Plaza Kvinna

SOLSKYDDSS­PECIAL

- Av susanne barnekow

Vår älskade sol är lika härlig som den kan vara farlig. Solexponer­ing är inte bara den största anledninge­n till att vår hud åldras i förtid, utan kan även leda till allvarliga hälsoeffek­ter. För att du ska kunna njuta till fullo av den värmande sommarsole­n har Plaza Kvinna tagit reda på fakta om dess skadliga strålar och hur du bäst skyddar dig mot dem.

FAKTA OM SOLEN

När solens strålar når jorden innehåller de både UVA- och UVB-strålar. UVA-strålarna når djupare ner i hudlagren och bidrar bland annat till att huden åldras i förtid medan det främst är UVB-strålarna som ger upphov till solbränd hud – det är när huden bränns som riskerna ökar för att man ska utveckla någon form av hudcancer. Så din solskyddsp­rodukt behöver alltså innehålla skydd mot båda typer av UV-strålar. Tänk på att solen lyser som starkast mitt på dagen, mellan kl 11 och15. Det är då extra viktigt att skydda sig eller kanske helt försöka undvika solen.

SOLSKYDD

Solskyddet fungerar genom att absorbera och/ eller reflektera de UVA-och UVB-strålar som når huden. Var noga med att läsa på om hur ditt solskydd fungerar; hur ofta och hur mycket du behöver applicera för att det ska ge tillräckli­gt skydd. Det skiljer sig nämligen åt mellan olika produkter. Som riktlinje bör du smörja in dig varannan timme, eller efter att du badat eller svettats mycket. Men det finns även solskydd som håller extra länge och är vattenresi­stenta. Ungefär sex teskedar solskyddsm­edel behövs för att skydda hela kroppen på en normalstor vuxen person. Det är viktigt att komma ihåg att solkräm aldrig ger ett fullständi­gt skydd mot solen, då alla produkter släpper igenom en del strålning. Så ibland kanske en t-shirt eller en snygg tunika kan vara bra att använda under de timmar då solen är som starkast.

SPF- NIVÅER

Hur stor är egentligen skillnaden mellan de olika solskyddsn­ivåerna? SPF-siffran visar i snitt hur mycket solskyddet absorberar och/ eller reflektera­r de skadliga strålarna. Du bör alltid använda minst SPF 15, och trots att man skulle kunna tro att SPF 30 ger dubbelt så mycket skydd så är det inte riktigt så det fungerar. Såhär mycket skydd ger de vanligaste SPF-nivåerna. SPF 6–10 – lågt skydd. SPF 15–25 – medelhögt skydd. SPF 30–50 – högt skydd. SPF 50+ – mycket högt skydd.

HÅRET DÅ?

Även håret kan ta mycket skada av solen. Det finns vissa hårvårdspr­odukter, som schampo och balsam, som innehåller UV-skydd men du kan även bättra på med en specialanp­assad solskyddss­pray. Eller varför inte använda en snygg solhatt eller scarf?

 ??  ??
 ??  ?? En ansiktskrä­m som doftar svagt av citrus och innehåller effektiva antioxidan­ter. Prevention+ Daily Ultimate Protection Moisturize­r med SPF 50, 430 kr, IMAGE Skincare.
En ansiktskrä­m som doftar svagt av citrus och innehåller effektiva antioxidan­ter. Prevention+ Daily Ultimate Protection Moisturize­r med SPF 50, 430 kr, IMAGE Skincare.
 ??  ?? En härlig BB-cream som återfuktar, jämnar ut och täcker. Kommer i tre olika nyanser som gör det lätt att skapa en subtil konturerin­g eller att mixa till sin perfekta nyans. BB Mate Contouring 1.2.3 Kit med SPF 30, 305 kr, Dr. Jart.
En härlig BB-cream som återfuktar, jämnar ut och täcker. Kommer i tre olika nyanser som gör det lätt att skapa en subtil konturerin­g eller att mixa till sin perfekta nyans. BB Mate Contouring 1.2.3 Kit med SPF 30, 305 kr, Dr. Jart.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Solhatt, 149 kr, Ellos.
Solhatt, 149 kr, Ellos.
 ??  ?? Ett nedmattand­e och lätt täckande solskydd i puderform – som kommer i en otroligt smidig förpacknin­g. Sunforgett­able Sun Protection med SPF 30, 599 kr, Color Science.
Ett nedmattand­e och lätt täckande solskydd i puderform – som kommer i en otroligt smidig förpacknin­g. Sunforgett­able Sun Protection med SPF 30, 599 kr, Color Science.
 ??  ?? EOS läppbalsam ger en långvarig återfuktni­ng och har en frisk citrondoft. Active Protection läppbalsam med SPF 15, 69 kr, EOS.
EOS läppbalsam ger en långvarig återfuktni­ng och har en frisk citrondoft. Active Protection läppbalsam med SPF 15, 69 kr, EOS.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ett smidigt, vattenresi­stent stick som är perfekt att slänga ner i väskan. Används på extra utsatta områden som läppar, näsa och kinder. Sun Stick med SPF 20, 89 kr, ACO.
Ett smidigt, vattenresi­stent stick som är perfekt att slänga ner i väskan. Används på extra utsatta områden som läppar, näsa och kinder. Sun Stick med SPF 20, 89 kr, ACO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden