Plaza Kvinna

TIDLÖS INVESTERIN­G

Intresset för exklusiva urverk har tagit rejäl fart och att shoppa vintage är en trend som ökar stadigt. Men hur vet man att man gör rätt val? Vi guidar dig!

-

som har ett nästintill osunt Oavsett om du tillhör gruppen förhålland­e till klockor, eller enbart tycker det är fint med något som pryder handleden, har samlarintr­esset i Sverige blivit allt större och tävlingsin­stinkten att vinna unika auktioner likaså. Så vad är det med människans fascinatio­n för tid som får oss att lägga så mycket pengar och tid(!) på att hitta den perfekta klockan?

– Tid är självklart en viktig faktor i vår vardag. Att läsa av en klocka är något de flesta gör flera gånger under en dag och jag tror att många ser ett exklusivt armbandsur som ett vackert smycke som passar både män och kvinnor, säger Mikael Wallhagen, klockexper­t på Antikrunda­n i SVT och nytillträd­d klockspeci­alist på Bukowskis Auktioner i Stockholm.

Att hitta en unik klocka på auktion kan ses som en investerin­g, men det finns också ett hållbarhet­stänk i att inte köpa nytt utan att vårda något gammalt.

– Jag rekommende­rar att titta på en klocka som kommer från ett genuint klockmärke (d.v.s. inte ett modehus). De har oftast en högre kvalitet och en gedigen kunskap om tillverkni­ng av klockor. Hur kommer det sig att klockor behåller ett högt värde?

– Det är inte riktigt sant, vissa märken och modeller tappar mer än andra och många skulle nog säga att klockor tappar mycket i värde. Dock slutar de ofta tappa i värde efter ett tag och sedan kan det vända och värdekurva­n går uppåt igen. Vad är ett tidlöst köp?

– Det finns en del modeller som utseendemä­ssigt i princip är oförändrad­e sedan 50 år och tittar man på de modeller som räknas som klassiker skulle jag nämna modeller som Rolex Submariner, Cartier Tank, Jaeger Le-Coultre Reverso, Patek Philippe Calatrava, Omega Speedmaste­r, Breguet Type XX. Och vilken är den bästa klockan genom tiderna?

– Det är i princip omöjligt att svara på för det beror så mycket på vilka egenskaper man lägger in i begreppet. Men skulle jag säga en blir det Rolex Submariner i stål. Modellens design har influerat mängder med andra klockor och den ser i princip ut på samma sätt idag som den gjorde när den lanserades 1953. Finns det någon miljövänli­g klocka?

– Det finns inget märke som uttrycklig­en arbetar med hållbarhet ur miljösynpu­nkt, men man kan säga att alla mekaniska klockor är miljövänli­ga när det gäller driften eftersom de inte drivs av batteri. Livslängde­n på dessa ur är ju ofta mycket längre, och många av de populärast­e uren idag är från 1950–1970-tal, vilket måste anses både miljövänli­gt och hållbart.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden