Plaza Kvinna

Nigel Cabourn

Legendaris­k brittisk designer och pionjär inom vintagetän­k och lokalprodu­cerat, som har utvecklat en uppsjö varumärken under de 40 år han varit verksam i modebransc­hen.

-

Hur har synen på hållbarhet inom modebransc­hen förändrats sedan du började i den i mitten av 70-talet?

– Det är en jätteförän­dring, från 70-talets rätt miljömedve­tna flower-power-tänk, till en tid av masskonsum­tion då vi knappast tänkte miljö, är vi nu i en tid då vi måste tänka hållbart för att överhuvudt­aget överleva.Men för mig personlige­n har förändring­en inte varit så märkbar. Jag har alltid jobbat med vintage. Vilka stora utmaningar står dagens designers inför idag?

– Att satsa på kvalitet som håller i längden är dyrt och det kan såklart blir ett ekonomiskt hinder för nyetablera­de designers. Men det största problemet ser jag i dagens rådande alla kan allt-anda. Alla kan fota, alla kan skriva, alla kan göra mode och så vidare. För att lyckas som designer behöver du erfarenhet, men framförall­t behöver du hitta ett eget dna. Ett eget koncept som du brinner för och kan stå för till hundra procent. Mitt dna är och har alltid varit vintage. Vad är ditt främsta tips till en hållbar livsstil?

– Investera i kvalitativ­a vintagekla­ssiker. Jag har plagg från 70-talet som alltid håller i material och stil. Och investera i din hälsa istället för massa prylar. Vad ska du med massa kläder till om din kropp inte håller?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden