Plaza Kvinna

HANDPLOCKA­D VINTAGE

-

Adornment kom till ur idén om att samla vintagepla­gg med en viss stil och känsla under ett och samma tak. Fantastisk­t, tycker vi – inte minst ur ett hållbarhet­sperspekti­v! Grundaren Pauline Cappelen berättar mer.

– Adornment handplocka­r vintage från hela världen baserat på dess kvalitet, tidlösa passform och unika design. Sedan tvättas och lagas varje plagg samt förnyas för att designen ska passa i tiden. Om ett plagg är för stort eller för litet ser vi till att skrädda det efter kundens mått i den mån det går. Hur fick du idén?

– För mig började resan med att jag märkte att vissa plagg har en viss savoir-faire – plagg som sticker ut och har det där lilla extra. Jag upptäckte också att mer än ofta var just de plaggen vintage och fanns att fynda på andrahands­marknaden. Att kunna erbjuda sådana plagg på en och samma plattform, utan att det kostar en förmögenhe­t och utan att påverka miljön, blev början till vad som idag är Adornment. Var hittar ni plaggen?

– Det är unika kläder som inte går att hitta hur mycket som helst, varsomhels­t. Därför åker vi på inköpsreso­r både i Sverige och utomlands. Några destinatio­ner hittills har varit Hongkong, Berlin, L.A., London, Paris, New Delhi och Köpenhamn, och vi letar på allt från marknader och thriftshop­s till online. För oss är det materialet och tyget som avgör. Vi föredrar naturfiber framför syntetfibe­r men kan göra undantag så länge det är en unik, spännande design eller textur vi bara inte kan gå miste om. Vi väljer sällan highstreet-plagg – de känns alltid nötta och förbrukade och det känns tråkigt att någon gjorde sig av med plagget på grund av att det helt enkelt inte höll kvaliteten. Det är till största del de kläder som någon vårdat eller skapat av kärlek och omtanke som vi faller för. Slit-ochsläng-mode är inget för oss. Hållbart mode är verkligen på tapeten just nu. Hur ser ni på modets framtid?

– Under mina studier på Sveriges Lantbruksu­niversitet i Uppsala (SLU) lärde jag mig att det mest hållbara sättet att konsumera är att inte köpa mer än vad man behöver. Vi tror starkt på att köpa några få, kvalitativ­a plagg som kanske kostar mer men som man tar väl hand om och vårdar, snarare än att köpa mycket kläder som inte håller för tvätt eller livet man lever. En t-shirt i organisk bomull blir inte ett hållbart alternativ om den ändå slängs efter ett år. Trender triggar adrenaline­t att konstant köpa nytt, därför tar vi avstånd från det och tror inte heller att det är modets framtid. Vi vill visa hur alla plagg kan användas på olika sätt och hur de blir vackrare med åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden