor­na så byggdes det flera nya skåp, bänkar och överskåp. Att få de nya skåpluckor­na att se ut som originalen var minst sagt en utmaning.

Möbelmässi­gt består hemmet nästintill uteslutand­e av en samling loppis- och auktionsfy­nd. Anders är chefredakt­ör för auktionssö­ksajten Barnebys och arbetar hela dagarna med att spåra och beskriva vackra ting. Både han och Maria hyser en kärlek till gamla möbler och designföre­mål – Anders är dock den besatta, med ”minst 50 föremålsbe­vakningar på Barnebys”.

– Vårt senaste fynd var en krokodil i kanvas av formgivare­n Renate Müller. Det jag håller utkik efter just nu är en plexiglast­avla av Erik Chambert. Och Yrjö Kukkapuros Karuselli-fåtölj. Men den är dyr, och kan bli svår att få in här hemma. Maria gillar inte möbler i plast.

Efter åtta års boende i villan är det mesta nu färdigt. Invändigt åtminstone. Till sommaren väntar fasadresta­urering och ny puts på huset ”som inte längre är så jättevitt”.

Och nej, någon längtan tillbaka till stan har inte uppstått. Och ja – de cyklar till sina jobb i stan. Maria dagligen, Anders mer när andan faller på.

”Just nu håller jag utkik efter en plexiglast­avla av Erik Chambert. Och Yrjö Kukkapuros Karuselli-fåtölj”

 ??  ?? Katten Ronja myser på köksbordet under Verner Pantons ikoniska lampa Panton globe. Köksbord, Snaregade, Menu. Stolar, CH23 av Hans Wegner, Carl Hansen.
Katten Ronja myser på köksbordet under Verner Pantons ikoniska lampa Panton globe. Köksbord, Snaregade, Menu. Stolar, CH23 av Hans Wegner, Carl Hansen.
 ??  ?? Anders Landén är auktionsle­tare till vardags och yrkesmässi­gt chefredakt­ör för sökaggrega­torn Barnebys egna magasin.
Anders Landén är auktionsle­tare till vardags och yrkesmässi­gt chefredakt­ör för sökaggrega­torn Barnebys egna magasin.
 ??  ?? Familjen Landéns kök i Bromma, Stockholm. Huset byggdes 1934 och när köket byggdes ut behölls originalsk­åpen. Familjen snickrade själva liknande nya skåp på en rad platser i köket. Väggfärg Devine, Jotun. Köksluckor­na är målade i kulören Bergsklipp­a, Nordsjö.
Familjen Landéns kök i Bromma, Stockholm. Huset byggdes 1934 och när köket byggdes ut behölls originalsk­åpen. Familjen snickrade själva liknande nya skåp på en rad platser i köket. Väggfärg Devine, Jotun. Köksluckor­na är målade i kulören Bergsklipp­a, Nordsjö.
 ??  ?? Del av kök. Porslin, Arabia. Ströare Colorado av Stig Lindberg, Gustavsber­g. Bläckmålni­ng av illustratö­ren Maja Säfström (@ majasbok). Gröna krukor av Marie Simmulson för Upsala- Ekeby.
Del av kök. Porslin, Arabia. Ströare Colorado av Stig Lindberg, Gustavsber­g. Bläckmålni­ng av illustratö­ren Maja Säfström (@ majasbok). Gröna krukor av Marie Simmulson för Upsala- Ekeby.
 ??  ?? Lampa, Panton globe, Verner Panton. Köksbord, Menu. Stolar CH23 av Hans Wegner, Carl Hansen.
Lampa, Panton globe, Verner Panton. Köksbord, Menu. Stolar CH23 av Hans Wegner, Carl Hansen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vy från matrum till vardagsrum. Utbyggnad av kök. I vardagsrum: Pinnfåtölj, Arka av Yngve Ekström, Stolab. Dagbädd Sinnerlig av Ilse Crawford, Ikea. Rullbord också gjort av Yngve Ekström. Vardagsrum­sbord från Svenskt Tenn.
Vy från matrum till vardagsrum. Utbyggnad av kök. I vardagsrum: Pinnfåtölj, Arka av Yngve Ekström, Stolab. Dagbädd Sinnerlig av Ilse Crawford, Ikea. Rullbord också gjort av Yngve Ekström. Vardagsrum­sbord från Svenskt Tenn.
 ??  ?? Ronja sträcker ut sig på dagbädden, under målning av konstnären Jon Holm.
Ronja sträcker ut sig på dagbädden, under målning av konstnären Jon Holm.
 ??  ?? Egensnickr­ad soffa och skrivbord på barnens våning. Hyllan med legofigure­rna hittades i Anders barndomshe­m i Jämtland. Fåtöljen är ett loppisfynd av okänt fabrikat. Skrivbords­stol, Charles och Ray Eames. Modellen i fiberglas heter DAR och gjordes för Herman Miller/ Vitra.
Egensnickr­ad soffa och skrivbord på barnens våning. Hyllan med legofigure­rna hittades i Anders barndomshe­m i Jämtland. Fåtöljen är ett loppisfynd av okänt fabrikat. Skrivbords­stol, Charles och Ray Eames. Modellen i fiberglas heter DAR och gjordes för Herman Miller/ Vitra.
 ??  ?? Skrivhörna i källaren. Skrivbord, Voice. Stol, Eames. Hurts av Joe Colombo. Skrivbords­lampa, Luxus (Anders första secondhand­köp). I fönstret vattenkann­a av Carl-Arne Breger. Tavlan målad av glaskonstn­ären Erik Höglund. Pall med orange sits av Alvar Aalto för Artek.
Skrivhörna i källaren. Skrivbord, Voice. Stol, Eames. Hurts av Joe Colombo. Skrivbords­lampa, Luxus (Anders första secondhand­köp). I fönstret vattenkann­a av Carl-Arne Breger. Tavlan målad av glaskonstn­ären Erik Höglund. Pall med orange sits av Alvar Aalto för Artek.
 ??  ?? Fotografi från Stockholms­utställnin­gen. Stol Primo, av Yngve Ekström. Tryck från konstnären Bengt Orup.
Fotografi från Stockholms­utställnin­gen. Stol Primo, av Yngve Ekström. Tryck från konstnären Bengt Orup.
 ??  ?? Ingång vid hall. Hängare av Eames. Tavla målad av Ingegerd Torhamn. Källar trappan med William Morris- tapet anas för den skarpsynte.
Ingång vid hall. Hängare av Eames. Tavla målad av Ingegerd Torhamn. Källar trappan med William Morris- tapet anas för den skarpsynte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden