Plaza Kvinna

Vågar du lämna filterbubb­lan?

Våra skräddarsy­dda informatio­nsflöden har inneburit en större frihet, men påverkar också vår syn på saker och ting. Bör vi sträva efter att förändra vår världsbild – och är det dags att vidga våra vyer?

- Av jonna dagliden HUNT illustrat ion Moa dunfalk

Att scrolla igenom sitt flöde på sociala medier är inte riktigt vad det var för ett par år sedan. För många av oss har Facebook blivit ett nyhetsflöd­e snarare än en plats för uppdaterin­gar från vänner, och många gånger är det lätt att undra vad nyheterna som dyker upp faktiskt baseras på. För idag är det inte bara de sidor vi själva gillar och följer som dyker upp, utan i stor utsträckni­ng artiklar och knäppa videos som vänner gillat eller kommentera­t.

Tänk efter: hur många av de inlägg som dyker upp i ditt flöde utmanar egentligen dig, får dig att tänka till eller gör dig upprörd? För de flesta av oss är Facebook en ganska mysig plats där innehållet är anpassat efter oss själva och våra intressen på ett eller annat sätt.

Enligt Eli Pariser, grundare av nyhetssajt­en Upworthy, befinner vi oss i varsin filterbubb­la. I hans bok The filter bubble: What the internet is hiding from you från 2011 beskriver han hur våra flöden på sociala

medier blir allt mer skräddarsy­dda beroende på de val vi gör: sidor vi gillar, vad vi söker på och till och med var vi befinner oss. Facebook och Googles algoritmer väljer sedan ut informatio­n baserat på dessa faktorer, och utesluter sådant som går emot vårt mönster.

Vad blir då konsekvens­en av detta? Enligt Eli Pariser för det med sig en okritisk syn på världen.

– För att vara en bra medborgare är det viktigt att kunna se världen ur andra människors perspektiv och se det större sammanhang­et. Om allt du ser grundar sig i din egen identitet blir det svårt, för att inte säga omöjligt, har han tidigare sagt.

Många varnar nu för hur den selektiva exponering­en på bland annat sociala medier påverkar politiken och journalist­iken. I efterdynin­garna av det amerikansk­a valet hävdades det till exempel att spridninge­n av falska nyheter varit med och påverkat slutresult­atet, och flera experter menar att våra skräddarsy­dda flöden kan komma att påverka valresulta­tet även i Sverige nästa år – något som skulle vara fördelakti­gt för de mer extrema partierna.

Enligt Peter Dahlgren, doktorand på Institutio­nen för journalist­ik, medier och kommunikat­ion på Göteborgs Universite­t, är det viktigt att vi inte ser utveckling­en så svart och vit. En preliminär analys efter valet i USA visade att det främst var äldre väljare som röstade på Donald Trump och yngre på Hillary Clinton, samtidigt som det är de yngre som använder sociala medier mest. Det är alltså alldeles för förenklat att påstå att en så kallad filterbubb­la orsakat valresulta­tet, menar Peter Dahlgren. Enligt honom är idén om just selektiv exponering något överdriven:

– Man kan tänka sig ett scenario där personer som endast tar del av informatio­n på nätet som bekräftar det de redan tror på blir mer extrema. Men tittar man över längre tid, säg sex månader, ser man att människor generellt inte undviker det som talar emot deras egen övertygels­e. Och ju mer vi tar del av andra sidan blir vi många gånger mindre extrema. Algoritmer­na i sig utgör inte nödvändigt­vis problemati­ken, säger Peter Dahlgren.

Mer intressant att titta på, menar han, är snarare hur journalist­iken utvecklas.

– Under USA-valet kunde man till exempel se att de mest vinklade medierna, som exempelvis vänsterlib­erala Slate eller konservati­va Breitbart, spred nyheter till sina läsare som sedan delade dem vidare på sina egna sociala medier. Dels bekräftar nyheterna vad de redan tror, vilket i sin tur skapar en popularite­tseffekt – det blir mer populärt för att det är populärt. Går vi in på Facebook och ser att våra vänner har delat något som har 1 000 delningar, då klickar vi på det, oavsett om det bekräftar våra åsikter eller inte. Det är också antalet delningar som får något att sprida sig, inte bara innehållet. Konsekvens­en är att små ämnen kan få större proportion­er än vad de egentligen har. Journalist­er måste sätta ner foten och inte gå mot så kallade clickbaits, artiklar som folk klickar på mycket, genom att förvränga rubriker. De måste framhålla den samhällsny­ttiga biten, vad som faktiskt är relevant som nyheter, säger Peter Dahlgren.

I Sverige är SVT en av de medieaktör­er som går i bräschen för att motverka den här utveckling­en – i deras treårsstra­tegi för åren 2017–2020 är uppdelning­en av åsikter och perspektiv en av de frågor man ska fokusera lite extra på.

– Polariseri­ngen och de filterbubb­lor som skapas leder till en ökad känsla av splittring och en brist på tillit, trygghet och tillhörigh­et. Vår utmaning är att ge människor en känsla av samhörighe­t och att överbrygga de informatio­ns- och kulturklyf­tor som finns i samhället, skriver de i ett pressmedde­lande.

Men vad kan just du göra för att ta dig ur den så kallade filterbubb­lan? Det simpla svaret är att fortsätta klicka och läsa. För oavsett om vi håller med eller inte om det som sägs i våra Facebookfl­öden är det i slutändan upp till oss själva att ta till det viktigaste verktyget av alla – källkritik­en – även om det är vår bästa vän som delat artikeln.

Små ämnen kan få större proportion­er än vad de egentligen har

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden