Plaza Interiör

VIKTEN AV PYSSEL

Ibland plockas papper, vattenfärg­er och sax fram hemma hos Sofia och Ted, och under dessa stunder skapar de egna små konstverk. Samma pyssliga förhållnin­gssätt har de till sin lägenhet i stort – där de har fixat det mesta själva.

- Foto CAMILLA LINDQVIST Styling MYRICA BERGQVIST Text CHARLOTTE FREY SVIDéN

Ibland plockas papper och vattenfärg­er fram hemma hos Sofia och Ted, under dessa stunder skapar de egna små konstverk. Samma pyssliga förhållnin­gssätt har de till sin lägenhet i stort.

Sofia, Ted och hunden Sune flyttade in i tvåan i Vasastan i Stockholm för snart tre år sedan. Det var deras andra gemensamma bostad och ett riktigt renovering­sobjekt.

– Men det var verkligen vad vi letade efter. Vi ville ha ett projekt och här var alla originalde­taljer bevarade samtidigt som det var väldigt slitet och i behov av en uppfräschn­ing där vi kunde göra mycket själva, berättar Ted.

Det viktigaste när paret letade lägenhet var att det skulle vara öppen planlösnin­g mellan kök och vardagsrum, eller annars vara lätt att skapa en sådan lösning.

– Ted lagar alltid mat och jag ligger alltid i soffan och vi ville kunna vara i samma rum, skrattar Sofia.

När paret flyttade in var allt i lägenheten gulnat och under vävtapeter­na gick det att skönja att väggarna tidigare hade gått i färgstarka kulörer som turkos och knallrosa. Bakom kyl, frys och förvaring i köket gömde sig en gammal tegelvägg. Paret bestämde att den givetvis måste få synas och planerade köket utefter det. Att köksluckor och många detaljer går i svart var ett beslut som växte fram. Det började med att Sofia köpte några svarta detaljer till hemmet. Sedan blev paret suget

”Det var verkligen vad vi letade efter. Vi ville ha ett projekt och här var alla originalde­taljer bevarade

samtidigt som det var väldigt slitet”

på en svart blandare och diskho. Och till slut blev även köksluckor­na svarta. Vid första besöket på Ikea när köket ritades upp och paret plockade in allt de ville ha i skissen förvånades de över hur mycket de fick plats med.

– Vad stort det är, kände vi båda två. När vi kom hem visade det sig att vi mätt fel på en meter, skrattar Ted.

Öppningen mellan hall och vardagsrum var från början mycket större men lägenheten­s tidigare ägare valde att göra den mindre till förmån för en inbyggd bokhylla. När Sofia och Ted målade om valde de att måla in den i samma kulör som väggen vilket gör att den nu smälter in ännu bättre. Mycket av konsten i Sofias och Teds hem har de gjort själva.

– Det brukar gå till så att en av oss föreslår att vi ska måla lite och så tar vi varsitt glas vin och sätter oss med lite finare papper och vattenfärg­er och målar, klipper och klistrar, berättar Sofia.

Den konst som paret inte själva står bakom har Sofia till stor del hittat hos små konstnärer på Instagram.

– Jag är lite allergisk mot att ha sådant som andra har. Hittar jag något som jag har hos någon annan känner jag nästan att jag måste

sälja det. Därför är det väldigt bra att pyssla själv, då vet vi att det vi har är unikt, berättar Sofia och fortsätter:

– Vi bodde i Sydney en period för några år sedan. Där hade många fik och restaurang­er väldigt personliga hopplock i sin inredning. En blandning av saker man hittat under åren och tycker är snyggt. Det har jag blivit väldigt inspirerad av.

Star Wars-postern ovanför parets sekretär är ett minne från när Ted jobbade på SF Bio i Mall of Scandinavi­a.

– Det var den första stora premiären vi visade. Det kom rekordmyck­et folk, varenda föreställn­ing var slutsåld. Postern satt uppe på biografen och är därmed en ganska unik variant utan reklam eller annan informatio­n, berättar Ted som alltid varit ett Star Wars-fan.

Sofia, som inte sett någon av filmerna, var först skeptisk till postern men tycker nu att den har fått sin plats i hemmet.

I lägenheten bor även cockerpoon (en blandning av cocker spaniel och mellanpude­l) Sune. Han är tacksam för de djupa fönsternis­cherna, särskilt den i vardagsrum­met.

– Där ligger han lutad mot ryggstödet på soffan och vakar över innergårde­n. Det är ingen tvekan om att det är hans plats; ställer vi en blomkruka där så har han skjutit den åt sidan och återtagit sin plats en stund senare, säger Ted.

 ?? ??
 ?? ?? Hatten har kollegan tillika modechefen på Plaza Kvinna köpt till Sofia i Italien. Taklampa, Globen Lighting. Vas, Skruf. Salt- och pepparkar, Lagerhaus. Muggen kommer från Hemtex samarbete med Plaza Interiör.
Hatten har kollegan tillika modechefen på Plaza Kvinna köpt till Sofia i Italien. Taklampa, Globen Lighting. Vas, Skruf. Salt- och pepparkar, Lagerhaus. Muggen kommer från Hemtex samarbete med Plaza Interiör.
 ?? ??
 ?? ?? Väggförvar­ing, Ikea. Ljusstake, emmelihult­qvist. se. Tavla, Nordic Print Store. De två tavlorna till höger har Sofia gjort.Soffbord, Ikea. Vas, House Doctor. Ljuslyktor, Tell me more. Fåtölj, Myrorna.
Väggförvar­ing, Ikea. Ljusstake, emmelihult­qvist. se. Tavla, Nordic Print Store. De två tavlorna till höger har Sofia gjort.Soffbord, Ikea. Vas, House Doctor. Ljuslyktor, Tell me more. Fåtölj, Myrorna.
 ?? ??
 ?? ?? Trähand, Hay. Keramikhän­der, Myrorna. Tavlorna har Sofia gjort. Vas, Zara Home. Skåp, Ikea.Stolen och sekretären är köpta på loppis. Korallampa från By On.
Trähand, Hay. Keramikhän­der, Myrorna. Tavlorna har Sofia gjort. Vas, Zara Home. Skåp, Ikea.Stolen och sekretären är köpta på loppis. Korallampa från By On.
 ?? ?? Sänglampa, Granit. Bäddset, Midnatt. Filt, Granit.
Sänglampa, Granit. Bäddset, Midnatt. Filt, Granit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden