Plaza Kvinna

– motarbetar FÖRDOMAR ME D ÅHL ÉNS

-

Ni har gjort många uppmärksam­made kampanjer – berätta om en av dem!

– I höstas marknadsfö­rde vi kollektion­en Nordiska toner, som var inspirerad av nordisk natur. Vi valde att visa kollektion­en på kvinnor som lever i Sverige idag, med olika kulturell och etnisk bakgrund. En av våra fem modeller bar hijab. Det väckte många reaktioner, både positiva och negativa, men för oss var det naturligt att använda modeller som speglar dagens svenska samhälle och som våra kunder kan känna igen sig i. Vad är tanken bakom kampanjern­a?

– Åhléns värdegrund handlar om mångfald, hållbarhet, jämlikhet och jämställdh­et. Vi är ett varuhus för alla och vi menar det på riktigt. Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, när du kom hit, hur gammal du är, hur du ser ut, vem du älskar – så respektera­r vi dig och välkomnar dig till våra varuhus. Det ska synas och kännas i vår kommunikat­ion. Hur kommer det sig att många blir provocerad­e av minoritete­r i reklam?

– Reklamvärl­den är till stor del stereotyp och likriktad. Och när man bryter mot det som är normen, oavsett om det handlar om reklam eller andra sammanhang, är det alltid folk som reagerar. Men vi är inte rädda för reaktioner! Det vore värre om ingen brydde sig alls om vår kommunikat­ion. Vi vill motverka stereotype­r och fördomar, och då får vi räkna med att vissa inte tycker som vi. Du har bland annat utsetts till årets marknadsch­ef och en av Sveriges superkommu­nikatörer. Vad definierar bra marknadsfö­ring?

– Jag tycker att två saker är allra viktigast: Kommunikat­ionen måste vara relevant, både för kunderna och för varumärket. Och så måste den vara unik för varumärket och tydligt särskilja sig från all annan kommunikat­ion. Ditt bästa tips för att gå sin egen väg?

– Var påläst och ha koll på det du gör. Lita på din egen känsla kring vad som är bra och oroa dig inte för vad andra kommer tycka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden