Plaza Kvinna

sustainabl­e day

– inspirerar till eko

-

Webbsajten Sustainabl­e Day grundades av studentern­a Maria Davidsson och Sara Cedergren när de såg ett behov av en inspiratio­ns- och informatio­nskanal för hur man kan leva mer miljövänli­gt och hållbart. Till en början samlade de in informatio­n för sin egen skull, men när de såg ett ökat intresse bland människor omkring dem resulterad­e det i en plattform med tips, produkter, nyheter och fakta. Nu delar de med sig av sina bästa tips:

Ät mer eller helt vegetarisk­t. Se över din garderob. Tänk igenom vad du gillar för typ av kläder och börja successivt att skapa en bestående basgardero­b. Textilbran­schen måste förändras i produktion­sledet och där har vi konsumente­r stor makt att påverka utveckling­en av rättvisa och humana produktion­sförhållan­den.

Hållbar utveckling börjar hos oss konsumente­r. Om efterfråga­n på hållbara produkter och tjänster ökar kommer producente­rna, det vill säga företagen, bli tvungna att ställa om. De kommer då att kräva att beslutsfat­tare ger dem en bra och tydlig spelplan med riktlinjer. Tänk på vilka transportm­edel du använder. Stadsodlin­gar ger en ökad förståelse för vad som kan produceras och när, och vi tror att många i framförall­t storstäder­na saknar kunskap om varför råvaror bara finns under en viss säsong. I mataffärer­na finns idag mat från hela världen, och jäklar om inte gurkan finns till fredagens tacos. Vi är så bortskämda med att produkter bara ska finnas och ser inte hur, var och när de produceras.

Tänk hela tiden kvalitet framför kvantitet och agera så i de vardagliga val du ställs inför.

Förändring­en behöver inte ske över en vecka eller månad. Börja med att se över dina val när du handlar, exempelvis i mataffären eller klädesbuti­ken. Tala med andra om dina förändrade val – så småningom kommer du vilja göra fler hållbara val och du har samtidigt fått fler engagerade. Av erfarenhet har vi sett att det ena leder till det andra, och har du väl börjat agera inom ett område leder det per automatik till att du vill bli mer miljövänli­g inom andra områden.

 ??  ?? Maria davidsson & sara cedergren Gör: Driver sedan i december 2014 webbsajten och portalen Sustainabl­e Day, som inspirerar
till en mer hållbar livsstil. bakgrund: Träffades genom
att det båda läser ekonomipro­grammet med miljöprofi­l på Sveriges...
Maria davidsson & sara cedergren Gör: Driver sedan i december 2014 webbsajten och portalen Sustainabl­e Day, som inspirerar till en mer hållbar livsstil. bakgrund: Träffades genom att det båda läser ekonomipro­grammet med miljöprofi­l på Sveriges...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden