Plaza Interiör

En kalla med knorr

Dess tropiska drag tilltalar oss – och ger våra hösthem en varm färgton i finaste rosa.

- Foto MALIN CROPPER Text EVA MAGNUSZEWS­KA

Rosenkalla, Anthurium Andraeanum, tillhör familjen kallaväxte­r och har sitt ursprung i Colombia. Där klänger den på trädstamma­rna i de tropiska regnskogar­na och kan bli upp till två meter lång. Namnet kommer ur grekiskans ord för blomma och svans. För det har den, en liten knorr vill säga, och därför kallas blomman bland annat för ”pigtail flower” … alltså grisknorrs­blomma.

Rosenkalla­ns utseende må vara stramt, med ett plastlikna­nde hölsterbla­d runt en kolv, men är det inte en skönhet ändå? Sköts den om väl kan varje enskild blomma stå i upp till tre månader – och då ge våra hem en färgklick ända fram till jul. Det viktiga är att den inte får direkt sol, och så blir den kinkig om den inte får regelbunde­n bevattning (cirka en till två gånger i veckan med ljummet vatten). Men generellt så sägs det att rosenkalla­n är krukväxten för den som inte har gröna fingrar.

Under 1980-talet genomförde Nasa en studie om vilka växter som renar luften. Rosenkalla­n visade sig då vara en av dem som verkligen gör skillnad. Blomman renar luften på flera kemikalier inom en radie av tio kvadratmet­er. Ja, bara det gör ju att vi vill ställa en i varje vrå.

 ??  ?? VISSTE DU ATT … Det faktiskt är kolven som är blomman, inte bladet!
VISSTE DU ATT … Det faktiskt är kolven som är blomman, inte bladet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden