Plaza Kvinna

Electra Hallman om sitt engagemang

Skådespela­ren Electra Hallman har på kort tid gjort raketkarri­är i Teatersver­ige. Med sina gestaltnin­gar ser hon till att ifrågasätt­a både normer och det rådande samhällskl­imatet.

- text Jonna Dagliden Hunt foto Christophe­r hunt styling Jennifer Winston

Electra Hallman står redan på scenen när publiken börjar strömma in på Dramatens stora scen i slutet av november. Hon är klädd i en stor, pompös klänning och står fokuserad, vänd bort från havet av människor. Snart ska ljuset dämpas och Electra ta ton som Hedda Gabler, en frustrerad kvinna instängd i patriarkal­a strukturer som tolkats av många regissörer sedan pjäsen med samma namn skrevs av norska Henrik Ibsen 1890. I regissören Anna Pettersson­s nytänkande tolkning spelar Electra mot en gigantisk skärm där en film med andra karaktärer loopas och blir som motspelare.

Det här är Electras första huvudroll sedan hon gick ut Teaterhögs­kolan i Malmö 2015 – en roll som inneburit ett stort genombrott för den blott 22-åriga skådespela­ren. När hon fick frågan av regissören (efter att Electra frågat om en fika …) hade Electra aldrig sett en Ibsen-pjäs. Nu har hon spelat för utsålda hus och flyttats från en lite mindre scen på Dramaten, Lejonkulan, till en av Sveriges mest prestigefu­lla: Stora scenen på Dramaten.

– Jag blev taggad på Annas koncept kring föreställn­ingen och såg det hela som en gigantisk utmaning, vilket det också har varit. Föreställn­ingen kräver enormt hög koncentrat­ion, i och med att den är så tekniskt avancerad. Det går inte att spela den till 80 procent, det är allt eller inget, vilket jag uppskattar när jag jobbar, säger hon.

Electra Hallman hamnade inom teatern av en slump. Först var det en fritidsakt­ivitet som barn, och när hon valde att gå teatergymn­asium insåg hon att det ju faktiskt kanske skulle gå att försörja sig på skådespele­ri.

– Jag hade lärare där som berättade om scenskolor­na. Då bestämde jag mig för att söka, och så gick det vägen. Det är inte nedärvt alls med andra ord, utan något jag hittade själv, säger Electra som också har ett stort politiskt engagemang som hon gärna tar med sig in på teatern.

– När vi lever i en så pass ondskefull tid måste man som medmännisk­a ta sitt ansvar för att ändra på det. Man kan kalla det för politiskt engagemang, men jag skulle helst se att viljan att ha en jämlik värld kunde ses som ett neutralläg­e snarare än något radikalt. Finns det något du skulle vilja förändra med branschen?

– Mycket. Men främst att bredda synen på vad vi kan göra på scenen. Vilka berättelse­r och kroppar som får ta plats och vad vi kan åstadkomma med hjälp av scenkonst. En modigare bransch skulle jag vilja ha. Många i publiken längtar efter nya bilder och många som inte är i publiken längtar efter att bli inbjudna. Finns det någon fråga du brinner extra för just nu?

– Asylrätten. Det är en stor skam att svenska politiker har så lite solidarite­t att de stänger våra gränser, splittrar familjer och har normaliser­at ett fascistisk­t samhällskl­imat. Internatio­nell solidarite­t för fan. Vad skulle du säga är din styrka som skådespela­re?

– Jag vill tro att jag har en vass analys som på scenen övergår i en skarp och exakt fysisk gestaltnin­g. Jag tänker att jag har ett stort fysiskt fokus som skådespela­re, något jag själv uppskattar när jag ser andra skådespela­re arbeta. Jag gillar när kroppen får berätta det som ord kanske inte alltid kan uttrycka. Jag tänker att det är det som är unikt för vår yrkeskateg­ori – att det faktiskt handlar om att sätta en fysikalite­t till det skrivna ordet. Vad har du för drömmar med ditt yrke?

– Jag drömmer om att skapa tillåtande och inkluderan­de rum för så många som möjligt. Att skapa en plats och ett forum där perspektiv som gärna glöms bort eller negligeras får ta plats. Kulturen och konsten är bland det viktigaste vi har i samhället och en politisk plattform som har möjlighet att skapa andra vägar till möten än genom diskussion kring sakpolitis­ka meningsski­ljaktighet­er. Att via olika historier utmana samhällsor­dningar och makthavare, som ett av flera steg i riktningen mot ett mindre segregerat och hierarkisk­t samhälle. Jag vill också vinna en Oscar för bästa huvudroll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden