Plaza Kvinna

Bågar med stjärnglan­s

-

Nu kan vi äntligen handla glasögon och solbrillor från Christian Roth på hemmaplan. Bakom det Miamibaser­ade varumärket står tyska Christian Roth och franska Eric Domège som i över tre årtionden har designat bågar åt modeeliten. I den nya kollektion­en som nyligen lanserats i Sverige kan vi bland annat hitta ikoniska modeller som designats specifikt för och burits av Kurt Cobain och Andy Warhol. Berätta om hur företaget kom till?

Christian: – Vi träffades i New York i början på 80-talet när vi båda precis hade flyttat till USA . Eric studerade marknadsfö­ring och jag började jobba som assistent hos en framståend­e modefotogr­af.

Jag ringde Eric som ville följa med och vi gav oss ut på en shoppingtu­r. Efter ett ordentligt försök insåg vi att det inte fanns några snygga solglasögo­n att köpa, så jag gick tillbaka till studion och riskerade jobbet när jag sa att de fick ta tillbaka sina pengar. Fotografen svarade lite irriterat ”make it yourself”, och då insåg jag att det nog var en rätt bra idé. Så jag mötte upp Eric igen och vi påbörjade vår första design. Vilka är milstolpar­na i varumärket­s historia?

Eric: – På 90-talet sade Anna Wintour till oss att vi borde tillhöra CFDA (the Council of Fashion Designers of America, reds anm.) så vi sökte, antogs och blev därmed det allra första glasögonmä­rket i CFDA. Många av våra vänner som jobbar med inredning har berättat att det numera blivit ett vanligt inslag i hemmen att man konstruera­r en särskild plats för solglasögo­n i garderoben. Det är lite kul när man tänker på hur utveckling­en har sett ut. När vi började fanns det knappt några snygga solglasögo­n att köpa, sedan blev de en legitim modeaccess­oar och idag anpassas till och med inredninge­n efter dem. Många kändisar bär era bågar. Har det varit en strategi från er sida?

Christian: – Många kändisar har använt våra solglasögo­n genom åren. Vi har däremot inga kontrakt för produktpla­cering eller liknande, utan kändisarna själva eller deras stylister har köpt våra produkter och därför känner vi inte att det är vår rätt att prata om det. Kändisar är alltid i allas blickfång och de behöver solglasögo­n för att få vara privata. Men att få se sina solglasögo­n på omslaget av Vogue på en känd modell, trots att regeln säger att ögonkontak­t är avgörande för försäljnin­gen, det är absolut en milstolpe för oss! Ni har jobbat ihop i över trettio år. Vad är framgångsr­eceptet bakom ett väl fungerande samarbete?

Eric: – Vi har en gyllene regel: om vi inte lyckas övertala varandra om våra enskilda idéer så går vi inte vidare med dem. Vi kan bara vara starka om båda tror på processen.

Christian: –Vi kompletter­ar varandra väldigt bra, trots att vi har så mycket gemensamt. Vi är bästa vänner, bor ihop, jobbar tillsamman­s, är passionera­de över samma saker och jag tror helt enkelt att vi behöver varandra. Vårt partnerska­p är den största gåvan man kan få.

 ??  ??
 ??  ?? Solglasögo­n, 3 390 kr, Christian Roth.
Solglasögo­n, 3 390 kr, Christian Roth.
 ??  ?? Solglasögo­n, 2 670 kr, Christian Roth.
Solglasögo­n, 2 670 kr, Christian Roth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden