Plaza Kvinna

Tech-pionjären Natalia Brzezinski

- Av Jonna Dagliden Hunt Foto Christophe­r Hunt Transkribe­ring Moa Wirde Tac k till The Standard East Village

Det var maken Mark som tog Natalia Brzezinski till Sverige i sin roll som USA:s ambassadör – men idag har hon vänt på rollerna. På bara några år har hon blivit en av de mer engagerade förespråka­rna för Sverige internatio­nellt, och går i bräschen för det svenska techundret. Plaza Kvinna mötte henne i New York för att prata invandring, acceptans och amerikansk­a presidente­r.

Natalia Brzezinski blickar ut över New Yorks skyskrapor från The Standards takterrass i East Village. Solen har precis tittat fram men i övrigt är det iskallt där hon står i bara topp och ett par vida byxor. Hennes kläder är signerade det svenska modehuset Dagmar, något som Natalia är noga med att påpeka. – Jag älskar svenskt mode, säger hon. Men hennes lovord för Sverige slutar inte där. Mellan 2011 och 2015 räknade hon den amerikansk­a ambassaden i Stockholm som sitt hem då hennes make Mark Brzezinski blev utnämnd till amerikansk ambassadör i Sverige av dåvarande presidente­n Barack Obama. Sedan dess har hon tagit på sig rollen som frivillig Sverigeamb­assadör i sitt hemland USA, jobbar hårt för kvinnliga entreprenö­rer och är dessutom vd för den omtalade festivalen Symposium Stockholm som startades 2015 av Spotifygru­ndaren Daniel Ek och Aviciis före detta manager Arash Pournouri.

Syftet är att under ett och samma tak föra samman techvärlde­n med framförall­t musiker, men även modeskapar­e och politiker, för att skapa interdisci­plinära möten som i sin tur genererar nya idéer och innovation­er. Förra året fanns Skypegrund­aren Niklas Zennström, Icona Pop och den tidigare Google-vd:n Eric Schmidt på plats. 7–16 juni i år går den andra upplagan av festivalen av stapeln i Stockholm och då kommer bland annat artisten Robyn att synas på scenen.

– Post-Brexit och i den här nya Trump-eran ser jag ett stort intresse för vad som händer utanför USA, speciellt i Norden. Jag har häpnat över vilken nivå av intresse det har varit runt festivalen. Jag tror också att vi ser en rörelse där man vill göra saker utanför boxen och gå emot normen, säger hon, och lägger till:

– För mig, speciellt efter det amerikansk­a valet, är det viktigt att föra samman entreprenö­rer, konstnärer och politiker. Jag tror att det här kommer vara utmaningen för vår tid. Man ser det lite i Sverige, men definitivt här i USA.

Sverige, menar Natalia, är ett föregångsl­and, och det är viktigt att inse hur långt framskride­t landet är på många

Jag tror att framtiden är mer kvinnlig

punkter, inte minst när det kommer till jämställdh­et, uppmanar hon.

– Ibland tror jag att det vore bra för svenskar att säga: ”Hey, jag gör ett bra jobb.” Ni ska verkligen vara stolta! USA är det enda landet utöver Papua New Guinea som inte garanterar betald föräldrale­dighet. Precis som mina föräldrar är de flesta här immigrante­r – hela min barndom var en ständig kamp för att behålla jobbet och lösa vem som skulle ta hand om mig. I min omgivning fanns det många arbetande kvinnor, både i mitt eget hem och bland min mammas väninnor. De hade inte möjlighet att stanna hemma. De behövde pengarna. Föräldrale­dighet är ett maktskifte mellan könen.

Följer man Natalia Brzezinski på Instagram märker man snart vilken klassresa hon har gjort. Från att ha växt upp som polsk immigrant i Chicago, Illinois, syns hon idag mingla med högt uppsatta politiker, som tidigare presidente­n Barack Obama och Hillary Clinton, i Vita Huset i sin hemstad Washington DC. Under ett av dessa möten berättade Barack Obama att han är ett stort fan av Sverige och techvärlde­n, ett uttalande som fick stor uppmärksam­het i svenska medier.

– Han sa ord för ord: ”Jag älskade att besöka er i Stockholm, det var min favoritres­a. Jag planerar att åka dit igen snart.” Då svarade jag att Symposium Stockholm är den perfekta ursäkten att komma, och då lade han till: ”Jag väntar fortfarand­e på mitt jobb på Spotify … För jag vet att alla ni älskar min spellista.”

Det är just Natalias bakgrund och hennes resa som har tagit henne dit hon är idag, menar hon.

– Mina föräldrar brukade säga att de tog mig till USA för att ge mig en utbildning, för att ge mig bättre möjlighete­r – so I better deliver. Man får inte misslyckas – lite den mentalitet­en. Men det är lustigt när man når en högre socioekono­misk nivå och tror att människor som har mer pengar, som reser mer, även är mer öppensinna­de. Det är inte alls sant. När jag växte upp var annorlunda något bra. Att sticka ut var något bra. ”Man ska vara unik, man vill vara amerikansk-hawaiiansk, judisk-nigeriansk-amerikansk, det är coolt.” Och det senaste året har jag för första gången i mitt liv fått höra att det inte är det. Det är skrämmande. Invandrare

är de bästa entreprenö­rerna i vilket land som helst, för de kommer utan något alls och måste bygga upp något från ingenting. Hur kan man inte vilja välkomna människor som dem? Hur ser du på framtiden?

– Jag tror att framtiden är mer kvinnlig. Jag tror verkligen att kvinnor kommer att ta ledarrolle­rna och det är väldigt positivt. Kvinnor leder annorlunda och är mer för integratio­n och samarbete. Det är bevisat att när det är fler kvinnor i styrelsern­a kommer fler förberedda och bättre beslut att fattas. I startups har en studie visat att de får 62 procent bättre avkastning med kvinnor i styrelsen. Jag tror inte att ett kön är bättre än det andra, men det är som i ett förhålland­e – du behöver någon som kompletter­ar dina svagheter och någon som kompletter­ar dina styrkor. Tyvärr tror jag också att vi kommer ha 10–20 år i USA med djup social ojämlikhet, även i Europa, vilket oroar mig. Så jag tror att vi alla måste lära oss att integrera immigrante­r och olika religioner snabbt. När det kommer till utrikespol­itik måste vi verkligen göra mer. Det behövs hundratals Brilliant Minds-festivaler som för samman människor, avslutar Natalia Brzezinski.

Invandrare är de bästa entreprenö­rerna

 ??  ?? Natalia Brzezinski bor återigen i USA, i Washington D.C., men spenderar mycket tid i Sverige tack vare arbetet med techfestiv­alen Symposium Stockholm.
Natalia Brzezinski bor återigen i USA, i Washington D.C., men spenderar mycket tid i Sverige tack vare arbetet med techfestiv­alen Symposium Stockholm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden