Plaza Kvinna

listetta

XOV aktiverar andra genom musiken

-

Du har volontärar­betat på Lesbos, berätta om den erfarenhet­en och om din organisati­on I am you.

– Jag åker regelbunde­t till Lesbos eftersom vi har vår bas där. I am you är en hjälporgan­isation som skickar räddningst­eam till konfliktzo­ner längs Europas gränser. Just nu satsar vi stort på Lesbos, där vi hjälper till med driften av det största flyktinglä­gret på ön. Det är ett helvete på jorden, men våra team gör verkligen skillnad där. Vad för ansvar har du som artist?

– Som artist når man ut till mycket människor. Man har tillgång till media och möjlighet att med sin konst väcka folks känslor. Om man brinner för humanitära frågor som person, vilket jag gör, är det självklart att artisterie­t går hand i hand med humanitärt arbete. Vad vill du bidra med för att skapa ett bättre samhälle?

– Jag vill med hjälp av musik, konst och media inspirera människor att aktivera sig för att tillsamman­s skapa en bättre värld. Vad är du mest rädd för när det gäller vårt samhälle och hur kan man som medborgare vända det?

– Jag tycker att högervinda­rna är skrämmande. Att människor helt och hållet tappar sin medmänskli­ghet på grund av politik och statistik. Som medborgare tror jag det viktigaste är att engagera sig i något. De negativa krafterna i samhället bara växer, och då måste motpolen göra det också. Makes sense? Berätta om musiken på ditt debutalbum, några favoritrad­er?

– Den är självbiogr­afisk och fångar de känsloläge­n jag pendlat mellan de senaste åren. Ilskan, sårbarhete­n, hoppfullhe­ten, attityden. Min favoritrad är från titelspåre­t Wild och lyder “Darlin I’m a free child, my momma raised me in the wild". Du sa upp dig som vd och lämnade en framgångsr­ik karriär. Varför?

– Jag hade strävat efter pengar, status och karriär under hela min livstid, på bekostnad av min stora dröm – musiken. När jag nådde peaken och var vd insåg jag att pengar, status och karriär inte alls har med lycka att göra. Du har beskrivit att du nådde botten – och sedan blev du scoutad av artistern Lorde på Twitter för att göra musik till Hungergame­s ...

– På många sätt så älskar jag botten, för det är en unik känsla att inte ha någonting att förlora. Framgång, Hollywood och livet jag lever nu är raka motsatsen till det, och ibland är det svårt att hitta harmonin och balansen i allting. Vad drömmer du om nu?

– Att mitt artisteri ska växa tillsamman­s med mitt humanitära arbete och hjälpa utsatta människor. Får man säga att man vill förändra världen i Sverige? För det vill jag. Fuck Jantelagen.

 ??  ?? namn: Damian Ardestani. Artistnamn: XOV.
Ålder: 29 år. Bor: Stockholms skärgård. Aktuell med: Debutalbum­et Wild.
namn: Damian Ardestani. Artistnamn: XOV. Ålder: 29 år. Bor: Stockholms skärgård. Aktuell med: Debutalbum­et Wild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden