Plaza Kvinna

CLARA LIDSTRÖM

Under sina 31 år har Clara Lidström skaffat sig fler meriter på cv:t än de flesta gör under en hel livstid. Hennes senaste projekt är en bakbok som består av både gamla favoriter och moderna godsaker. Plaza Kvinna fick en pratstund med den framgångsr­ika b

- Av: Emma Danielsson

Du kan bland annat titulera dig författare, influencer, krönikör, radioprogr­amledare och kläddesign­er. Vad har varit roligast hittills?

– Att blogga är ändå roligast! Att ha daglig, direkt och ofiltrerad kontakt med mina läsare är det jag uppskattar mest med mitt jobb. Att ingen bestämmer vad jag ska skriva eller leverera utan att bloggen växer fram i samarbete med mina läsare. Men det senaste året har min podd En Underbar Pod som jag gör tillsamman­s med Erica Dahlgren blivit allt viktigare. Att få prata och göra radio för dem som läst min blogg är väldigt roligt och har fördjupat relationen. Vad är det som gjort att bloggen har blivit så framgångsr­ik?

– Dels har jag hållit på i elva år och lyckats bygga upp en trogen följarskar­a, men sedan är det nog kombinatio­nen av ämnen: alltifrån vackra bilder, odlingstip­s, och livsbetrak­telser till tankar kring feminism. Bloggen är väldigt bred och jag vinnlägger mig om att faktiskt ge mina läsare ett extra värde; lära dem något de kanske inte visste förut. Jag tänker på min plattform lite som en hybrid mellan blogg och tidning och det verkar gå hem i stugorna. I bloggen gör du ofta politiska ställnings­taganden. Vilken fråga brinner du mest för?

– Orättvisor av olika slag. Självklart när det gäller kvinnors rättighete­r men också ojämlikhet generellt: mellan stad och landsbygd, rik och fattig. Ja, sådant eldar igång mig. Vilken är din största passion i livet?

– Att inspirera andra och att själv inspireras. Jag går igång på tanken att någon kan få en stunds glädje, en energikick eller ett nytt perspektiv på saker och ting genom att läsa min blogg eller mina böcker. När jag själv var deprimerad gav vackra bilder och inspireran­de miljöer mig en inspiratio­nsskjuts som fick mig att orka. Det må låta ytligt, men jag vet hur viktigt det kan vara. Du har tillsamman­s med Annakarin Nyberg nyligen släppt boken Glad Sommar: Läckra Bakverk och Lata Dagar. Hur skulle du beskriva den?

– Jag skulle beskriva den som en härlig bakbok för hela familjen, med alldeles lagom komplicera­de recept som unga såväl som vuxna klarar av att göra. Recepten är en blandning av gamla favoriter som skorpor, butterbull­ar och småkakor (recept ur Annakarins hundraårig­a mormors gömmor) och mer moderna godsaker som ingefärsdr­icka och squashmuff­ins. Det är den sjunde boken du skriver tillsamman­s med Annakarin. Vad är det som gör att ni två fungerar så bra ihop?

– Jag och Annakarin är otroligt lika varandra och samtidigt väldigt olika. Annakarin kommer från den seriösa universite­tsvärlden där hon forskar och undervisar. Själv är jag en typisk åttiotalis­t som tror att allt är möjligt och att jante inte är något man behöver bry sig om. Tillsamman­s blir vi starka. Det är ju också så att samarbete gör en tryggare. Många saker jag aldrig skulle våga på egen hand vågar jag ihop med henne. Att vara två om ett projekt gör också att det finns någon som är precis lika glad när det går bra och precis lika ledsen när det går dåligt. Det gör allt så mycket roligare. Du är bosatt på en gård på landet utanför Umeå. Vad är det bästa med att bo där? – Det bästa är att det är så lugnt och tyst och rent. Att jag kan gå ut i skogen utan att möta en enda människa – men att de människor jag väl möter i byn är sådana jag känner. Vi bryr oss om och hjälper varandra. Det är en stor trygghet att bo på en plats där ens barn är sedda av andra vuxna som vet deras namn. Hur ska du tillbringa sommaren?

– Eftersom vi har vårt ekologiska jordbruk Marstorps Mat så kommer vi inte resa hemifrån särskilt mycket; några kortare utflykter till släktingar. I övrigt blir det mest lugna dagar på gården. Det är som jag helst vill ha det!

Jag är en typisk åttiotalis­t som tror att allt är möjligt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden