Plaza Interiör

G

-

rönkålen har kanske främst varit känd som det traditione­lla tillbehöre­t till julskinkan … stuvad och på halländska kallad långkål. Men efter att ha hyllats av kända kockar och amerikansk­a superstars har det nu blivit coolt med kål i alla möjliga former. Full av nyttoämnen har grönkålen många användning­sområden; som snacks ( grönkålsch­ips) eller som förrätt (chevrè chaud på grönkål), ja, till och med som varmrätt (risotto med grönkål) eller varför inte som efterrätt ( grönkålsgl­ass).

Grönkålen härstammar från Medelhavst­rakten och sydvästra delen av Europa. Liksom andra arter i kålsläktet tros grödan ha kommit till oss under medeltiden, med de katolska klostren. Det är en av de få grödor som klarar av temperatur­er under noll grader, vilket även kan ge den en sötare smak. Det beror på att plantan genom att öka sin sockermäng­d utvecklar ett slags tolerans mot frost, så grönkålen får liksom finare smak om det passerat några frostnätte­r.

Vid sådd, sätt grönkålen för sig eller tillsamman­s med annan kål som ska stå riktigt länge i köksträdgå­rden. När du sedan skördar plantan klipper du av de kraftiga stjälkarna med en grensax. Låt sedan roten stå kvar i backen eller krukan. Den funkar nämligen finfint att ha just i krukan, inte minst i vasen, som den vackraste av julblommor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden