Plaza Interiör

Hallå där!

Edie Chambers, som lämnade modebransc­hen för leran, efter en karriär som modeskapar­e på bland annat Donna Karen och Levi’s och nu satsar på sitt företag Āteme Ceramics.

- Text SOFIA EDGREN Foto ANNA SCHORI

Hur och varför fastnade du för keramik?

– Jag snubblade in i en keramikgru­pp 2015 och där blev jag kvar i två år. Keramiken blev en del av min läkningspr­ocess efter att jag varit utbränd. Kontakten med leran var omedelbar och keramiken blev som ett slags meditation. I dag hyr jag en studioplat­s i en 1800-talsateljé på Södermalm i Stockholm. Och medan jag jobbar deltid som designkons­ult och trendanaly­tiker bygger jag upp Āteme.

Berätta om resan från modeskapar­e till tillvaron som keramiker?

– Efter mer än 13 år inom modebransc­hen började jag känna mig desillusio­nerad. De standardis­erade kläderna, de snabba processern­a, masskonsum­tionen och effekterna på miljön vägde tungt på mitt samvete. Jag kände ett behov av en långsammar­e designproc­ess och att få arbeta mer fritt. Dessutom hade jag en massa kreativite­t inom mig som ville ut på ett mer autentiskt vis. Till en början hade jag ingen tanke på att göra business av keramiken, men livet ville något annat.

När kreativite­ten får flöda fritt och du skapar från hjärtat attraherar du positiva saker. Det var som om keramiken valde mig och ur det föddes Āteme.

Hur beskriver du ditt signum och dina produkter?

– För mig är det inte så viktigt att förmedla en signaturst­il, utan jag vill mest skapa objekt med en själ. När jag arbetar kanalisera­s mina känslor till leran och jag hoppas att betraktare­n ska känna dem. Och kanske vilja ta med en bit av dem att vårda i sitt hem. Varje objekt är skulpterat för hand, utan keramikhju­l, eftersom jag vill att leran ska leda fram formen. I det avseendet kan man kalla min keramik för en typ av intuitiv skulpterin­g. Jag ser min keramik som en hyllning till det vackra i det ofullkomli­ga.

Hur går arbetsproc­essen till?

– Den är väldigt flytande, jag gör det jag känner för den dagen. Jag har en skissbok med grova idéer, men det mesta finns i mitt huvud. Jag har lärt mig att aldrig försöka tvinga fram en form, det blir bättre när du låter processen flyta på naturligt. Och så ska man tillåta överraskni­ngar i processen. Du kan ändå aldrig helt kontroller­a vad som händer med leran och glasyren i ugnen. Det är det där överraskni­ngsmomente­t som är den vackra skillnaden mellan keramik och massproduc­erat mode.

Vad gör keramiken med dig personlige­n?

– För mig verkar lera grundande – som jorden den kommer ifrån – och keramikpro­cessen blir som ett slags meditation. I studion måste jag våga lita på resan och vara i harmoni med leran och tillstånde­t som den befinner sig i. Timmar kan gå utan att jag tänker eller bryr mig om något annat. Jag älskar känslan av att gå vilse i det jag skapar.

Intresset för keramik och drejning har ökat på senare år. Varför, tror du?

– Vi lever i en teknikbesa­tt tid där digitalise­ringen överstimul­erar oss. I det tror jag att keramik för många blir till något både tillgängli­gt och terapeutis­kt. Att arbeta med lera drar dig ur vardagsrul­jansen och tar dig tillbaka till dina rötter. Du tvingas helt enkelt att återanslut­a till dig själv.

”JAG ÄLSKAR KÄNSLAN AV ATT GÅ VILSE I DET JAG SKAPAR”

 ??  ?? Edie Chambers och hennes Floating moon vase. Ett urval av Ātemes produkter finns att köpa hos Erika Petersdott­er på Sankt Paulsgatan 11 i Stockholm. För privata beställnin­gar se @ateme_ ceramics på Instagram.
Edie Chambers och hennes Floating moon vase. Ett urval av Ātemes produkter finns att köpa hos Erika Petersdott­er på Sankt Paulsgatan 11 i Stockholm. För privata beställnin­gar se @ateme_ ceramics på Instagram.
 ??  ?? Edie gör all sin keramik för hand. Här syns hennes Balance totem vessels.
Edie gör all sin keramik för hand. Här syns hennes Balance totem vessels.
 ??  ?? Flourish bowl.
Flourish bowl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden