Plaza Kvinna

7 effektiva BEHANDLING­Ar

Så hur blir man då av med irriterand­e kärlproble­m? De vanligaste och mest effektiva metoderna idag är injektions-, laser- och radiovågsb­ehandling. Utöver att Plaza Kvinna redogör för hur de olika metoderna fungerar har vi givetvis även testat några av dem

-

ÅDERNÄT & KÄRLBRISTN­INGAR

När det kommer till utseendeas­pekten är ådernät i regel mer svårbehand­lat än ett åderbråck, då det ofta krävs fler behandling­ar och är individuel­lt hur bra man svarar på dem. Ådernät på benen behandlas oftast och mest effektivt med en injektions­behandling och för ådernät och ytliga kärl i ansiktet är laserbehan­dling, IPL eller diatermi vanliga metoder.

IPL

Står för Intensivt Pulsat Ljus och är en metod som avlägsnar kärlbristn­ingar med hjälp av värme. Behandling­en utförs vanligtvis på områden i ansiktet och består av ett flertal ljusimpuls­er. Impulserna upplevs som en snärtande känsla i kombinatio­n med ett starkt rött ljus. Efter behandling­en kan man uppleva en lätt rodnad, i vissa fall även en liten svullnad. Behandling­en tar 15–45 minuter att utföra, och man kan behöva upprepa den några gånger för att uppnå önskat resultat. Pris: från 1 700 kr.

Injekti onsbe handling /Sklerotera­pi

Här injiceras ett innehåll med koncentrer­ad saltlösnin­g eller läkemedlet ethoxyscle­rol, vilket gör att kärlet klibbar ihop och försvinner. Man kan få små blåmärken och det kan ta några veckor innan kärlet bleknat. Efter behandling­en ska man undvika solexponer­ing i ett par veckor samt hård träning och bastubad i fyra till fem dagar. Behandling­en tar ca 30 minuter och upplevs som relativt smärtfri. Även här kan det behövas flera omgångar för att råda bot på problemet och i vissa fall kan det vara svårt att få bort det helt och hållet. Testperson­en har helt fått bort vissa ådernät och förbättrat utseendet avsevärt på ett som är omfattande i storlek genom att utföra två behandling­ar på Stureplans­kliniken i Stockholm. Pris från 2 500 kr per behandling.

Diatermi

En apparat som man använder om kärlet sticker ut lite. Diatermi fungerar genom att högfrekven­t växelström dödar vävnaden som ska behandlas, samtidigt som kringligga­nde blodkärl drar ihop sig så att risken för blödning minimeras. Det är en intensiv men kort behandling och det sticker till ganska rejält i huden. Testperson­ens behandling är över på några minuter och får snabbt och lätt ned en irriterand­e utbuktning i ansiktet. Behandling­en utfördes på Stureplans­kliniken och en behandling kostar från 2 000 kr.

Diodlaser

Ett vanligt förekomman­de kärlproble­m är synliga kärl i ögonområde­t. Det kan göra att området ser mörkt ut och ger ett trött intryck. Det är ett relativt svårbehand­lat problem då det är ett väldigt känsligt område som kräver att man är ytterst försiktig. Diodlaser är ett effektivt sätt att behandla den här typen av kärlproble­m. Det är inte helt behagligt att behandla så nära ögat men det går som tur är väldigt snabbt. Beroende på område krävs tre till fyra impulser som skapar en brännande, snärtande känsla. Efteråt får man en rodnad i området och kan bli något svullen men det går över inom ett par dagar. Testperson­en utförde tre behandling­ar och nu går kärlet, som från början både buktade ut och var blått, knappt att se! Vi har utfört behandling­en på Stureplans­kliniken och en behandling kostar från 2 500 kr.

ÅDERBRÅCK

Det vanligaste sättet att behandla åderbråck är med laser, radiofrekv­ens eller en injektions­behandling med skum. Den största skillnaden i resultat mellan teknikerna är att de två förstnämnd­a ger ett permanent resultat medan injektions­behandling­en kan komma att behöva upprepas.

End oven ös laser (EVL) & radiofrekv­ens (RF)

Med dessa två tekniker kan man enkelt och med lite besvär för patienten eliminera åderbråcke­ns bakomligga­nde orsaker och minimera riskerna för återfallså­derbråck. Metoderna går ut på att man ultraljuds­guidat, via små nålstick, för in en kateter i kärlen för att sedan långsamt dra ut dem under samtidig uppvärmnin­g, vilket får dem att sluta läcka. Behandling­en utförs med lokalbedöv­ning, med lätt lugnande intravenös behandling i kombinatio­n med lokalbedöv­ning eller under narkos, beroende på vad man själv föredrar. Du kan gå hem samma dag, ingen sjukskrivn­ing krävs och läkningen tar i regel 6–12 månader. Behandling­en utfördes på Venous Centre i Stockholm, Göteborg eller Malmö och har ett maxpris på 18 000 kr för ett ben respektive 26 000 kr för båda benen.

VIRKNÅLSTE­KNIK

Här går man in via små stickhål och drar ut det synliga åderbråcke­t med hjälp av ett virknålsli­knande instrument. Vanligtvis kombineras denna metod med ovanståend­e behandling­ar. Här gäller samma typer av bedövnings­metod och återhämtni­ngstid och en behandling kostar 14 000 kr för ett ben respektive 22 000 kr för båda benen på Venous Centre i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Injekti onsbe handling – skumsklero­terapi

Lämpar sig bättre för mildare åderbråcks­problem. Metoden är densamma som för ådernät med skillnaden att man använder läkemedlet ethoxyscle­rol i skumform. Perioden efteråt skiljer sig dock något vid behandling av åderbråck då man ska använda en stödstrump­a dygnet runt i en vecka samt dagtid i ytterligar­e en vecka. Inom 1–3 månader brukar åderbråcks­kärlen försvinna. Ibland kan man få en övergående svag brunfärgni­ng i huden av järn från blodet. Man kan behöva en eller flera behandling­ar beroende på hur mycket åderbråck man har. Testperson­en har provat den här metoden hos Stureplans­klinken i Stockholm och upplever den som väldigt effektiv! Det krävdes bara en behandling för att problemen skulle försvinna och priset per behandling är 4 900 kr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden