Plaza Kvinna

mjuka värden

Varma, mjuka och alldeles underbara – givetvis pratar vi om plagg i kashmir! Möt designern Lisa Yang, som har dedikerat en stor del av sin identitet till materialet.

-

Berätta, vem är Lisa Yang?

– Jag är född och uppvuxen i Kina och landade i Sverige på grund av kärleken. Däremellan har jag bott sex år i Hongkong. Hur föddes idén till ditt självbetit­lade varumärke?

– Jag kommer från produktion­ssidan, så steget till att starta eget var naturligt. Det handlade om att förmedla min stil. Idén kommer också från att jag ville skapa en kollektion stickade plagg gjorda av kashmir. Det var ett bekant material för mig och en del av min kultur. När vi flyttade hem från Hongkong för fem år sedan kändes det helt enkelt som att det var dags att förverklig­a idéerna. Vad är det med kashmir som gör det så bra?

– Det är fantastisk­t mjukt, lätt och skonsamt för huden eftersom det kommer från underpäls på getter. Det värmer på vintern, men är svalkande på våren, och materialet är hållbart och blir mjukare med åren. Vad vill du förmedla med din estetik?

– Stickade plagg med perfekt passform och i bästa kvalitet. Hur tar man bäst hand om sina kashmirpla­gg?

– Man ger dem mycket kärlek eftersom själva materialet är mjukt och ömtåligt. Man behöver sällan tvätta det, det räcker att vädra då och då. När man verkligen behöver tvätta så ska man välja ett tvättmedel anpassat till kashmir/ull. Kashmirpla­gg ska inte hängas upp på galge utan vikas. Vad är hållbarhet för dig?

– Vi jobbar nära produktion, vilket är viktigt för att säkerställ­a rättvisa produktion­sförhållan­den. När vi väljer producente­r att jobba med ser vi inte bara till kvalitet – vi tittar även på att företagen har rätt processer, en sund arbetsmilj­ö och en kultur där medarbetar­na trivs. Hur ser du på Lisa Yang om tio år?

– Tio år är en lång tid och just nu är vi inne i en väldigt stark tillväxtre­sa. Om tio år är min vision att Lisa Yang ska vara ett bredare klädmärke och finnas på flera marknader. Idag är vi bara etablerade i Sverige, Norge och Holland. Vill du dela med dig av ditt bästa tips för att våga starta eget?

– Först och främst måste du vara beredd att kliva ur din comfort zone. Det viktiga är att våga börja i det lilla. Om du har en stark tro på det du gör så kommer du en dag att lyckas. Vems garderob skulle du plundra om du fick chansen?

– Haha. Det finns många, men spontant skulle jag säga Emilia de Poret. Till sist – vad händer för dig mars månad?

– Jag jobbar för fullt med produktion­en för hösten och vintern 2017. En produktion­sresa till Kina är planerad i slutet av mars vilket jag ser mycket fram emot.

Du måste vara beredd att kliva ur din comfort zone

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden