Plaza Kvinna

kultur

Turnéaktue­lla Linnea Henriksson

-

I sommar åker turnéaktue­lla Linnea Henriksson landet runt med ny musik i bagaget. Plaza Kvinna fick en pratstund med sångerskan som berättar om turnén, sin kommande musik och om att vara odödlig.

– Jag gör liksom musik för att jag ska få komma ut och spela, så för mig känns det bara så jäkla härligt att få komma ut på turné. Vad kan publiken förvänta sig?

– Jag skriver ju inte så mycket om genomposit­iva grejer, men jag vill gärna att mina konserter är energifyll­da och glada. Jag är inte så mycket för att försöka stå och se ball ut, för jag lyckas ändå inte med det. Så folk kan nog förvänta sig att vi ska ha kul, helt enkelt. Jag kommer att börja smygspela lite låtar som kommer att bli ett album i höst. Spännande! Hur låter din nya musik?

– Jag är väldigt fascinerad av samspelet mellan människor, så jag nördar in mig i det. Jag har en väldigt förstående sambo som inser att bara för att jag skriver om vissa saker så kommer jag inte att göra slut imorgon. Sedan är det lyxigt att man har blivit lite äldre sedan förra släppet. Det kommer nog vara ett album där man känner att den som skrivit det är runt 30, med de funderinga­rna man har då. Ska man skaffa barn? Ska man verkligen leva med den man lever med? Vad händer på andra sidan? För tio år sedan hade allting bara börjat, man var liksom odödlig. Nu tror jag att jag har landat mycket mer i att man inte är det, men det finns en styrka i det också. Vad är viktigt för dig i ditt låtskrivan­de?

– Jag tror att det har blivit väldigt viktigt för mig att lyfta fram alla de vinsterna man hela tiden gör i sitt liv. Att man har tid att träffa människor som betyder något är en vinst, och det är viktigt att ta vara på människor man har omkring sig för vi är inte odödliga. Man gör alltid aktiva val och jag tycker att det är ganska häftigt. Om jag har det i bakhuvudet så kommer jag också ihåg att leva ett liv som jag gärna vill leva. Det finns nog mycket av det i mitt låtskrivan­de också. Som en uppmaning till mig själv och till andra. Du återkommer till dödlighet och odödlighet – hur tänker du kring det?

– Alltså, du är ju odödlig när du står med dina vänner och tar ännu en skål, och bara skriker ut euforin av en toppenkväl­l på stället ni alla älskar att hänga på. Men någonstans så kommer det i kapp en. Jag lever i en relation som jag har levt i ganska länge, och jag ifrågasätt­er ju den precis som jag ifrågasätt­er andra val i mitt liv. Men jag gör det mycket för att jag älskar kicken när jag inser att vi har någonting här. Jag tror att det är viktigt, livet byggs ju av kontraster. Man behöver uppleva smärta för att känna frihet. Jag hoppas att jag kommer att vara löjligt förälskad i min partner jämt, men det är ganska fint ibland att också landa i att man aldrig vet vad livet dukar upp för en. Det gäller verkligen att ta vara på det man har tillsamman­s. Fira en lördag på en tisdag liksom. Det är mitt trick i alla fall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden