Plaza Interiör

Drömvilla VID VÄNERN

- Text & styling ANNA BJEKHOLM

I en omgivning med beteshagar och ängar och med en slående utsikt över Vänern har familjen Sånnek ritat och byggt sitt drömhus. Med genuina materialva­l, snygga lösningar och en jordnära färgpalett har de skapat ett varmt och personligt hem som matchar sin omgivning.

Anna-Karin och Richard Sånnek kommer båda från Skara på Västgötasl­ätten, och det var under en körresa till Polen för snart 30 år sedan som det sa klick mellan dem. Sedan dess har parets resa gått från en lägenhet i Stockholm till ett hus i Kinna innan de, under småbarnsår­en, återvände till hemstaden Skara. I takt med att barnen blev större väckte deras längtan efter livet på landet.

– Vi bodde mitt i Skara, vilket var praktiskt på många sätt när våra barn var små. När barnen blev större och hade möjlighet att ta sig runt på egen hand ville vi prova på att bo mer lantligt, säger Anna-Karin.

Paret började se sig om efter en tomt nära Vänern. Det var den fantastisk­a naturen på Kinnekulle som lockade dem, nära till mycket men ändå på landet och med vandrings- och cykelleder runt knuten.

– En tomt på Kinnekulle innebär ett härligt västerläge med utsikt över Vänern, samtidigt som det är lätt att ta sig till Lidköping med bil och bara två minuters promenad till tåget som tar en till Stockholm eller Göteborg.

Med hjälp av Google Maps och tomtkartor­na på hitta.se började AnnaKarin och Richard leta efter drömtomten.

– Så snart vi hittade några intressant­a tomter satte vi oss i bilen och åkte runt. Ibland möttes vi av ett nybyggt hus på den tilltänkta tomten. Den tomt vi till slut köpte hade sålts för drygt tio år sedan, men sedan stått obebyggd. Vi ringde ägarna och efter några samtal var vi överens.

För att byggproces­sen skulle gå så smidigt som möjligt läste paret på om detaljplan­en. Kommunens vision var att de nya husen som byggdes skulle ha ett traditione­llt utseende upp mot vägen, men att de fick ha ett modernare uttryck mot vattnet. Med detta som riktlinje skissade paret upp sitt drömhus, en traditione­ll villa på ett och ett halvtplan med kopplat garage, inspirerat av den nordiska ladans uttryck.

– Huset har ett traditione­llt uttryck på framsidan, med spröjsade fönster i normalstor­lek. På baksidan har vi däremot valt att öppna upp huset med stora fönsterpar­tier och en takterrass. Vi har adderat moderna detaljer som fyrkantiga stuprör och hängrännor och har valt bort takutsprån­g för att få en modern känsla.

Efter att ha renoverat och bott i två 30-talshus med konstanta underhålls­behov hade Anna-Karin och Richard en önskan om ett så underhålls­fritt hus som möjligt, varpå materialva­len gjordes med stor omsorg.

Då både Anna-Karin och Richard arbetar heltid och inte ville att byggproces­sen skulle ha för stor påverkan på vardagsliv­et valde de att bygga huset med totalentre­prenad. Något de i dag ångrar.

– Vi hade tydliga visioner om hur huset skulle se ut och hela skissarbet­et skötte vi själva. Vi ville se till att våra idéer och tankar förverklig­ades i stället för att jaga underentre­prenörer, men det visade sig i slutändan att vi var tvungna att styra upp det själva ändå.

”Vi har också haft som målsättnin­g att försöka binda ihop inom- och utomhus, med ett orangeri i anslutning till matplatsen som förlänger säsongen”

”Vår inredning är en blandning av skandinavi­skt, italienskt och danskt”

Husets insida är ritad efter familjens behov, där fokus legat på praktiska, och inte minst estetiska, lösningar för förvaring och vardagslog­istik.

– Vi har fokuserat på ytor för umgänge och mat på nedre plan och sovrum och privata delar på övre plan. Vi har prioritera­t att ha mycket utrymme för förvaring och praktiska lösningar som groventré med dusch och kopplat garage. Vi har också haft som målsättnin­g att försöka binda ihop inom- och utomhus, med ett orangeri i anslutning till matplatsen som förlänger säsongen, och en väderskydd­ad uteplats.

Inredninge­n genomsyras av en jordnära färgpalett med grafiska element och material av hög kvalitet. Färgskalan är lugn och behaglig med ljusa väggar och enstavigt parkettgol­v, vilket binder ihop rummen.

– Vår inredning är en blandning av skandinavi­skt, italienskt och danskt. Vi gillar att blanda olika stilar, det viktigaste är att inredninge­n harmoniera­r med husets uttryck.

Från entrén leds man via en ljus hall in i det stora köket, som inte bara tillåter socialt umgänge runt den generösa köksön utan även middagar med många gäster. De stora vikdörrspa­rtierna binder samman ute med inne och orangeriet fungerar som en förlängnin­g av vardagsrum­met.

I familjen Sånneks hem samsas snygga tavelvägga­r med annorlunda förvarings­lösningar och stilsäkra stilleben, där resultatet blir ett

”När barnen blev större och hade möjlighet att ta sig runt på egen hand ville vi prova på att bo mer lantligt”

 ?? Foto REBECCA MARTYN ?? Stilsäkra stilleben syns överallt i inredninge­n. Svart fågelkrani­um, Sparsmakat. Vit vas, Jotex.
Foto REBECCA MARTYN Stilsäkra stilleben syns överallt i inredninge­n. Svart fågelkrani­um, Sparsmakat. Vit vas, Jotex.
 ??  ?? Bänken har paret tillverkat själva av tunna ribbor i ek, ovanpå vilar en kalkstenss­kiva från Kinnekulle, tillverkad av Thorsbergs Stenhugger­i. Eldstad Visio 3, Rais. Bordslampa Taccia, Flos. Tv Frame, Samsung.
Bänken har paret tillverkat själva av tunna ribbor i ek, ovanpå vilar en kalkstenss­kiva från Kinnekulle, tillverkad av Thorsbergs Stenhugger­i. Eldstad Visio 3, Rais. Bordslampa Taccia, Flos. Tv Frame, Samsung.
 ??  ?? De stora entrédörra­rna skapar en modern känsla och ger ett maffigt första intryck. Bakom ribbväggen i ek finns en dold walk- in closet.
De stora entrédörra­rna skapar en modern känsla och ger ett maffigt första intryck. Bakom ribbväggen i ek finns en dold walk- in closet.
 ??  ?? Anna- Karin och Richard trivs i sitt egenritade hus.
Anna- Karin och Richard trivs i sitt egenritade hus.
 ??  ?? Matbord i Carraramar­mor, av Per Söderberg, No Early Birds. Y- stolar CH 24, i rökt ek, av Hans J. Wegner för Carl Hansen & Søn. Vikdörrar från Schüco leder ut till orangeriet.
Matbord i Carraramar­mor, av Per Söderberg, No Early Birds. Y- stolar CH 24, i rökt ek, av Hans J. Wegner för Carl Hansen & Søn. Vikdörrar från Schüco leder ut till orangeriet.
 ??  ?? Rund spegel, House Doctor. Vit ljusstake Arcus, av Pia Törnell, Studio K. Vas Pallo, Skruf.
Rund spegel, House Doctor. Vit ljusstake Arcus, av Pia Törnell, Studio K. Vas Pallo, Skruf.
 ??  ?? Vardagsrum­met på övervåning­en badar i ljus och har milsvid utsikt över Vänern och Lidköpings hamn. Grön sammetssof­fa, Eilersen. Soffbord, Artillerie­t. Golvlampa, Tolomeo Mega, Artemide. Vit skål, Jotex.
Vardagsrum­met på övervåning­en badar i ljus och har milsvid utsikt över Vänern och Lidköpings hamn. Grön sammetssof­fa, Eilersen. Soffbord, Artillerie­t. Golvlampa, Tolomeo Mega, Artemide. Vit skål, Jotex.
 ??  ?? Sovrummet går i en grå/ beige färgskala och dubbla gardiner skapar en lyxig och ombonad känsla. Fåtölj Stay Lounge chair, Gubi. Soffbord, &Tradition.
Sovrummet går i en grå/ beige färgskala och dubbla gardiner skapar en lyxig och ombonad känsla. Fåtölj Stay Lounge chair, Gubi. Soffbord, &Tradition.
 ??  ?? Ribbväggen i ek har paret designat själva med hjälp av en lokal snickare. En dold dörr leder in till en walk- in closet som rymmer ytterkläde­r och skor.
Ribbväggen i ek har paret designat själva med hjälp av en lokal snickare. En dold dörr leder in till en walk- in closet som rymmer ytterkläde­r och skor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden