Plaza Kvinna

DAY NATIVE ...

-

Är ett samarbete mellan danska Day Birger et Mikkelsen och textilföre­taget Star Garments på Sri Lanka. Resultatet? En tjusig fair tradekolle­ktion! Plaggen, som är designade i Europa, handvävda i Gampaha och tillverkad­e på Sri Lanka, visar hur hantverk och industri kan gå hand i hand. De 65 utvalda vävare som handvävt kollektion­ens fair trade-certifiera­de tyger tillåts arbeta hemifrån så att de kan ta hand om sin familj och se till att barnen går till skolan. En fin kollektion med en fin tanke. Day Birger et Mikkelsens kreativa chef Marianne Brandi berättar mer om projektet! Hur fick ni idén till Day Nativekoll­ektionen?

– Kollektion­en är dedikerad till projektet Friendship & Fairtrade, då vi blev kontaktade av vår mycket goda vän och tidigare kreativa chef Peter Ingwersen som i samarbete med Sri Lankas regering har startat detta projekt. För oss har det alltid varit viktigt med fairtrade, något som är grundlägga­nde för oss som varumärke. När vi fick se materialen från Sri Lanka var det ingen tvekan om att det var något för oss, de är 100 % handvävda, vilket ger tyget en speciell energi. Kommer ni fortsätta med denna typ av samarbeten?

– Vi lanserar den allra första Day Nativekoll­ektionen i februari 2016, som består av tio plagg som kan matchas på alla möjliga sätt men även bäras var för sig. Vi lägger stor vikt vid det etniska i designen, men även komfort är viktigt för oss. Den andra kollektion­en kommer nästa vinter och bygger på ett nytt urval av vackra, handvävda tyger. Hur ser Day Birger et Mikkelsen på hållbarhet inom klädindust­rin?

– Vi tror på design, kvalitet och hållbarhet. Vi är ett nästan 20 år gammalt varumärke nu och still going strong. Vi designar kläder för människor som inte nödvändigt­vis behöver ändra hela sin garderob inför varje säsong.

 ??  ?? Klänning, 2 800 kr och topp, 2 400 kr, DAY Birger et Mikkelsen.
Klänning, 2 800 kr och topp, 2 400 kr, DAY Birger et Mikkelsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden