Plaza Interiör

IKON

-

Om arkitekten Viggo Boesen vet världen fortfarand­e inte mycket, trots att hans Lilla Petra är en stor ikon.

För första gången presentera­d 1938 vann Lilla Petra omedelbart beröm på Copenhagen Cabinetmak­ers Guild Exhibition, och förvärvade därefter utmärkelse­r på utställnin­gar både i New York och Berlin. Fåtöljen är ett av få föremål av Viggo Boesen som blev förknippat med Danmarks signatures­tetik på 1930talet – funkisstil­en – men känneteckn­as av en mjukare, mer organisk estetik med vilken Boesen ville utmana Bauhausmin­imalismen.

På den tiden besöktes en snickare, precis som en skräddare, för att beställa skräddarsy­dda möbler. Boesen samarbetad­e med en av de mest respektera­de slöjdarna i sin tid, A. J. Iversen, som tilldelade­s Dannebrogs­ordern för sitt fina hantverk. Kunderna skulle besöka A. J i hans verkstad, belägen på en av de då finaste adresserna i Köpenhamn, för unika utgåvor av Boesenföre­mål. Det är där Lilla Petra snickrades ihop på begäran, och det sägs att endast cirka 30 exemplar ska ha lämnat A. J:s verkstad ...

Lilla Petra represente­rar en föregångar­e till vad som senare blev känd som Danish Modern. Fåtöljen är en älskad pärla som går en ny framtid till mötes nu när danska designjätt­en &tradition plockar upp möbeln ur arkiven för att markera dess 80-årsjubileu­m. Namngiven efter Boesens svärmor, är Lilla Petra verkligen en förvånansv­ärt nätt fåtölj, som passar in i alla slags utrymmen, interiörer och miljöer. Öppen, och omfamnande, förkroppsl­igar Lilla Petra kärnan i en sådan där höstperfek­t liten mysstol.

 ?? ?? Fåtölj Lilla Petra, 81x75x83 cm, 30 090 kr, & tradition.
Fåtölj Lilla Petra, 81x75x83 cm, 30 090 kr, & tradition.
 ?? ?? Viggo Boesen.
Viggo Boesen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden