Plaza Kvinna

porträtt

Make it last inspirerar

-

Hållbarhet i all ära – men går det att ställa krav på både det etiska och estetiska på en och samma gång? Digitala plattforme­n Make it last visar vägen till en hållbar garderob där du inte

behöver tumma på stilkänsla­n.

Av cecilia persson

och trendsätta­re som slår sig ihop Två välkända modeprofil­er för att starta ett digitalt magasin om hållbart mode; vi var flera som höjde förvånat – men glatt – på ögonbrynen förra hösten, när Emma Elwin och Lisa Corneliuss­on lanserade Make it last.

– Både jag och Emma hade jobbat inom modebransc­hen ett tag och kände att vi behövde hitta nya perspektiv och ingångar till området för att tycka att det var fortsatt relevant. Emma hade sedan tidigare börjat intressera sig mer och mer för hållbarhet­sfrågor i sin blogg, och vi bestämde oss för att göra något tillsamman­s, berättar Lisa, som till vardags även arbetar med sajten Space Matters och som skribent och konsult.

När Make it last startades i oktober 2014 var syftet att inspirera genom artiklar och inlägg på sajten, men under det gångna året har även en byråverksa­mhet adderats där man erbjuder konsulttjä­nster till företag som vill få ut informatio­n om sina hållbarhet­salternati­v.

– När jag och Lisa väl sågs och idén om Make it last började växa fram insåg vi ganska snabbt att vi hade mycket gemensamt. Vi gillar båda att driva eget och ta fram nya idéer. Så vi gjorde en affärsplan och startade ett bolag, och på den vägen är det. Vi kompletter­ar varandra bra; Lisa är skrivande journalist i grunden, medan jag är stylist och jobbar mycket med bild och form, berättar Emma.

På sajten blandas informatio­n upp med tonvis av inspiratio­n och vackra bilder – ett sätt att göra hållbart mode mer attraktivt och med mindre pekpinnar.

– Jag tror att vi båda känner att vi vill inspirera människor, nu mer än någonsin, till att göra de där små förändring­arna i livet som faktiskt gör stor skillnad. Det är lätt att känna sig överväldig­ad och känna att man hellre tittar åt andra hållet, men den känslan är vår största fiende. Alla kan göra skillnad, det kan räcka med att tänka igenom sina inköp och fråga sig om man verkligen behöver det man vill köpa, säger Emma.

Sedan Make it last lanserades har både innehållet och personalst­yrkan växt, och ett av de mest spännande projekten just nu är en förtecknin­g över duons favoritmär­ken som erbjuder hållbara alternativ, för att göra det ännu lättare för läsare och konsumente­r att hitta rätt i modedjunge­ln. Men de lyfter inte bara märken de tror på; Lisa berättar till exempel om second hand-sajten Resee, som drivs av de tidigare Vogue- medarbetar­na Sophia Bernadin och Sabrina Marshall och som hon menar har ett fantastisk­t urval. Och listan kan göras hur lång som helst – även om inte hela modebransc­hen håller samma takt finns det många bra exempel på företag och personer som drar sitt strå till stacken för att bidra till en bättre värld, på ett eller annat sätt, berättar Lisa.

– För mig är det blandat hopp och förtvivlan från dag till dag. Men om vi före lanseringe­n av Make it last oroade oss för att det inte skulle finnas tillräckli­gt med bra grejer att skriva om så kan vi konstatera att det är definitivt inte problemet.

”Vi båda känner att vi vill inspirera människor.”

 ??  ?? 62
Make it last startades: I oktober 2014 av Lisa Corneliuss­on, som även driver sajten Space Matters och arbetar som konsult, och stylisten Emma Elwin. gör: En digital plattform för hållbart mode. Förutom makeitlast.se och en konsultver­ksamhet...
62 Make it last startades: I oktober 2014 av Lisa Corneliuss­on, som även driver sajten Space Matters och arbetar som konsult, och stylisten Emma Elwin. gör: En digital plattform för hållbart mode. Förutom makeitlast.se och en konsultver­ksamhet...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden