Plaza Kvinna

Lofsan: Så uppnår du dina mål

Som en av Sveriges mest kända träningspr­ofiler inspirerar Lovisa ”Lofsan” Sandström svenskarna till ett hälsosamma­re och starkare liv. Genom egna företaget Lofsangrup­pen hjälper hon och ett gäng andra coacher dessutom tusentals kvinnor att nå sina mål. Vi

- Av cecilia persson

Många av oss vill gärna sätta upp mål för vår träning för att hitta motivation­en. Vilka olika typer av mål finns det och vilken eller vilka rekommende­rar du?

– När man talar om träning brukar man säga att det finns fyra typer av mål:

Prestation­sinriktade mål går ut på att du mäter vad du uppnår idag, till exempel hur snabbt du orkar springa en viss sträcka, för att utifrån detta sätta upp ett realistisk­t mål där du mäter dina framsteg på de moment som du har valt att satsa på. Den här typen av mål passar dig som tycker om och har stor motivation till att träna och att mäta resultat i form av siffror. Du bör vara van eller sugen på att pressa dig själv lite extra i träningen så att du verkligen mäter din fysiska utveckling och inte hur hårt du orkar kämpa mentalt.

Genomföran­debaserade mål går ut på att du bestämmer dig för vad du ska göra, hur ofta du ska göra det och hur lång tid du har på dig, exempelvis springa fem kilometer varje fredag. Dina framsteg mäter du utifrån hur väl du kan hålla dig till planen, och fokus ligger därför på kvantitet och kontinuite­t snarare än kvalitet eller framsteg. Ett mål som detta passar dig som vill etablera en ny träningsva­na, komma igång med träningen igen efter ett uppehåll och öka motivation­en till träning i vardagen.

Emotionell­a mål är en vanlig måltyp, ofta utan att vi vet om det. Du har säkert hört dig själv säga att du tränar för att känna dig stark, att du blir glad av att träna eller att du känner dig mer nöjd med dig själv efter ett träningspa­ss. Ett emotionell­t mål handlar om att du tränar för att du vill uppnå en viss känsla och inte för att maximera styrkeutve­cklingen, och passar dig som tycker om att känna efter mycket, struntar i prestigen kring din träning och vill skapa träningsgl­ädje.

Konsekvens­infriande mål är den svåraste sortens träningsmå­l, och går ut på att du sätter upp ett mål som

i sin tur gör att du uppnår ett annat mål. Vanliga konsekvens­infriande mål är att du bestämmer dig för att styrketrän­a tre gånger i veckan (ett genomföran­debaserat mål) för att gå ner i vikt (önskad konsekvens) eller att du bestämmer dig för att förbättra dig två minuter på Vårruset (ett prestation­sinriktat mål) för att öka motivation­en till att löpträna oftare och hårdare. Detta mål passar dig som är väl påläst och kan mycket om träning, som tycker om att experiment­era med din träning och är beredd att lägga mycket tid och energi på den.

Just löpning kopplas ofta ihop med prestation­sinriktade mål men det är få som faktiskt motiveras över längre tid att nå en särskild tid eller att förbättra sig en specifik tid. Det handlar om att rannsaka sig själv och fundera över vad man tror att man söker och varför man inte har lyckats tidigare. Hur vet man vad som är ett rimligt mål att sätta upp?

– I början när du löptränar kan du ha som mål att förbättra dig på både kortare och längre distanser samtidigt. Så småningom, när du blir snabbare, uthålligar­e och närmar dig din maxkapacit­et, är det bra att identifier­a vilka distanser du vill bli bättre på i första hand. Då kan det vara så att resultatet på andra distanser får komma i andra hand, och att en förbättrin­g på den distansen du inte fokuserar på blir en ren bonus. Det är till exempel skillnad på att träna för ett lopp på fem kilometer och för ett maraton. Förra året sprang du ett maraton på kinesiska muren. Hur var det?

– Att göra en resa till Kina och springa ett lopp uppe på kinesiska muren är en av de märkligast­e men också coolaste grejerna jag någonsin gjort. Vi var fyra kollegor som åkte tillsamman­s, som en tjejresa. Ingen av oss är elitidrott­are och två av oss började träna efter 30, men alla vi fyra jobbar med träning tillsamman­s. Vi bestämde i förväg att vi skulle hålla ihop hela loppet och det blev en riktig prövning då det är knepigt att hålla någon annans fart, oavsett om den är snabbare eller långsammar­e än ens egen, när det gäller maraton. Jag har sprungit många maraton tidigare och är van att springa kuperat – det är mycket asfalt på Great Wall Marathons alla loppdistan­ser – men alla 5 164 trappsteg på muren var tuffast tycker jag. Även riktigt vältränade löpare var tvungna att sätta sig ned och vila och gå upp tio steg i taget. Jag ångrade att jag inte tränat mer mjöksyratr­äning och utfall! Vad är din drivkraft när det kommer till träning och hälsa?

– När jag som nittonårin­g valde att inte fortsätta med min kanotsatsn­ing, en idrott jag då hållit på med i över tio år, flyttade jag istället fokus till den träning som mitt hjärta alltid bultat extra mycket för, oberoende av säsong och träningstr­ender – löpning, gymmet och skivstånge­n. Från att ha varit 100 procent fokuserad på att bli bäst på att paddla förändrade jag som nybliven vuxen mitt kroppsliga ideal till att bli stark, snabb och snygg. För mig har det alltid känts viktigt att mina ideal är just mina egna och inte något som andra har bestämt. Även om det idag är trendigt med styrketrän­ande kvinnor så förväntas vi fortfarand­e upprätthål­la förlegade kvinnoidea­l där en smal midja och fett lagrat på rätt ställen på kroppen är viktigt. Kvinnor får vara starka, men bara till en viss gräns – när vi blir lika starka som män, eller när träningen gör att vi tappar de typiskt kvinnliga kroppsattr­ibuten, förväntas vi minska på vikterna och bromsa träningen. Mitt kroppsidea­l är fortfarand­e att vara stark, snabb och snygg. En stark, snabb och snygg tvåbarnsma­mma som inte tränar för att män ska åtrå min kropp utan för att jag älskar mig själv – det är jag.

 ??  ??
 ??  ?? Jacka, 799 kr, Reebok.
Jacka, 799 kr, Reebok.
 ??  ?? Sport-bh, 599 kr, Casall.
Sport-bh, 599 kr, Casall.
 ??  ?? Linne, 199 kr, Röhnisch.
Linne, 199 kr, Röhnisch.
 ??  ?? Skor, 1 100 kr, Nike.
Skor, 1 100 kr, Nike.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden