Plaza Interiör

BARA DEN BÄSTA BLÅ

Dansk design och enhetliga färger karaktäris­erar Martins och Annikas hem. I den blå lägenheten på Norrmalm i Stockholm omger familjen sig med vackra ting som alla är valda med stor omsorg, även om de är inte rädda för att möblera om när andan faller på.

- FOTO PATRIC JOHANSSON STYLING MYRICA BERGQVIST TEXT MALIN HEFVELIN

Dansk design och enhetliga färger karaktäris­erar Martins och Annikas hem. I den blå lägenheten på Norrmalm omger familjen sig med ting valda med stor omsorg, och de är inte rädda för att möblera om när andan faller på.

Kärlek vid första ögonkastet. Eller till och med ännu tidigare, för Annika och Martin la bud redan innan de hade varit på lägenhetsv­isningen, så rätt kändes den.

– När vi väl såg lägenheten på riktigt en grå februarida­g infriades alla våra förväntnin­gar, och lite till. Det var framför allt utsikten och ljuset vi föll för. De stora fönstren mot parken ger en väldigt luftig känsla, berättar Martin.

Visserlige­n behövdes det en hel del arbete men de kände båda att det kunde bli precis vad de ville ha om de la ner tid på att göra den till sin. De har flyttat köket och renoverat alla ytskikt, slipat golv och målat lister, väggar och tak.

– Med fönster åt två väderstrec­k kan samma väggfärg upplevas väldigt olika beroende på ljuset, så vi fick experiment­era en del tills vi blev nöjda. Det blev matta blå och grå toner på alla väggarna, vilket ger en fin kontrast till konstverk och belysning.

Huset är byggt 1866 och totalrenov­erades 1930. Då ersattes stuckatur och kakelugnar med typiska funktional­istiska detaljer som skjutdörra­r, öppen spis och detaljer i kolmårdsma­rmor.

”När vi väl såg lägenheten på riktigt en grå februarida­g infriades alla våra förväntnin­gar, och lite till”

– Det ger lägenheten en egen historia. Vi har behållit alla de originalde­taljer som fanns kvar när vi renoverade, säger Martin.

Med en social del med kök och vardagsrum med utsikt mot parken, och en sida med tre sovrum som vetter mot innergårde­n är lägenheten perfekt för barnfamilj­en.

– Enda problemet är att balkongdör­ren finns i barnens rum, så vi måste klättra ut och in genom vårt sovrumsfön­ster när de sover, skrattar Annika.

På sitt Instagramk­onto Theblueapa­rtment publicerar Annika bilder från lägenheten. Dova blå toner i detaljerna ger liv och skapar hemtrevnad åt den annars ganska strama och minimalist­iska inredninge­n.

– Vi försöker ha en genomgåend­e stil, både färg-, form- och materialmä­ssigt. Vi bytte till exempel ut alla mässingsha­ndtag när vi flyttade, och ersatte dem med handtag i stål. Det är ett material som är genomgåend­e i möbler och lampor. Mörkt trä, carraramar­mor och svart skinn är också material som får ta plats i alla rum, säger Martin.

Martin målar gärna på fritiden och hans tavlor har blivit en naturlig del av inredninge­n och byts ut alltefters­om. När Annika tycker att det är väl många tavlor som samlar damm på vinden arrangerar hon konstutstä­llningar.

På frågan om de har några möbler de är extra nöjda med svarar båda

 ?? ?? På ullmattan Byzantine från svenska Layered står ett kvadratisk­t marmorbord av Poul Kjærholm. De dekorativa miniatyrva­serna är tillverkad­e av Martins farmor.
På ullmattan Byzantine från svenska Layered står ett kvadratisk­t marmorbord av Poul Kjærholm. De dekorativa miniatyrva­serna är tillverkad­e av Martins farmor.
 ?? ??
 ?? ?? Martin Åkesson och Annika Andersson möblerar ofta om hemma, dels för att det är roligt, dels för att förändring i sig gör hemmet mer levande.Många av tavlorna på väggarna har Martin målat. Sideboard i trä inköpt på Blocket. Alla dörrhandta­g är utbytta mot handtag i stål från Arne Jacobsen.
Martin Åkesson och Annika Andersson möblerar ofta om hemma, dels för att det är roligt, dels för att förändring i sig gör hemmet mer levande.Många av tavlorna på väggarna har Martin målat. Sideboard i trä inköpt på Blocket. Alla dörrhandta­g är utbytta mot handtag i stål från Arne Jacobsen.
 ?? ??
 ?? ?? Dagbädden PK80 av Poul Kjærholm för Fritz Hansen är en av parets favoritpry­lar hemma. Matta Björk av Lena Bergström för Design House Stockholm. Lampa AJ av Arne Jacobsen för Louis Poulsen.Under Martins tavla står fåtöljen Svanen av Arne Jacobsen för Fritz Hansen och i taket lyser PH Kotte av Poul Henningsen för Louis Poulsen.
Dagbädden PK80 av Poul Kjærholm för Fritz Hansen är en av parets favoritpry­lar hemma. Matta Björk av Lena Bergström för Design House Stockholm. Lampa AJ av Arne Jacobsen för Louis Poulsen.Under Martins tavla står fåtöljen Svanen av Arne Jacobsen för Fritz Hansen och i taket lyser PH Kotte av Poul Henningsen för Louis Poulsen.
 ?? ?? Vardagsrum­met är socialt med soffa och fåtöljer centralt placerade mitt emot varandra.
Vardagsrum­met är socialt med soffa och fåtöljer centralt placerade mitt emot varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden