Plaza Interiör

Glasobjekt med karaktär

Hanna Hansdotter bor och verkar i Glasriket. Hon har sin ateljé i The Glass Factory i Boda – här pågår många nyskapande projekt och samarbeten. Hennes dagar består, enligt henne själv, av att hon flyttar runt saker.

- Foto MIKAEL LUNDBLAD Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

”DET JAG GÖR MEST UNDER DAGARNA ÄR NOG ATT FLYTTA På SAKER”

HUR BÖRJADE DET?

– Jag började utbilda mig till glasblåsar­e för tio år sedan, då flyttade jag till Glasriket i de småländska skogarna och lärde mig blåsa glas. Efter det studerade jag på Konstfack där jag tog examen för drygt ett år sedan.

EN VANLIG DAG?

– Det finns inga vanliga dagar på mitt jobb. Oftast stressar jag till förskolan för att, nästan alltid, komma cirka fem minuter sent till frukosten som min son har där. Efter det åker jag till The Glass Factory i Boda där jag har min ateljé. Det är ett väldigt speciellt museum, som driver dels traditione­ll museiverks­amhet, dels många nyskapande projekt och samarbeten. Vi är ett fåtal konstnärer som har våra ateljéer och verkar här. Jag fördelar tiden mellan glashyttan och datorn. Dessutom är det enormt mycket logistik och administra­tion när man driver eget. Det jag gör mest under dagarna är nog att flytta på saker.

HUR PÅVERKAR PLATSEN DITT ARBETE?

– På alla sätt, jag är känslig för min omgivning och känner direkt om någon exempelvis har en dålig morgon. Arbetet är både ensamt och socialt och båda delarna är viktiga för mig.

På SKRIVBORDE­T?

– Jag kan drömma om ett

uppstyrt skrivbord med ordning och reda, men har varken ordning och reda eller ett riktigt skrivbord.

På VÄGGARNA?

– Där finns lagerhyllo­r med glas. Som det ser ut nu så är det mest prover som ska utvecklas till något så småningom.

VILKA PRYLAR ÄR VIKTIGAST?

– Främst är jag beroende av duktiga hantverkar­e i mitt yrke. Det är många personer som är inblandade på vägen till det färdiga objektet.

INSPIRERAS AV?

– Modiga människor, normkreatö­rer och hantverk.

I HÖGTALARNA?

– Jag lyssnar mycket på powerballa­der men på också reggae och hiphop. Jag brukar varva musik med dokumentär­er av olika slag.

LUNCH?

– Lunchen äter jag med kollegor och då i form av en matlåda som varieras beroende på gårdagens middagssit­uation. Man får planera här i skogen eftersom det i stort sett inte finns några lunchställ­en i närheten.

SVÅRASTE ARBETSMOME­NT?

– Det svåraste är nog också det roligaste och det viktigaste ögonblicke­t. Att tillföra varje objekt en karaktär som känns intressant, det måste kännas personligt.

DAGENS BÄSTA STUND?

– Det är absolut när jag får åka till förskolan och hämta Valdemar. Han blir så himla glad och jag inser hur mycket tid man faktiskt spenderar ifrån varandra. Man är ju i olika roller i olika tider på dagen, när jag kommer hem försöker jag att släppa arbetet och komma ihåg att jag är mer än mitt yrke.

 ?? ?? HANNA HANSDOTTER Ålder: 33 år. Yrke: Glaskonstn­är. Familj: Vännerna Erika, Markus och Frida samt sonen Valdemar, 4. Jobbar: I ateljén på The Glass Factory i Boda.
HANNA HANSDOTTER Ålder: 33 år. Yrke: Glaskonstn­är. Familj: Vännerna Erika, Markus och Frida samt sonen Valdemar, 4. Jobbar: I ateljén på The Glass Factory i Boda.
 ?? ?? Ett av rummen delas med danska designstud­ion Frama, som här har sitt enda showroom i Sverige. Hanna lärde sig blåsa glas i Småland.
Ett av rummen delas med danska designstud­ion Frama, som här har sitt enda showroom i Sverige. Hanna lärde sig blåsa glas i Småland.
 ?? ?? Hannas ateljé ligger i The Glass Factory i Boda, där det även bedrivs museiverks­amhet. Det finns gott om rekvisita på kontoret.
Hannas ateljé ligger i The Glass Factory i Boda, där det även bedrivs museiverks­amhet. Det finns gott om rekvisita på kontoret.
 ?? ??
 ?? ?? Glas är ett material med många möjlighete­r.
Glas är ett material med många möjlighete­r.
 ?? ?? Hanna påbörjade sin utbildning till glasblåsar­e för tio år sedan. Studion genomgår just nu en renovering, därav det avskalade intrycket och färgburkar­na.
Hanna påbörjade sin utbildning till glasblåsar­e för tio år sedan. Studion genomgår just nu en renovering, därav det avskalade intrycket och färgburkar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden