Plaza Kvinna

Linda Worbin

Lektor i textildesi­gn på Textilhögs­kolan i Borås, med inriktning på praktikbas­erad forskning där hon undersöker olika tekniker och metoder genom textildesi­gn.

-

På vilket sätt arbetar du med hållbarhet inom ditt forsknings­område?

– Jag kom nyligen hem från Island där jag lärt mig om gamla isländska växt färgningsm­etoder. Syftet med resan va rattlära mig mer om växtfärgni­ngs tekniker f ö rattkunna utveckla ett pågående forsknings­projekt där konvention­ella relationer till färg och färgäkthet undersöks i växtfärgad­e textilier. Hur kan växtfärger bidra till en mer hållbar livsstil?

– Växter består av olika kemikalier som man kan utvinna färg ur och dessa fäster sedan olika bra på olika fibrer och bleks i olika hastighet. Det är denna blekning som intressera­r mig. Att redan i designproc­essen kunna skapa förutsättn­ingar för hur textilen förändras kan ge ett intressant mervärde hos plagget över tid. Dels som uttrycksfo­rm, men främst för att vi inte ständigt behöver byta ut plaggen om de ändrar utseende. Vad kan jag konkret göra i min vardag för att bidra till en mer hållbar livsstil?

– Välj dina plagg efter de material, färger och former som du verkligen trivs med. Då kommer du vilja bära dem längre och därmed också vårda dem bättre. Personlige­n tycker jag mycket om ull för att det är varmt och andas bra. Och även om ullplagg ibland behöver tvättas, räcker det oftast med att hänga ut dem på vädring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden