Plaza Kvinna

Birgitta Ohlsson

– upp manar t i l l självständ­ighet

-

Du är aktuell med din bok Duktiga flickors revansch – på vilket sätt kan duktighet och presentati­onskrav vara ett maktmedel?

– Den säkraste feministis­ka biljetten till ett bättre liv för kvinnor i alla länder, samhällen och kulturer är att plugga hårt i skolan. Detta gäller oavsett om du är född i en europeisk huvudstad eller i en fattig by på den indiska landsbygde­n. Flickor har bättre betyg än killar i alla länder och nu är det dags för meritokrat­i och att vår duktighet får både värma självkänsl­an ömt och synas i plånboken.

Hur tycker du att man som kvinna bör tänka kring sin egen ekonomi?

– Du behöver inte vara någon Marie Curie för att inse att hur mycket du sparar varje månad avgör din framtida ekonomiska trygghet. Hur många år du arbetar heltid påverkar din pension. Hur länge du arbetar efter pensionsål­dern berör din livskvalit­et på ålderns höst. Hur tidigt du kommer ut på arbetsmark­naden efter examen syns i pensionsku­vertet. Hur mycket du och din partner väljer att dela på ansvar för hushållsar­bete och barnuppfos­tran får konsekvens­er för din plånbok.

Varför är det viktigt att ha ett sparkapita­l på banken?

– Varje kvinna behöver ett eget ekonomiskt rum som bara hon förfogar över. Helt enkelt ett eget dra-åt-helvete-kapital som bara är hennes eget. Det handlar om att bygga upp en buffert så att vårt beroende av andra minskar. Det är lättare att lämna en dålig relation eller taskig chef om du står på egen fast ekonomisk mark. En sparad slant ger trygghet. Människor som uppger att de har lyckats bygga upp ett eget sparande är mer benägna gå vidare. Pengar innebär trygghet.

Finns det något annat du skulle vilja uppmana kvinnor att tänka på?

– Gör medvetna val! Curla inte karlar, välj en jämställd partner, känn inte skuld och säg ja till den makt du önskar. Och framförall­t: följ din inre kanariefåg­el. På 1800-talet i de brittiska kolgruvorn­a när industrial­ismen växte fram brukade gruvarbeta­rna ta med sig burar med kanariefåg­lar. När fåglarna tystnade var luften för kvav och de gick upp ur gruvan. Så måste duktiga flickor känna kring sin duktighet. Vi ger så mycket av oss själva i relationer, på företag och i organisati­oner. Därför måste vi vara på platser där vi kvittrar och inte tystnar.

 ??  ?? GÖR: Politiker i Liberalern­a, riksdagsle­damot och utrikespol­itisk talesperso­n. Är även aktuell med boken Duktiga flickors revansch.
GÖR: Politiker i Liberalern­a, riksdagsle­damot och utrikespol­itisk talesperso­n. Är även aktuell med boken Duktiga flickors revansch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden