Plaza Kvinna

NINA HOLMA

-

Juliane visar upp fotograf säsongens hetaste

Nina Holma fick sin första kamera när hon gick på högstadiet och tillbringa­de mycket kappor tid på sidan både i sin hemmabyggd­a studio och i skolans mörkrum. Så småningom sökte hon sig till Falu 102–113. Fotoklubb – en mansdomine­rad plats där medelålder­n låg runt 60 år.

– Trots att det var stor åldersskil­lnad och att de represente­rar en annan typ av fotografi så delade vi passionen för fotografi, och de lärde mig de tekniska grunderna. Det var en rolig period när jag tänker tillbaka på den tiden. Herrarna tyckte nog att jag var en frisk fläkt som kom instormand­es med ett nytänk kring foto och ville förändra. På sidan 74 sätter vi fokus på just kvinnliga modefotogr­afer. Hur tycker du att genustänke­t är i din bransch?

– Jag märker definitivt en förändring inom min bransch om jag jämför nu med hur det var när jag började som fotoassist­ent för nästan tio år sedan. Då antog alltid alla på set att jag var stylist, hår eller make och jag fick ett: ”Aha” när jag sa att jag var fotoassist­ent. När det pratades om teknik var det alltid killarna som de i butiken vände sig till, och jag minns en gång när jag stod och skar printar och en äldre manlig fotograf bad mig att skära försiktigt så att jag inte skulle förstöra naglarna ... Idag är det en hel del talangfull­a, kvinnliga fotografer på frammarsch och jag är väldigt stolt över att vara en av dem. Det har så klart alltid funnits talangfull­a kvinnliga fotografer, men de har fått kämpa extra mycket för att synas i en mansdomine­rad bransch medan killarna har haft det lättare att skapa sig ett namn utan att egentligen vara bättre. I slutändan tycker jag ändå att det är ens yrkesskick­lighet som ska vara det avgörande, och då är det synd ifall könet på fotografen avgör vems bilder som hamnar i fokus. Jag tror inte att det är så längre och därför är det bra om flera kvinnliga fotografer blir synliga och samtidigt fungerar som inspiratio­nskällor för yngre tjejer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden