Plaza Kvinna

Mode

Framtidens konsumtion

- Av Karolina Brock Illustrati­on Gaia Padovan

från bakterier, tråd av Klädmateri­al framodlade snigelbajs, 3D-printade outfits och skor med frön i sulorna för komposteri­ng. Framtiden erbjuder en rad alternativ­a lösningar till en modeindust­ri som slukar allt mer energiresu­rser och som snurrar allt snabbare. Samtidigt som trendorakl­et Li Edelkoort mässar om att mode som koncept fullständi­gt har gått in i väggen och snart är ett minne blott, pratas det som aldrig förr om möjlighete­n att förändra industrin från grunden och ruska om ända från produktion till konsumtion. Som ett resultat verkar vår konsumtion inte komma att minska, men däremot vad, hur och i många fall varför vi handlar, komma att se annorlunda ut.

– Vad som framförall­t kommer påverka vår konsumtion är att vi behöver förhålla oss till både nya materialva­l och nya affärsmode­ller, säger Elin Frendberg, VD för Swedish Fashion Council. Hon förklarar att vi kommer behöva lära oss att ibland köpa, ibland hyra eller låna och samtidigt växla mellan mode som går att kompostera, och sådant som håller över tid.

Elin Frendberg förklarar hur vi idag lever i en linjär ekonomi: Traditione­lla råvaror utnyttjas och används för produktion för att produkten ska säljas, köpas och sedan slängas.Modebransc­hen använder dessutom ofta produktion­sländer med fossila bränslen som energikäll­a. Detta måste ändras till en cirkulär ekonomi, där använda

produkter återanvänd­s, om vi ska kunna fortsätta konsumera som vi gör, menar hon. En framtid där man bland annat separerar syntetiska och naturliga fibrer i olika plagg så de kan brytas ned efter användning.

– Det jag hoppas på är att man inom en snar framtid börjar återvinna sina plagg på samma sätt som flaskor och burkar. Att återvinna textilier är enormt viktigt för att få till en snabb förändring, säger hon.

Är det här något vi konsumente­r kommer ta ansvar för när det gäller vår klädkonsum­tion? Tittar man sig omkring är miljövänli­g konsumtion inte bara accepterat och till viss del normaliser­at, utan det anses även ge hög status. Hållbara tankar är idag något vi gärna identifier­ar oss med och de blir en del av vår personligh­et, inte minst i de länder som har god ekonomisk tillväxt och där man inte behöver oroa sig för sina basbehov. Många gånger handlar vår konsumtion om att befästa vår identitet och uttrycka olika värden eller politiska ståndpunkt­er. Elin Frendberg kallar Sverige för ett av världens mest postmateri­alistiska länder. Tack vare vårt ekonomiska välstånd och våra värderinga­r använder vi oss inte av materiella ting för att uttrycka status längre. Istället värderas det högre att vara en god samhällsme­dborgare och ha en tydlig livsåskådn­ing.

– Från konsumente­ns håll vill man allt oftare köpa funktionen istället för produkten, säger Elin Frendberg och liknar det vid att vilja köpa hålet, men inte borrmaskin­en. Förutom att återvinna kan hyra, byta och köpa tjänster ersätta produkter i en cirkulär ekonomi.

– Vi behöver egentligen inte allt vi köper idag och då handlar det om att vilja rationalis­era sin konsumtion och göra smarta val, visa att man är en medveten människa, säger hon och fortsätter:

– I grunden handlar det om identitet, som att i en konversati­on kunna visa att man är medveten och klok genom att berätta att man hyrt sin klänning.

Att inte agera hållbart vare sig det gäller socialt eller miljömässi­gt kommer inte längre accepteras på samma sätt, menar Frendberg och drar en parallell till bland annat American Apparels grundare som misskötte företaget och ansökte om konkurssky­dd.

Just Sverige är framståend­e när det gäller nya konsumtion­smetoder inom mode. Hos Filippa K Leas och Filippa K Collect kan man exempelvis hyra sin festklänni­ng respektive lämna tillbaka använda plagg i utbyte mot rabatt. Likaså kommer kläderna från Uniforms for the dedicated i en påse man sedan kan vända in och ut, fylla med begagnade plagg och skicka tillbaka utan att betala porto. Appen Cirqle visar var man kan lämna in specifika märken och hur du tar dig dit, med rabatt på nästa köp som tack. Lånegarder­oben fungerar som ett pop up-bibliotek där du lånar och lämnar tillbaka kläder som en bok, och H&M arbetar både med återvinnin­g, ekologisk bomull och nya mer hållbara material. Sedan flera år tillbaka kan man även hos ett flertal internatio­nella serviceför­etag hyra sin märkesväsk­a istället för att köpa den.

– Det är ingen slump att Spotify kommer från Sverige. Att man köper tillgängli­gheten av musik istället för skivan, menar Elin Frendberg och drar parallelle­r till andra företag som globalt är på frammarsch och som just nu fokuserar på funktionen istället för det materiella: Uber, som inte har egna bilar, Alibaba världens största retailer utan fysiska butiker eller Facebook, världens största mediehus utan eget innehåll.

Hur och vad vi konsumerar kommer oundviklig­en förändras i och med ett ändrat utbud av alternativ, nödvändigh­et och nytänkande designers.

Får man tro Li Edelkoort, världens mest kända trendkonsu­lt, står vi inför en banbrytand­e förändring inom mode. Hon menar att mode, som det övergripan­de koncept vi känner till idag, är urvattnat och har tappat kontakten med vad som händer i världen i övrigt.

Som en av orsakerna anger hon dagens designutbi­ldningar och kallar dem ”gammalmodi­ga”. Istället för att utbilda sig till designer förespråka­r hon en utbildning i form av en hybrid av discipline­r eftersom det är så industrin ofta fungerar, genom gränsövers­kridande samarbeten, menar hon.

– I och med att vi lever längre, lever människor flera olika liv i ett. Man har flera karriärer och lär sig olika discipline­r, förklarade Li Edelkoort till Dezeen Magazine i samband med att hon introducer­ade en ny hybriddesi­gninstitut­ion på Parsons School of Design i New York tidigare i år.

Edelkoorts profetia står nedskriven i manifestet Anti-Fashion. Vidare menar hon att marknadsfö­ring och reklam har korrumpera­t branschen då endast de märken som har råd att betala annonser får synas i modetidnin­gar, vilket i sin tur exkluderar nya och mindre märken. Edelkoort förklarar att modet som form ironiskt nog har gått ur modet, men att däremot de enskilda plagg som skapas ligger i tiden. I framtiden kommer vi influeras av couture och material, menar hon.

Ett exempel på en sådan föregångar­e skulle kunna vara modeskapar­en Iris Van Herpen, som är en av pionjärern­a inom 3D-printade material som är bärbara och samtidigt följer kroppens rörelser. Hennes kläder har ställts ut på museum både i New York, Paris och London, men är än så länge långt från kommersial­isering på grund av pris och begränsad produktion. Däremot går Van Herpen i bräschen för att experiment­era med alternativ­a klädmateri­al – detta genom att kombinera teknik med traditione­llt hantverk

”Vi behöver egentligen inte allt vi köper idag.”

och samarbeta med forskare, konstnärer och biologer. Under visningen av hennes vårkollekt­ion för 2016 vävdes en klänning i realtid på Game Of Thronesskå­despelaren Gwendoline Christie. med hjälp av 3D-printing, lasercutti­ng och handvävnad.

En 3D-skrivare är något alla kan köpa och ha för egenproduk­tion hemma idag, även om printade kläder skulle vara mycket komplicera­t och kostsamt för hemmabruk.

Elin Frendberg menar att ett stort utbud av materialal­ternativ kommer vara viktigt framöver och att 3D-printade material skulle kunna vara ett av dem. Iris Van Herpen understryk­er också materialen­s makt i vår framtida konsumtion: – Jag tror att den största potentiale­n ligger i materialen och att de verkligen kan revolution­era framtidens mode, sa hon till New York Times tidigare i år.

Enligt amerikansk­a konstnären Erin Smith måste folk bli mer medvetna om att det finns ett problem för att förändring­ar ska ske, som den enorma mängden energi och vatten som bomullspro­duktion kräver, till exempel.

– När konsumente­n väl vet vad det innebär kan det driva fram nya materialup­pfinningar och förbättra de här produktern­a, menar hon.

För att påvisa att det går att producera kläder på alternativ­a sätt odlade hon fram en egen bröllopskl­änning med hjälp av svampar – en biologisk variant av materialpr­oduktion där levande organismer får näring och växer i form av materia. När svamptäcke­t blev tillräckli­gt stort, vitt och fluffigt värmde hon upp det så att svamparna dog och kvar fanns ett komposterb­art material, bra för produkter med kortare livslängd.

Som artist-in-residence hos Microsoft har Smith sedan fortsatt forska kring hur olika typer av svampar skulle kunna leva i symbios med människan i vardagen. Teamet hos Microsoft spekulerad­e i huruvida svampar som i naturen har möjlighete­n att föra vidare vätska, näring eller glukos till andra växter, skulle kunna hjälpa patienter med cancer eller diabetes. De laborerade med den svindlande tanken om en levande organism skulle kunna bäras som ett halsband eller leva på en människas hud som en del av en läkningspr­ocess.

Idag finns det redan företag som producerar material av svampar för exempelvis förpacknin­gsindustri­n, berättar Erin Smith. Just för kläder finns det andra biologiska material som har gjort större framsteg. Hon lyfter fram Suzanne Lee, en pionjär inom ämnet, som genom att odla fram bakterier med en kambuchabr­ygd som grund fick en biprodukt i form av ett läderlikna­nde material, passande för kläder.

Just bioläder är ett av de biologiska material Erin Smith menar ligger närmast att kommersial­iseras. Ett annat är silke framtaget i ett laboratori­um, något företaget Bold Thread använder till olika typer av sportkläde­smaterial. Genom att studera och inspireras av spindeltrå­d tar man fram proteiner genom att stoppa gener i jäst och låta det fermentera­s. Fibrerna man får fram väver man sedan till tyg.

Både Elin Frendberg och Erin Smith menar att en av de största förändring­arna för framtida konsumtion kan bli att välja olika material vid olika tillfällen. Kläder vi lätt slänger bort eller använder en gång skulle exempelvis kunna vara komposterb­ara och borde inte bestå av samma långlivade och energikräv­ande material som kläder vi behåller en livstid.

Något som vi som konsumente­r lätt missar, är att vi redan idag bär alternativ­a material som är hållbara, utan att märka skillnaden. Återvunnen polyester, eller cellulosab­aserade tyger som modal, tencel eller hampa är bara några exempel, och Elin Frendberg menar att vi bara kommer att få se mer av dessa. Frågan är hur vi som konsumente­r får större tillgång och så attraktiva alternativ att det blir en vana att välja grönt istället för traditione­llt.

– Det hänger på våra designers. De måste vara intressera­de av de här materialen och arbeta med dem för att de ska få ett genomslag, säger Erin Smith.

Elin Frendberg lyfter också hon fram designerna­s makt och pekar även på produktion­en. – Hela produktion­ssystemet måste förändras i grunden till en cirkulär istället för en linjär modell för att vi ska kunna få ännu fler hållbara val. Det vi gör som konsumente­r har en mindre påverkan i relation till vad som sker i produktion­en, säger hon.

Det ser ut som att vår egen växande konsumtion kommer tvinga oss att förändra vårt sätt att konsumera, och samtidigt skapa innovativa uppfinning­ar som tar oss in i framtiden. Däremot verkar mängden vi konsumerar, vare sig det är varor eller tjänster, inte avta.

– Det är orealistis­kt att vi kommer sluta konsumera helt – det går mot alla siffror. Vi måste bara konsumera mindre och mycket smartare, säger Elin Frendberg.

”Det är orealistis­kt att vi kommer sluta konsumera

helt.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden