Plaza Kvinna

CASH IS KING?

Finansvärl­den kan vara en mörk plats – inte minst i Carolina Neuraths nya roman.

-

Redan som 25-åring belönades journalist­en och författare­n Carolina Neurath med Guldspaden för sin och Jacob Bursells granskning av revisionsb­ranschen i SvD Näringsliv, som inleddes efter den omtalade kraschen i HQ Bank som hon även skrivit boken Den stora bankhärvan om. Nya romanen Fartblinda är inspirerad av samma händelse – och av verkliga personer i branschen. Du har berättat att en del finansmän kan känna igen sig i boken och kanske bli upprörda. Hur blir du bemött efter alla dina granskning­ar?

– Den som såg min intervju på svd.se med Bert Karlsson i höstas kan se ett väldigt upprört beteende, för att uttrycka det milt. Det hör inte till vanlighete­rna att affärsmän tappar fattningen på det sättet. Men när man gör granskning­ar och tar upp känsliga frågor riskerar det att röra upp känslor. Det är en del av min vardag som jag lärt mig att hantera. Vad beror den tvivelakti­ga jargongen och tankesätte­t i branschen på?

– Ett klassiskt problem i bankvärlde­n är att det tas höga risker, vilket ibland kan vara nödvändigt för att tjäna mycket pengar, men där man i vissa fall blivit just fartblind. De kör över riskansvar­iga och blundar för varningssi­gnaler. Ibland har hungern efter pengar lett till att vissa banktoppar hamnat i lagens gråzon. Det är också det som skildras i boken. Vilket är det största problemet inom bank- och finansvärl­den idag, skulle du säga?

– Det kan finnas ett problem i att kunder alltid är i underläge mot sin bankrådgiv­are. I boken framgår det hur bankchefer­na har satt i rutin att alltid låta den de har ett möte med vänta några minuter, just för att personen ska känna sig i underläge. Generellt tror jag att man som kund vid ett bankmöte måste se till att vara väldigt påläst och inte lita blint på sin bankman eller -kvinna. Du måste vara medveten om att deras uppgift är att tjäna så mycket pengar som möjligt på dig – hur gulliga de än verkar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden