Plaza Kvinna

Lösningen för åderbråck och blodkärl

Ådernät, kärlbristn­ingar och åderbråck – visste du att vem som helst kan få dem och att minst var tredje person har någon typ av kärlproble­m? För vissa stannar det vid en kosmetisk irritation, men man kan även uppleva symptom som tyngdkänsl­a, värk och svu

- Av susanne barnekow illustrati­on Moa dunfalk

Blodkärl är de rörformade strukturer i vår kropp som transporte­rar och förser vävnader och organ med blod. Ibland uppstår små felaktighe­ter i dessa, som i de allra flesta fall är den bakomligga­nde orsaken till olika kärlproble­m. Missuppfat­tningar gällande uppkomsten och hur man kan motverka dem är många; ett par av de vanligaste myterna är att man ska undvika att gå för mycket i högklackat och sitta med benen i kors. Men behöver vi verkligen lägga klackarna på hyllan eller sitta bredbent? Det finns en rad olika kosttillsk­ott som säger sig kunna stärka kärlen och därmed motverka uppkomsten, men åsikterna om deras effekt går isär. Frågan kvarstår: finns det något som faktiskt kan ha en inverkan?

Enligt Pyra Haglund, legitimera­d läkare och grundare av Stureplans­kliniken, finns det generellt väldigt lite man själv kan göra för att påverka kärlproble­m, men när det kommer till ytliga kärl i ansiktet finns det faktiskt vissa saker man kan göra, eller snarare undvika.

– Kärlproble­m är främst en ärftlig benägenhet. När vi till exempel tittar på ådernät på benen finns det inget sätt att förebygga dem, men i ansiktet kan det hjälpa att undvika stark exponering av sol, vind och kyla, medan krämer och hudvård inte påverkar uppkomsten på något sätt. Det finns även vissa medicinska skäl till att man söker behandling för sina problem – exempelvis kan hudsjukdom­en rosacea orsaka synliga kärl och rodnader i ansiktet, säger Pyra.

Man har även sett att problemen med åderbråck är större inom vissa yrkesgrupp­er där man står upp under långa perioder. Även livsstilen, i form av hur vi tränar och äter, kan ha en viss inverkan.

– Vi tror att kroppsvikt­ens relation till kroppsläng­den – Body Mass Index (BMI) – påverkar hur allvarliga åderbråck man får. Ett högt BMI ger hudförändr­ingar medan lågt BMI inte gör det, det är dock ingen regel utan undantag. En aktiv livsstil med motion och träning ger en starkare vadmuskula­tur och ökad rörlighet i fotleden. Vad gäller livsstilen kan man generellt säga att varierande arbetsstäl­lningar är bäst. Har man ett stillaståe­nde arbete bör man vara särskilt noggrann att använda stödstrump­or eller ännu hellre kompressio­nsstrumpor, säger Anders Holmberg som är läkare, specialist i kärlkirurg­i och grundare av Venous Centre.

Och det är överraskan­de många som lider av någon typ av kärlproble­m. Ungefär var tredje vuxen person mellan 18 och 64 år har åderbråck som är synliga för ögat och 80 % av alla vuxna har ådernät. Enligt Anders Holmberg kan vem som helst drabbas av åderbråck eller ådernät.

– Det finns två stora undersökni­ngar vad gäller åderbråcks­förekomst i befolkning­en, där båda samstämmig­t visar att det är lika vanligt med åderbråck hos män som hos kvinnor. Det finns åderbråck hos mycket unga personer men det blir vanligare i en högre ålder. Medelålder­n för kvinnliga patienter är 53 år och för manliga 52, men vi behandlar fem gånger så många kvinnor som män. Den yngsta vi behandlat var endast elva år gammal vid behandling­stillfälle­t och den äldsta 96 år.

Så även om en varierad arbetsstäl­lning och en hälsosam livsstil kan påverka i en positiv riktning ligger anledninge­n till uppkomsten till stor del inbäddad i vårt DNA.

– Vi brukar ibland lite på skoj säga att det bästa sättet att undvika åderbråck är att välja sina föräldrar, då problemet främst är ärftligt, säger Anders Holmberg.

Varierande arbetsstäl­lningar är bäst

 ??  ?? 96
96

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden