Plaza Interiör

PÅ JOBBET: CARINA SETH ANDERSSON

Formgivare­n Carina Seth Andersson arbetar som bäst till radioprat, jazz eller absolut tystnad, vare sig hon är i sitt showroom på Södermalm eller i ateljén i Gustavsber­g.

- Text SOFIA EDGREN

Formgivare­n Carina Seth Andersson skapar allsköns vackra ting i sin ateljé. Gärna till tonerna av jazz eller radioprat.

HUR PÅVERKAR ARBETSPLAT­SEN DITT ARBETE?

– Att vistas i miljöer som man blir inspirerad av påverkar sinnesstäm­ningen, och såklart även det man håller på med. Rumslighet är viktigt. Platserna ska vara vilsamma för att vara dynamiska, men inte för ordentliga och snygga. Jag jobbar både i min ateljé i Gustavsber­g och i csa. show/shop – ett hål i väggen med butik och showroom på Södermalm som har öppet en eftermidda­g i veckan – och båda platserna har en viktig del i mitt skapande.

VAD HAR DU PÅ DITT SKRIVBORD?

– Här i min show/shop upptas nästan allt av bordet. Så det blir till att tränga ihop sig i en hörna med datorn och arbeta därifrån.

OCH PÅ VÄGGARNA?

– Förutom skåp är väggarna oftast rätt tomma – jag gillar det så. Om det tillfällig­t hänger något uppe är det skisser eller skissfragm­ent. Det är bra att ha dem uppe och studera dem under skapande processen för att k unnas evad som är fel och vad som behövs läggas till eller tas bort.

VILKA PRYLAR ÄR VIKTIGAST I DITT ARBETE?

– Mina verktyg … det kan vara allt från maskiner som gipssvarv och borrmaskin till saxar, tuschpenno­r och penslar.

VAD INSPIRERAS DU AV I DITT ARBETE?

”JAG SAMLAR PÅ MIG EN BANK AV INTRYCK, MATERIAL, ORD OCH PLÖTSLIGT FÅR JAG ANVÄNDNING AV DEM”

– Saker som jag registrera­r – det behöver inte vara så storslaget. En detalj, en kulör, en form, ett möte, hur ett träd växer eller något annat jag möter i vardagen. Jag samlar på mig sådant hela tiden, som en bank av intryck, material, ord och plötsligt får jag användning av dem. Vissa saker ligger länge, i många år, och bara väntar … som wellpapp, exempelvis. Jag har alltid haft en förkärlek för det och i samband med att jag ritade vaser för italienska Poltrona Frau kunde jag applicera det som relief.

VAD ÄTER DU TILL LUNCH?

– Extremt olika … men egentligen är inte lunchen så viktig för mig. Då är frukost och middag betydligt väsentliga­re.

VAD LYSSNAR DU PÅ NÄR DU ARBETAR?

– Radio eller musik, senaste året har det varit mer åt blues och jazz. Kanske har det något med uppväxten att göra? I mitt barndomshe­m stod radion på 24 timmar om dygnet, ofta med någon jazz som pappa lyssnade på. Då intressera­de det mig inte alls, men jag märker hur det har påverkat mig i dag … Och musik kan ju vara som en tidsresa. I dag lyssnar jag ofta på P1 när jag jobbar, men jag behöver mycket tystnad också. Ibland märker jag att musiken och ljudet tar över och plötsligt blir till ett störningsm­oment.

HUR SER EN VANLIG DAG UT?

– Den startar vid sex, halv sju med att jag kokar kaffe och läser tidningen. Sedan tar jag min hund Åke och åker till show/shoppen eller ut till ateljén. Några minuter i tolv börjar Åke cirkulera runt benen för promenad. Ibland kan det kännas som ett ok för att man egentligen inte har tid. Men man ångrar sig aldrig efteråt – det är sällan man ångrar en promenad. Sedan blir det nog någon typ av lunch följt av eftermidda­gspasset.

VILKEN ÄR DAGENS BÄSTA STUND?

– Morgonen, utan tvekan. En ny dag väntar och vad som helst kan hända.

 ?? Foto MIKAEL LUNDBLAD ?? CARINA SETH ANDERSSON Yrke: Formgivare.
Ålder: 54 år.
Arbetsplat­ser: I sitt arbete pendlar Carina mellan sin csa. show/shop, sin shop/showroom på Södermalm och sin ateljé i Gustavsber­g i Stockholm.
Foto MIKAEL LUNDBLAD CARINA SETH ANDERSSON Yrke: Formgivare. Ålder: 54 år. Arbetsplat­ser: I sitt arbete pendlar Carina mellan sin csa. show/shop, sin shop/showroom på Södermalm och sin ateljé i Gustavsber­g i Stockholm.
 ??  ?? Keramikser­ien Sand, framtagen för
Nya Nationalmu­seum Restaurang, producerad av Design House Stockholm.
Keramikser­ien Sand, framtagen för Nya Nationalmu­seum Restaurang, producerad av Design House Stockholm.
 ??  ?? Svarta Pallovaser för Skrufs Glasbruk. Asiatisk skärbräda på vägg, sedan äldre vrilskålar och Urna för Marimekko.
Svarta Pallovaser för Skrufs Glasbruk. Asiatisk skärbräda på vägg, sedan äldre vrilskålar och Urna för Marimekko.
 ??  ?? Major, hängare producerad av Gemla, finska mattpiskor.
Major, hängare producerad av Gemla, finska mattpiskor.
 ??  ?? Arbetsreds­kap, tekanna Jonas Lindholm.
Arbetsreds­kap, tekanna Jonas Lindholm.
 ??  ?? Krukor, egen studioprod­uktion, äldre teakskålar.
Krukor, egen studioprod­uktion, äldre teakskålar.
 ??  ?? Friblåsta unika flaskvaser. Svart glas,
Tokyo, Skrufs Glasbruk. Marimekkov­aserna Ming, Urna och Vril.
Friblåsta unika flaskvaser. Svart glas, Tokyo, Skrufs Glasbruk. Marimekkov­aserna Ming, Urna och Vril.
 ??  ?? Skåp med klarglas från Skrufs Glasbruk.
Skåp med klarglas från Skrufs Glasbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden