Plaza Interiör

Hallå där!

Lisa Reiser, Sundsvalls­dottern som flyttade till Stockholm för att börja på Beckmans och blev stipendieb­elönad möbeldesig­ner.

- Text JOSEPHINE BLIX

Med mottot rätt möbel på rätt plats i fokus lämnar du kollektive­t på Lidingö för Älmhult där du tack vare stipendiet ska jobba med Ikeas designteam under hösten. Grattis!

– Tack, det känns fantastisk­t roligt! Jag tog examen i början av sommaren, sedan dess har jag jobbat med lite småprojekt men det här är mitt första riktiga jobb. Jag känner dessutom den andra stipendiat­en sedan innan så jag har en bra känsla inför det här.

Varför tror du att just ditt examensarb­ete väckte Ikeas intresse bland sökande från hela världen?

– Kanske gillade de att jag har haft just industriel­l produktion och hur man kan utveckla den i en mer hållbar riktning som utgångspun­kt? I nästan all industriel­l produktion används polyuretan. Jag ville se om jag kunde hitta ett alternativ till det, vilket resulterad­e i en soffa gjord i gummitagel.

Vad är gummitagel?

– Ett material framtaget av hästhår som man ångar och lockar för att få svikt och stuns. Taglet binds sedan med naturlatex som kommer från gummiträd.

Berätta om Studio Reiser!

– Det är min möbel- och produktdes­ignstudio. Jag har varit med och ritat alla produkter ni hittar där, men några av dem är samarbeten med andra duktiga designers. Mattan finns i produktion men de andra är protyper … än så länge. Ping alla trevliga producente­r! Om de inte redan är på banan när den här tidningen kommer ut, vill säga.

Varför behövs dina möbler?

– Jag tror att alla hamnar i kris kring det där någon gång under sin karriär. Behövs jag och i så fall varför? Men världen drivs framåt och är man medveten om att varje liten millimeter man ritar kan få stora konsekvens­er så är man nog ändå på rätt spår. Tjockleken på en kopp påverkar världen. Dimensione­r och material spelar roll. Min syn på hållbarhet är ganska konkret och faktisk. Ska man rita saker som sedan ska sättas till världen måste man göra bra val och skaffa sig så pass mycket kunskap att man faktiskt behövs för industrin.

Vad är den största utmaningen för en nyexad möbeldesig­ner 2018?

– Krasst så är det nog att få jobb. Men jag är ändå av den tron att om man vill något tillräckli­gt mycket, och om man vill och kan jobba hårt för den saken, så blir det så.

”Ska man rita saker som sedan ska sättas till världen måste man göra bra val”

 ?? ?? De stapelbara pallarna Fransson är ett samarbete med Gärsnäs.
De stapelbara pallarna Fransson är ett samarbete med Gärsnäs.
 ?? ?? Soffan Vän för Lammhults är gjord av gummitagel – ett bättre alternativ än polyuretan.
Soffan Vän för Lammhults är gjord av gummitagel – ett bättre alternativ än polyuretan.
 ?? ?? Lampan Smultron har Lisa skapat tillsamman­s med Sarah Hasselqvis­t.
Lampan Smultron har Lisa skapat tillsamman­s med Sarah Hasselqvis­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden