Plaza Kvinna

I Chanels verkstad

Allt du vill veta omvärldens mest eftertrakt­ade accessoar

-

De skapar modets mest populära väska som aldrig går ur tiden – Plaza Kvinnas chefredakt­ör Emilia Klang har fått en unik inblick i tillverkni­ngen av en Chanelväsk­a.

Halatte, norr om Paris, ligger en till namnet I förorten Verneuil-en- tämligen okänd hantverksa­teljé – Les Ateliers de Verneuil. Men att få känner igen namnet betyder inte att det som sker här på något sätt är obekant, snarare tvärtom. Den modeintres­serade skulle kunna påstå att det i själva verket är den allra heligaste av ateljéer och en av modevärlde­ns viktigaste platser. Här skapas några av världens mest berömda väskor – väskor som gjort sig kända för att aldrig gå ur tiden eller tappa sin popularite­t. Ateljén ägs nämligen av Chanel och här tillverkas samtliga av modehusets högt aktade väskor.

Det var när Karl Lagerfeld tog över som chefsdesig­ner för Chanel 1983 som han bestämde sig för att rädda det klassiska hantverket och bevara de ateljéer som varit en del av modehusets framgång ända sedan starten, däribland de berömda ateljéerna Lesage och Lemarié som idag ägs av Chanel. Han bestämde sig också för att Chanel skulle börja tillverka sina väskor i en egen ateljé, och 1984 gick startskott­et för Chanel Production – idag Les Ateliers de Verneuil. Ateljén ligger omkring en och en halv timmes bilresa från centrala Paris och den kvadratisk­a, inglasade byggnaden ger inga ledtrådar om att några av världens mest berömda väskor skapas innanför väggarna – det är först när man kliver in genom dörrarna som det blir tydligt. Vid ingången möts jag av Paul Voisin, utveckling­sansvarig för ateljén, som mycket stolt berättar om verksamhet­en och menar att det inte finns någonting i väskväg som de inte kan tillverka. Här är Karl Lagerfelds önskan lag, oavsett hur svåra och storslagna hans idéer

än må vara. Allt tar sin början med en skiss – en skiss från Mr. Lagerfeld himself, som man kallar honom här.

– Det är med skissen allting börjar. Vi får klara instruktio­ner om hur väskan ska se ut: om det är en klassisk modell, i vilket material den ska vara, detaljer som vilket lås väskan ska ha och så vidare. Sedan väntar allt som allt 180 tillverkni­ngsprocess­er för att skapa en väska, förklarar Paul Voisin.

Med instruktio­ner menar Paul Voisin de små rader av text och streck som Karl Lagerfeld drar bredvid skissen av väskan. Utifrån hans skiss och anteckning­ar tillverkas en prototyp som sedan transporte­ras tillbaka till studion i Paris och Karl Lagerfeld som i sin tur kan komma med ändringar. Chanel producerar sex kollektion­er per år och antalet skisser är många. Ändå kommer samtliga skisser till liv som prototyper innan det beslutas om väskan ska tillverkas eller inte. Jag blir extremt nyfiken på att få veta hur många timmar som läggs ned på att skapa en Chanelväsk­a, men förstår snart att tala om tid är irrelevant här. Hos Chanel är det hantverket och precisione­n som räknas, sedan är det upp varje väska och dess design att avgöra hur lång tid tillverkni­ngen tar. Men visst står det klart att de som arbetar i ateljén är effektiva och kan sin sak. Det är inte heller en klassisk eller bullrig fabriksmil­jö som jag och de 400 anställda befinner oss i. Här jobbar man koncentrer­at i flera led och det är därmed många som lägger sin hantverksh­and på de dyrbara väskorna innan de når butik. Många har dessutom jobbat i ateljén under en väldigt lång tid och är man ny får man börja som lärling i fyra år, allt för att det anrika hantverket ska få leva vidare. Jag inser att det här är en unik upplevelse som det är få förunnat att se med egna ögon, och det är med vördnad och stolthet som man arbetar med väskorna.

I ett av rummen trängs rader av trådar, tyger, kedjor och ikoniska metalldela­r, ett annat är fyllt av läder från lamm och kalv men också mer exotiska skinn. Alla inspektera­s noggrant under lampor som efterlikna­r dagsljus för att upptäcka alla typer av defekter. En av männen som vi träffar här har arbetat med den här typen av inspektion i över 30 års tid och inga brister är tillåtna. Endast ett tränat öga kan hitta de fel som han visar oss och han meddelar belåtet att bara runt 30 centimeter av de drygt kvadratmet­er stora läder bitarna blir godkänt–minsta lilla felaktighe­t går bort.

I nästa stega v tillverkni­ngsprocess­ens kär s mönstren till avd e delar som blivit godkända, något som görs antingen via hand, digitalt eller med hjälp av metallplat­tor. Givetvis råder yttersta noggrannhe­t även här. Själva monteringe­n av väskan är den sista fasen där varje del fästs samman för att bli till en hel väska. Det tar fyra till fem år att lära sig den här delen av processen och det är kanske just i den här fasen som magi uppstår. Här är det precision som gäller; minsta lilla del ska vara figursydd och sitta som handen i handsken. Väskorna som tillverkas i mer exotiska skinn är extra känsliga, här är varje liten del inplastad för att ge materialet extra skydd. Inte förrän väskan når kunden tas plasten bort – då är det upp till kunden att vårda väskan. Innan dess ska den vara i perfekt skick. Kontroller­na är många och de som köper en väska från Chanel kan vara säkra på att de köper kvalitet och gediget hantverk.

Till sist går vi in i ett stort men tomt rum – det är lunchdags i ateljén och lugnet har infunnit sig. Rummet kan bäst beskrivas som en dröm. Här hänger den ena Chanelväsk­an efter den andra och jag får förklarat för mig att ingen dag är den andra lik i det här rummet – imorgon kommer det till exempel vara fyllt med nya väskor i färgad tweed, mönstrad krokodil och pärlprydda 2.55:or. Det gäller helt klart att hålla jämn takt med Mr. Lagerfelds fenomenala visioner och det är med visst vemod jag måste lämna rummet – med en syn jag sent kommer att glömma kvar på näthinnan.

 ??  ?? För Gabrielle Chanel och hennes efterträda­re har kvaliteten alltid stått i fokus.
För Gabrielle Chanel och hennes efterträda­re har kvaliteten alltid stått i fokus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden