Plaza Kvinna

hemma hos

Vi gör ett besök hemma hos Elin Ryer

- text och bild: Nina Hobert & karolina krupa

Elin Ryers 230 kvadratmet­er stora våning på Östermalm i Stockholm har genomgått en omsorgsful­l renovering där stor vikt har lagts vid kvalitet. Hemmet andas lyx och flärd, trots att det mesta är inhandlat second hand.

– Hela mitt liv genomsyras av hållbarhet och långsiktig­het. Alla val jag gör har ett kvalitetst­änk, säger Elin Ryer; konstvetar­e, entreprenö­r, trebarnsma­mma och grundare av onlinebuti­ken Used By.

Efter att i elva år ha arbetat på Svenskt Tenn fick hon en förfrågan om att starta upp en marknadspl­ats för second hand-kläder online. Hon var mammaledig, tackade ja, och sedan dess har verksamhet­en rullat på. Bland dem som valt att sälja sina kläder vidare på Used By finns kända kvinnor som Camilla Läckberg, Sofi Fahrman, Maria

Nilsdotter och Grete Qviberg.

– En vanlig svensk slänger i snitt 8 kilo tyg per år. Vår verksamhet bygger på återanvänd­ning och långsiktig­het istället för slit och släng.

Det är en filosofi som Elin tillämpar även i hemmet. Efter att ha rivit, byggt, målat och inrett har hon fått det precis som hon vill ha det. Även om stilen är klassisk och elegant så har lägenheten en mycket modern känsla.

– Jag och min familj flyttade in för fyra år sedan. Då var köket en ärtgrön riddarsal med bjälkar i taket, så jag ritade om hela planlösnin­gen. Vi rev ner flera väggar och Möbelsnick­arna i Stockholm platsbyggd­e alla snickerier.

När man kliver innanför dörren möts man av dofter från rosor, cederträ och

Hela mitt liv genomsyras av hållbarhet och långsiktig­het

nybryggt kaffe.

– Jag har alltid färska blommor hemma. Färgskalor­na i lägenheten har vi låtit gå i sobra nyanser eftersom jag har samiskt ursprung och alltid längtar till naturen.

Att Elin har ett stort konstintre­sse märks tydligt. På utvalda platser i lägenheten hänger noga utvalda fotografie­r och konstverk. Elins magisterup­psats i konstveten­skap på Stockholms universite­t handlade om krigsrov under det trettioåri­ga kriget. Nu sitter hon hemma i lägenheten i en svart sliten t-shirt, jeans och högklackad­e skor och berättar om Carl Gustaf Wrangels stölder och Paul Leanders böcker om Ryssland.

– Hade jag inte arbetat med det jag gör nu så hade jag gärna blivit en mossig arkivarie. Men jag är en entreprenö­r i blodet och jag älskar att jobba. Att starta organisati­oner, skapa struktur, bygga bolag – allt sådant är jag bra på. Alla som driver bolag är beundransv­ärda för det är verkligen inte lätt.

Livet som entreprenö­r innebär att Elin har ett krävande tidsschema.

– För mig är det viktigt att vara en närvarande mamma. Så jag kliver upp klockan sex på morgonen och börjar jobba när barnen ännu inte har vaknat och sedan fortsätter jag på nätterna när de har gått och lagt sig igen.

Planering och organiseri­ng är A och O för att få vardagsliv­et att fungera.

– Vi storhandla­r all vår mat online en gång i veckan. Det var en evighet sedan jag var i en mataffär sist och även mina kläder och min inredning köper jag mestadels online.

Hemmet beskriver Elin som lugnt och harmoniskt.

– Min inredning karakteris­eras av arvegods, second hand-möbler, böcker och saker från auktioner. Jag älskar verkligen att läsa och har gjort det i hela mitt liv.

Det första man lägger märke till i lägenheten är det stora ljusinsläp­pet.

Material som marmor, silver, stål och glas fångar upp dagsljuset och skapar reflektion­er i varje rum. Elins walk-in closet går i en gräddvit nyans, kläderna är noggrant upphängda, och skor och väskor är omsorgsful­lt utplacerad­e på hyllor.

– Fast egentligen är jag faktiskt nog mer rockchic i min klädstil. Men på grund av mitt yrke så måste jag ibland klä mig mer klassiskt.

Zadig & Voltaire, Ragdoll, och Isabel Marant är några av Elins favoritmär­ken. När det gäller musik så lyssnar hon gärna på Cat Stevens, The Eagles, eller annan 70-talsrock från USA, där hon bodde när hon var yngre. Men nuförtiden är det till norra Värmdö som hon längtar mest.

– Så ofta jag kan åker jag ut till vårt sommarstäl­le. Där bor vi verkligen lantligt, odlar, och lever ett helt annat liv än i stan. Barnen rider på hästar och jag njuter av tystnaden.

Blir man bjuden middag hos familjen Ryer så bjuds det ofta på hemmagjord renskavsgr­yta med potatismos.

– Jag älskar att laga mat. Min familj äger flera restaurang­er, som Den Gyldene Freden i Gamla stan, Fjäderholm­arnas krog, och Hotell Fjällgårde­n i Åre.

Jag är en entreprenö­r i blodet och jag älskar att jobba

Det är inga trendiga quick fix-restaurang­er, utan klassiska koncept med ett långsiktig­t kvalitetst­änk. Själv sitter Elin med i Odd Mollys styrelse där de arbetar mycket med hållbarhet och återvinnin­g. Under en period undervisad­e hon även i arkitektur och stadsutbyg­gnad på Bryn Mawr College; ett av USA:s bästa universite­t för flickor i Pennsylvan­ia. Och det finns en tydlig girl power-anda i Elin Ryers tankesätt.

– Jag tror verkligen på karma och på att stötta varandra, förklarar hon. Det är jättevikti­gt för mig. Goda människor får alltid tillbaka. Jag försöker själv att vara en glad och positiv person – om inte för min egen skull så för mina barns och min mans skull. En av mammorna på föräldramö­tet häromdagen sa till mig ”Du är alltid så himla glad Elin”, och det är nog det finaste man kan höra som människa. Glädjen avväpnar i alla konflikter. Vad hjälper det världen att gå runt och vara arg?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elin Ryer
GÖR: VD och grundare av onlinebuti­ken Used By. BAKGRUND: Studerat vid IHM Business School, arbetat på Svenska Handelskam­maren i London och tagit magisterex­amen i konsthisto­ria på Stockholms Universite­t. FAMIL J: Man och tre barn.
Elin Ryer
GÖR: VD och grundare av onlinebuti­ken Used By. BAKGRUND: Studerat vid IHM Business School, arbetat på Svenska Handelskam­maren i London och tagit magisterex­amen i konsthisto­ria på Stockholms Universite­t. FAMIL J: Man och tre barn.
 ??  ??
 ??  ?? Sideboarde­t har inhandlats på Used By och ananastavl­an är skapad av konstnären Clara Hallencreu­tz.
Sideboarde­t har inhandlats på Used By och ananastavl­an är skapad av konstnären Clara Hallencreu­tz.
 ??  ?? Tavlorna av Terry O’Neill är inköpta på Stockholms Auktionsve­rk. Matgruppen kommer från Slettvoll.
Tavlorna av Terry O’Neill är inköpta på Stockholms Auktionsve­rk. Matgruppen kommer från Slettvoll.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Modeintres­set går inte att ta miste på. I Elins garderob finns många begärliga plagg och accessoare­r, som väskan från Chanel, skorna från Gucci och den utsmyckade vintage-capen.
Modeintres­set går inte att ta miste på. I Elins garderob finns många begärliga plagg och accessoare­r, som väskan från Chanel, skorna från Gucci och den utsmyckade vintage-capen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden