Plaza Kvinna

restaurang gro

– låter na turen styra

-

På Restaurang Gro låter vi det som är tillgängli­gt just nu styra hur och vad vi lagar för mat samtidigt som vi väljer så närproduce­rade råvaror som möjligt. De kan komma från små odlare och gårdar där kvalitet och omtanke är i fokus, men även från egenplocka­de örter, växter och blommor i naturen omkring oss. Man är hållbar som kock genom att göra medvetna, aktiva val där effektivit­et, ekonomisk vinst och bekvämligh­et inte är prioritet. Det yttrar sig i en mängd saker när man jobbar på restaurang: återvinnin­g, minimalt med svinn, daglig kontakt med leverantör­er (vissa tycker nog att vi är väldigt jobbiga), att vara beredd på att ändra i menyn från dag till dag, våga låta sig begränsas i tillgång på råvaror … The list goes on! Det kan låta krävande men för oss har det blivit väldigt naturligt och kreativt. Organiska och ekologiska ingrediens­er handlar om hållbarhet och respekt för jorden, och om att stödja och uppmuntra mångfald inom svenskt jordbruk. Det gäller inte bara ekologiskt utan även småskaligh­et, och det är därför vi väljer att jobba även med naturviner och mikrobrygg­erier. Det vanligaste felet som många gör när det kommer till att laga vegetarisk mat är att utgå från en rätt med kött, potatis och sås, där köttet har huvudrolle­n. Ibland kan det vara helt rätt att låta en grönsak ha huvudrolle­n, som en hel ugnsbakad rotselleri eller ett vitkålshuv­ud. Men vegetarisk vardagsmat är enkelt. Ofta handlar det om enkla kombinatio­ner, som grönkål, valnöt och äpple eller kål, linser och morot. Grönsaker andrahands­sorteras för att de är för små, stora eller krumma, vilket är förkastlig­t eftersom de oftast har mer smak. En favorit är gamla, groddiga morötter, som kräver längre tillagning än unga morötter. Sedan finns det ju grönsaker och frukter som slängs för att de upplevs dåliga, som äpplen, som är jättegoda att äta mogna eller knappt mogna från trädet men fantastisk­a att musta och göra cider på när de blivit lite dåliga, det vill säga fått karaktär.

 ??  ?? Henrik Norén & Magnus Villnow gör: Grundade 2013 Restaurang Gro på Sankt Eriksgatan 67 i Stockholm (öppettider tisdag– lördag 17.30– 23.00). bakgrund: Har tidigare jobbat ihop på bland annat de välkända restaurang­erna F12 och Rolfs Kök.
Henrik Norén & Magnus Villnow gör: Grundade 2013 Restaurang Gro på Sankt Eriksgatan 67 i Stockholm (öppettider tisdag– lördag 17.30– 23.00). bakgrund: Har tidigare jobbat ihop på bland annat de välkända restaurang­erna F12 och Rolfs Kök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden