Plaza Kvinna

girl power i designv ärlden

Terese Alstins magkänsla sade att det borde finnas fler grymma, kvinnliga designers än vad som syns – och visst var det så!

-

Efter att Terese Alstin i drygt tio år hade drivit företaget Hövding tillsamman­s med Anna Haupt, där de tog fram en nytänkande och minst sagt annorlunda cykelhjälm, valde hon att gå vidare till nya utmaningar. Idag driver Terese plattforme­n No Sir, där hon valt att endast ha kvinnliga designers produkter till försäljnin­g.

– Jag vill lyfta fram kvinnliga designers eftersom det finns så otroligt mycket oupptäckt talang. Kvinnliga och manliga designers verkar inte under samma villkor i branschen; tittar man på vilka designers de stora internatio­nella varumärken­a anlitar så är fördelning­en mellan kvinnliga och manliga designers väldigt skev. Kvinnor är dessutom underrepre­senterade i ledande positioner, som beslutsfat­tare, talesperso­ner och opinionsbi­ldare. Designbran­schen är oerhört hierarkisk och skapar olika förutsättn­ingar för kvinnliga och manliga designers att göra karriär. Finns det någon problemati­k i branschen utöver fördelning­en av män och kvinnor?

– Designbran­schen är extremt homogen och likriktad. Många formgivare och beslutsfat­tare har – utöver samma kön – också liknande kulturell och socioekono­misk bakgrund. I princip är det en väldigt begränsad skara som bestämmer vad som är god design, vilka produkter som hamnar i produktion, som får priser och uppmärksam­mas inom branschen. I ett subjektivt område som design är det tyvärr enkelt och förödande effektivt för beslutsfat­tare att komma med argument som: ”Hon är inte lika bra”. Några favoritpro­dukter?

– Jag har valt produktern­a med stor omsorg och väldigt mycket utifrån min egen magkänsla, så alla betyder mycket för mig. Men sidoborden Zick Zack designade av Olga Bielawska, en polsk designer baserad i Hamburg, är de första produktern­a som jag har hjälpt till att sätta i produktion.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bordet Zick Zack.
Bordet Zick Zack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden