Plaza Interiör

KONSTNÄRLI­GT FABRIKSLIV

Vem kan motstå frestelsen att bo i en chokladfab­rik? Inte fotografen Fredrik Etoall och musikern Elin Blom i alla fall. I våningen på Kungsholme­n löper parets kreativa ådra som en röd tråd i interiören.

- Foto PATRIC JOHANSSON Styling ANNA RANUNG Text SOFIA EDGREN

Vem kan motstå frestelsen att bo i en chokladfab­rik? Inte fotografen Fredrik Etoall och musikern Elin Blom i alla fall. I våningen på Kungsholme­n löper parets kreativa ådra som en röd tråd genom interiören.

En skymningsl­ägenhet. Det kallar fotografen Fredrik Etoall och musikern Elin Blom – som går under artistnamn­et Felin – sitt hem på Kungsholme­n i Stockholm.

– Rent kreativt trivs vi som bäst när mörkret sänker sig. Som två vampyrer som väcks till liv vid cocktailti­mmen. Och som sedan skapar under glimrande discoljus och nattligt vemod. Här hemma har vi förutom glada fester arrangerat musikvideo­r, modejobb och reklamprod­uktioner, berättar Fredrik Etoall.

Den målande livsstilli­knelsen genomsyrar även inredninge­n, där parets kreativa ådror löper som röd tråd. Här trängs printar från Fredriks 20-åriga fotokarriä­r och målningar av Elin intill en flygel och vinylspela­re med tillhörand­e samling (Elin är emellanåt verksam som dj). Beträffand­e möblemang och prylar har det mesta införskaff­ats på loppis och auktion – eller på gemensamma resor.

– Vår inredning bygger på funktion, estetik och spontanite­t. I min yrkesroll följer jag vanligen inte trender utan låter smak, erfarenhet och spontanite­t styra resultatet. Sedan finns det såklart praktiska och ekonomiska skäl till att vi har så många printar av mina bilder, ler Fredrik, som även säljer vissa av sina printar på konstfotos­ajten moutife. se.

Till lägenheten flyttade de 2015. Bostadsutv­ecklaren Oscar Properties hade då satt tänderna i en gammal chokladfab­rik i närheten av Fridhemspl­an. Paret levde vid den tiden som särbor – Elin i en etta och Fredrik i en

”I min yrkesroll följer jag vanligen inte trender utan låter smak, erfarenhet och spontanite­t styra resultatet”

”Rent kreativt trivs vi som bäst när mörkret sänker sig. Som två vampyrer som väcks till liv vid cocktailti­mmen”

”kringfläng­ande” tillvaro som inneboende, i andra hand eller på diverse hotell i New York, där han jobbade mycket. Men i samband med ett besked om att han drabbats av diabetes typ 1 bestämde sig Fredrik för att ”lugna ner sig och skaffa ett stabilare hem”.

– Vi hade egentligen inte bestämt att vi skulle flytta ihop när vi tittade på lägenheten, men eftersom den var så stor blev det lite av villkoret för att kunna köpa den. Eftersom våningen inte var inflyttnin­gsklar förrän ett år senare hade vi gott om tid att förbereda oss på att bli sambor. Både praktiskt och mentalt, ler Fredrik.

Mötet med deras kommande hem var som kärlek vid första ögonkastet. Inte minst på grund av att fabrikens äldre 20-talsdel och den senare tillbyggna­den möttes i just deras våning. En kollision som bidrog till en spännande mix av industriel­l och tidlös design.

Annat var det med området den var belägen i, Fridhemspl­an, som Fredrik hade vissa förutfatta­de meningar om.

– För mig var det en trafikerad plats som man passerade – inte som man bodde på. Men den fördomen begravdes så snart vi flyttat in. Det är ett bra läge med grymma kommunikat­ioner och promenadst­råken vid Hornsberg och Kungsholms strand är fantastisk­a. Och sedan vi flyttade in har det poppat upp en rad sköna småhak i kvarteren. Bäst är fikan på Les Petit Boudins, som har en magisk ägarinna och magiska bullar. Även för en diabetiker, haha.

”Vi tänker att vi ska välja färger utifrån hur vi vill må i de olika rummen. Och det kan mycket väl bli ett och annat konstverk målat rätt på väggen”

Som ovan nämnt består våningens inre till stora delar av vintagedes­ign – såväl auktionsdy­rgripar som spontanköp­ta loppisfynd. En slående inrednings­detalj är hemmets alla ljuskällor. Och då inte minst skapelsen i neon som tronar bakom Elins flygel – en två meter hög katt.

– Katten hängde i en butik i Stockholm när min kompis Viktor övertalade ägarna att sälja den till honom. Han hade den sedan på sitt kontor, men när han skulle flytta fanns det ingen vägg som passade för den. När han frågade om jag ville ta över den blev jag helt överväldig­ad. Klart katten skulle få ett nytt hem!

Frakten på släpkärra skadade dock katten så pass mycket att den måste skickas på lagning – med en dyr slutnota. Men, menar Fredrik, det var den väl värd.

– Men katten kräver en annan bakgrundsf­ärg än vitt för att verkligen skina. Som den mossgröna nyansen vi har i vårt karaokerum. Planen är att måla om fler rum i lägenheten. Vi ska välja färger utifrån hur vi vill må i de olika rummen. Och det kan mycket väl bli ett och annat konstverk målat rätt på väggen. Elin har faktiskt redan börjat.

Kreativite­ten i skymningsl­ägenheten vid Fridhemspl­an verkar som synes flöda. Så besitter väl ett hem i en gammal chokladfab­rik också en alldeles särskild magi.

– Bara tanken på att det gick ett Mums-Mums-band genom vårt vardagsrum gör ju en glad, säger Fredrik.

 ??  ?? Bilderna på väggen är tagna av Fredrik Etoall – så även bilden på platt- tv: n. Rosa fåtöljer, Dutchbone. Glasbordet och lampan ropades in på auktion.
Bilderna på väggen är tagna av Fredrik Etoall – så även bilden på platt- tv: n. Rosa fåtöljer, Dutchbone. Glasbordet och lampan ropades in på auktion.
 ??  ??
 ??  ?? Elin ” Felin” Blom är artist och dj. Parets vinylsamli­ng har byggts upp under många år.
Elin ” Felin” Blom är artist och dj. Parets vinylsamli­ng har byggts upp under många år.
 ??  ?? Planen är att måla fler av väggarna i den gröna färgen paret har i sitt karaokerum. Fåtölj, Dutchbone.
Planen är att måla fler av väggarna i den gröna färgen paret har i sitt karaokerum. Fåtölj, Dutchbone.
 ??  ?? Att hemmet har så många bilder av Fredrik har ” både praktiska och ekonomiska skäl”. Många av Fredriks bilder, som Bored i vardagsrum­met, kan beställas på moutife. se.
Att hemmet har så många bilder av Fredrik har ” både praktiska och ekonomiska skäl”. Många av Fredriks bilder, som Bored i vardagsrum­met, kan beställas på moutife. se.
 ??  ?? Bordet är köpt på auktion och stolarna av Charles Eames på Dusty Deco. Taklampa Artichoke av Poul Henningsen. Blå lampor Flowerpot, Verner Panton.
Bordet är köpt på auktion och stolarna av Charles Eames på Dusty Deco. Taklampa Artichoke av Poul Henningsen. Blå lampor Flowerpot, Verner Panton.
 ??  ?? Dagbädden och hyllan har Fredrik konstruera­t själv.
Dagbädden och hyllan har Fredrik konstruera­t själv.
 ??  ?? Fotografie­t är en kopia av den legendaris­ka fotografen Christer Strömholms bild. Fredrik var assistent hos Christer innan denne avled 2001.
Fotografie­t är en kopia av den legendaris­ka fotografen Christer Strömholms bild. Fredrik var assistent hos Christer innan denne avled 2001.
 ??  ?? Fredriks verk Shadows from beauty kan köpas på moutife. se.
Fredriks verk Shadows from beauty kan köpas på moutife. se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden