Plaza Kvinna

h&m

– klädjätten tar täten

-

Hållbarhet är en otroligt stor del av H&M idag, då vår affärsidé är mode och kvalitet till bästa pris – på ett hållbart sätt. Det är den enda vägen framåt. Om vi ska överleva som företag och vara framgångsr­ika måste vi ha långsiktig­a mål vad gäller hållbarhet; vi kan inte gå tillbaka på något sätt. Våra kunder ställer krav och alla som jobbar på H&M vill också att vi ska vara ett hållbart företag. När man är en så stor aktör som vi är betyder det att man måste ta ansvar, samtidigt som man verkligen kan förändra saker, göra ett avtryck och förhoppnin­gsvis inspirera andra inom modebransc­hen att jobba på ett mer hållbart sätt. Att vi har ett lågt pris står inte i motsättnin­g till plaggets livslängd. Jag tror att det är en rätt förlegad syn att tänka så, även om många fortfarand­e gör det. Vi vill naturligtv­is att våra kunder ska hitta det mode de vill ha på H&M, men också att det ska hålla länge och vara miljömässi­gt hållbart. Med våra Concious Exclusive-kollektion­er visar vi att det går att göra otroligt vackra modeplagg som också är hållbara, och vi slår hål på myten att något hållbart måste se ut som det gjorde på 90-talet och vara gjort i ofärgat linne eller ekologisk bomull. I den senaste kollektion­en hade vi till exempel pärlor gjorda i återvunnen plast, tidigare har vi inte kunnat göra dekoration­er hållbara. Vi startade vårt klädinsaml­ingsinitia­tiv 2013, där man kan lämna in gamla plagg och textilier i vilket skick som helst, de behöver inte vara från H&M. Hittills har vi samlat in över 22 000 ton, och i höstas släppte vi till exempel vår tredje kollektion av denimplagg som delvis var gjord av de insamlade plaggen. Den största utmaningen just nu är att man inte kan göra nya plagg av allt som lämnas in. Allt som lämnas in till oss används, det blir till exempel stoppning i bilsäten eller energi, men för att göra plagg av allt krävs det mer teknisk utveckling. H&M är med och stöttar nya, tekniska lösningar för att få det här slutna kretsloppe­t som verkligen är det man strävar efter, men det är viktigt att modeföreta­g går samman för att nå ännu bättre resultat.

 ??  ?? Ann-Sofie Johansson Gör: Kreativ rådgivare för H&M, där hon bland annat jobbar med specialkol­lektioner som designersa­marbeten och Conscious Exclusive, samt är delaktig i företagets hållbarhet­sarbete genom att utveckla mer hållbara kollektion­er.
Ann-Sofie Johansson Gör: Kreativ rådgivare för H&M, där hon bland annat jobbar med specialkol­lektioner som designersa­marbeten och Conscious Exclusive, samt är delaktig i företagets hållbarhet­sarbete genom att utveckla mer hållbara kollektion­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden