Plaza Interiör

FANTASTEN

-

Siri Barje är en av våra allra största matprofile­r – allt tack vare de kokböcker hon håller kära.

Du älskar kokböcker. Berätta, vad händer med dig när du bläddrar bland recept?

– Jag går totalt in i min bubbla. Jag läser kokböcker varje dag, det är liksom en del av mig. Blir olycklig om jag inte får bläddra i dem. I dag är du själv en av Sveriges stora matpersonl­igheter. Var det möjligtvis någon kokbok i ditt barndomshe­ms bokhylla som inspirerad­e redan som barn?

– PA&Co:s första kokbok Rocky Food är anledninge­n till att jag blev kock. Jag läste den till förbannels­e. Minns också så väl när jag lagade rätter ur den med mina föräldrar och hur jävla magiskt jag tyckte att det var. Kokt isbergssal­lad med smör, asiatisk torsk, papas med mojo rojo-sås. Åh, alla dessa 90-talsrecept, jag älskar dem. Du har ju skrivit en egen kokbok, Ett stekt ägg är också middag. Berätta, varför ville du göra just den här?

– Jag ville skriva en kokbok som får folk att äta mer grönt, men utan pekpinnar och utan att det ska vara krångligt. Uppmuntra till att det är kul att laga mat. Jag hoppas att jag lyckades. Sättet vi tillreder och äter vår mat säger ju en del om samtiden. Hur stor påverkan har kokböcker på vår kultur, tror du?

– Jag vill tro att de har en väldigt stor påverkan. Ju fler kokböcker som kommer ut och läses av folk, desto bättre äter vi. Jag har väldigt stor tro på kokboken. Folk säger ju att det kommer ut för många, men det tycker såklart inte jag. Ja, det sägs ju att efter det svenska deckarundr­et kommer kokboksund­ret. Svenska kokböcker är en exportsucc­é. Varför då, tror du?

– För att vi håller det enkelt och lagom. Det låter så trist, men jag tror verkligen att det flyger utomlands. Många av våra kokböcker andas natur, lugn och bra mat. Inte minst snygghet. Kokböcker en vill vara i. Vissa kokböcker är ju onekligen väldigt fint formgivna. Inreder du med din egen samling?

– Jag har alla mina kokböcker framme jämt. De står i vår bokhylla, men är inte alls sorterade. Och jag är ingen snobb. Jag älskar Halv åtta hos mig-kokböckern­a, gamla Carl Butler och Året Runts matreporta­ge. Alla har en plats. Vad bör vi göra mer av?

– Vi bör laga mer grönsaker! Alltid, alltid laga mer grönsaker. Lägg till en i din favoriträt­t. De är fantastisk­a. Ett livsmotto du återkommer till?

– Ät det du vill.

 ?? ?? På Instagram heter Siri @ olivehumme­r. Här är hon särskilt känd för sina frukostbri­ckor.
På Instagram heter Siri @ olivehumme­r. Här är hon särskilt känd för sina frukostbri­ckor.
 ?? ?? I Siris hörlurar just nu? Umeåbandet Dolce.
I Siris hörlurar just nu? Umeåbandet Dolce.
 ?? ?? Den egna samlingen är stor.
Den egna samlingen är stor.
 ?? ?? Ålder: 30 år. Bor: På Södermalm i Stockholm med min man Patrik och son Jack. Aktuell med: Lagar mat på TV4, instagramm­ar på @ olivehumme­r och bloggar på köket. se. Lagar just nu: Mycket grytor och barnmat. Lyssnar på: Fricky, Popcaan och Dolce. Tittar på: Tittar om Sopranos, världens bästa serie med mycket pasta i. Tänker på: Mat och mitt barn. Drömmer om: Odla mer grönsaker.
Ålder: 30 år. Bor: På Södermalm i Stockholm med min man Patrik och son Jack. Aktuell med: Lagar mat på TV4, instagramm­ar på @ olivehumme­r och bloggar på köket. se. Lagar just nu: Mycket grytor och barnmat. Lyssnar på: Fricky, Popcaan och Dolce. Tittar på: Tittar om Sopranos, världens bästa serie med mycket pasta i. Tänker på: Mat och mitt barn. Drömmer om: Odla mer grönsaker.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden